Se upp för getingmedel!

Det är många gånger som jag undrar över hur ofta som djur stryker med när människor bekämpar andra skadedjur? Jag läser i DT om katterna Honey och Chelsea som blev sjuka efter att ha fått i sig bekämpningsmedel mot jordgetingar – en beståndsdel i medlet är deltametrin som katter är mycket känsliga för.

Anticimex och andra seriösa bekämpare brukar sätta upp varningsskyltar i området/fastigheten om de har lagt ut någon sorts gift, men det finns också preparat som du som privatperson kan inhandla och lägga ut, och de flesta tänker då inte på att varna omgivningen för detta. Idag finns en ganska okontrollerad spridning av råttgift, myrmedel och andra insektsgifter. De senare kan katterna få på sig i när de tvättar tassar och päls men det brukar inte i någon farlig mängd – katterna i Falun som nu blivit sjuka kan dock ha fått i sig mer om de lekt med och ätit ”lulliga getingar”…

Men det dystra är att katter ibland blir livshotande sjuka just på grund av sin renlighet, bland annat då de exponerats för till exempel fästingmedel för hundar. En del människor har av oförlåtlig okunnighet (Man kollar sånt först!) gett medlet till katter eller katter har slickat på sin hundkompis som fått det droppat i pälsen.

En förgiftad katt kan bete sig på många sätt: Kräkas, dregla, ha diarré, ha kramper, vingla, visa förlamning, ha andningsproblem och vara onormalt trött, ha bleka slemhinnor och apatisk. Det viktiga, om man befarar att katten fått i sig något olämpligt är att omedelbart kontakta veterinär! Man ska inte ”Avvakta om katten blir bättre…” eller experimentera på egen hand med att få katten att kräkas! Sådant kan göra saken värre!

Bäst av allt är om man kan få med sig ett prov på det man tror förgiftat katten till veterinären för analys, så rätt motmedel kan sättas in.
Ett samtal till Giftinformationscentralen kan också vara till hjälp:
Ring 112 vid inträffade förgiftningstillbud och begär Giftinformation – dygnet runt.
Ring 08-331231 i mindre brådskande fall – dygnet runt. Allmänna och förebyggande frågor om akuta förgiftningar besvaras på dagtid.

En sida med bra informaton finns HÄR.
Ifråga om allt som rör katters säkerhet och trygghet brukar jag jama: Läs och lär dig vad man kan behöva tänka på – INNAN något händer! Tass på er!

PS. Honey och Chelsea, jag hoppas att ni mår bättre nu! ♥

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *