Visste du att upphittad katt är hittegods?


Mjau, så är det: Tar du hand om en till synes övergiven eller herrelös katt, så måste du anmäla* ”fyndet” till polisens hittegodsavdelning på din ort! Det kan nämligen finnas någon som saknar katten och har anmält förlusten till polisen – den personen har ju rätt att få en chans att få sin katt åter!

Anmäl försvunna, stulna eller upphittade katter till Polisen på telefon 114 14.  Hos Örebro-polisen kan du fråga efter Sara Moberg, som är kontakt för djur – hon är jättetrevlig!
Berätta så mycket du kan vid anmälan, som:
• Vilken slags katt det gäller
• Kön och cirka ålder
• Utseende och tecken (t ex storlek, pälstyp, mönster)
• ID-nr om det finns läsbar öronmärkning
• Var katten hittats
• Fakta om katten, t ex om den funnits länge i området, är skadad etc
Och lägg då till information som i fall du kan hjälpa till med att ta hand om katten själv i fortsättningen också, liksom om du eventuellt vill behålla den.

Så här står det på polisens hemsida om upphittade djur om hur man får rätt till ”hittegodset”:
När det gäller andra husdjur än hundar kan du som upphittare få behålla djuret efter en viss tid, om du vill det. Djuret tillfaller upphittaren:  
1. Om ägaren inte är känd inom tre månader från det fyndet anmäldes hos polismyndigheten.  
2. Om inte ägaren hämtar djuret inom en månad från det han eller hon av polismyndigheten underrättats om fyndet.  
3. Om ägaren till djuret inte vill ha tillbaka djuret.
Om du som upphittare vill ha djuret är du skyldig att ersätta Polisen vad det kostat att hantera djuret under tiden. Betalar du inte inom en månad tillfaller djuret staten.

Vad gäller det sista stycket så kostar det ju inget om du haft katten hos dig under tiden.
Kom ihåg att du dock ska kontakta polisen efter angiven tid och se till att få ett kvitto på att katten tillfaller dig. Därefter är katten ”hittegodset” lagligt ditt!

Meddela också gärna på lokala katthems annonssidor (De flesta katthem har en sådan!) om du hittat och tagit vara på en katt! Du är inte tvungen att göra det, men det är den moraliskt riktiga handlingen – för även om du kan komma att tycka mycket om din hittekatt, så kan det ju finnas andra som saknar och letar förtvivlat efter sina bortsprungna husdjur!

Eller kontakta katthemmet direkt och få råd! Men förutsätt inte att katthem kan komma omedelbart och ta hand om ditt kattfynd – ofta står många katter redan i kö för intag, åtminstone så här års! Öppna ditt eget hem och din famn om du förmår! ♥

(*Men att INTE anmäla att man tagit hand om en upphittad katt är egenmäktigt förfarande och skulle det uppdagas bedöms det även som stöld.)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “Visste du att upphittad katt är hittegods?”

 1. Det här tycker vi du ska lista som ett av dina viktigaste jam, Wikki! Alldeles för många tvåbeningar har inte en aning om vad som gäller.

  *svansdans*

  1. Mjau, jag hoppas att alla som har katthjälpsverksamheter också vet det? Även ett katthem måste ha en rutin att sköta detta om man tar in katter utan känd eller dokumenterad bakgrund. NosPuss Wikki

 2. Det vi reagerade mest på var orden ”När det gäller andra husdjur än hundar kan du som upphittare få behålla djuret”
  Varför skall man alltid särskilja skällisar? Varför kan man inte jämnställa hundar och katter?
  Sen tänkte vi på en annan sak – om ägaren har rätt till djuret inom 3 månader från det att det lämnats in – varför avlivas en del upphittade djur som inte är skadade?
  *nosbuffar*

  1. Mjau sorgligt nog så har polisen inte råd att stalla upp hur många djur som helst hur länge som helst – så därför slutar livet för många i tysthet där… *sniff* NosPuss Wikki

 3. Matte undrar OM polisen verkligen har ansvar och tar hand om en katt som försvinner?
  När en av mattes första katter hittades en nyårsafton för en del år sedan, så ringde hon polisen och frågade OM ngn hade ringt och frågat dom OM dom hade tagit hand om ngn upphittad katt. NEJ, det har vi inte, hade polisen sagt. Matte gick då dagen efter och satte upp lappar om en upphittad katt, fick hon svar, NEJ! Det gick veckor och ingen hörde av sig. Det fanns inget ID märke på katten heller, så då tog matte hand om katten i fråga.

  Tass tass

  1. Det är lite olika i landets polisdistrikt – det förstår man ju att polisen INTE tar in alla hittekatter, eftersom de inte har någonstans att göra av dem. Men de SKA ta upp ”hittegodsanmälan” om var en upphittad/herrelös katt finns, liksom de ska ta samma uppgifter om var en saknad katt försvunnit. Och de ska se till att trafikskadade djur omhändertas och vid behov avlivas.
   I din mattes fall så fick ju polisen uppgifter och hade någon hört av sig och saknat den katten så hade de förhoppningsvis ringt. Men eftersom så lång tid gick så var det ju skönt att katten togs om hand och fick stanna!
   Polisen har blivit bättre nu att sköta det här med hittade/saknade djur och jag hoppas verkligen att de snart får till ett landsomfattande register! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *