Träna inkallning med din katt!

”Hu jamarns så dumt? Jag har ju en innekatt!” tänker du. Först! Men du kommer att ändra dig när du läst färdigt här!!!

Att träna en katt att komma på inkallning och att lystra till sitt namn eller ”Kom hit!”-rop är en färdighet som kan rädda dess liv! Vare sig det är en ute- eller innekatt.

Hur många fler katter tror du lättare skulle fångas in när de är på rymmen i okänd miljö, om de redan från första stunden i sitt hem tränas att komma på inkallning? Hur många katter skulle veta att mattes rop med namn skulle betyda kel och belöning och trygghet, och komma fram/tillbaka?! MÅNGA!!! Hur många katter skulle räddas från en farlig situation, både utomhus eller i hemmet, om de kunde lyda ett kommando att avbryta det de gör och komma till matte/husse? MÅNGA!

Det finns en inrotad övertro hos människor att katter alltid  bara kommer när de själva vill eller när de vill ha mat – därför bryr man sig inte om att inkallningsträna sin katt alls. Trots att man som regel har en både intelligent och samarbetsvillig partner och träningskamrat i sin fyrbenta vän! Att över lag träna katter är nämligen mycket  underskattat, tyvärr…

Katter är smarta, nyfikna och tycker om att roa sig. Att jobba med en människa som förklarar tricks och belönar med godsaker och beröm kan faktiskt få den lataste katt att vakna till och njuta av uppmärksamheten. Tränar man dessutom katten från det att den är liten, så blir det lättare, och man kan pedagogiskt bygga på kattens lust att lära!

Inkallningsträning kan börja med den elemantäraste kunskapen av alla: Att få mat! Du vet säkert mer än en katt som lystrar till rasslet av Dentabitsasken, mattunnelockets knirk eller burköppnaren! Kombinera det med ditt inkallningsrop eller t o m clicker, och gör matutdelningen till både lek, belöning och matning. Låt katten arbeta lite emellanåt för att få maten med ”Sitta fint” och ”Vänta på varsågod!”-övningar – det gör utfodringen roligare både för dig och katten!

Ägnar man 10-15 minuter varje dag till träning med sin katt – gärna lite innan den brukar få mat, så att katten är extra hungrig på att få belöningsgodiset – så kommer snart resultatet. (Men katten ska inte vara svulten, då får man bara en irriterad katt!) Träningspassen ska vara korta, en kvart räcker (Katten får inte hinna ledsna!), och alltid positiva.

Börja med att träna in ett moment i taget – använd samma kommandon, signaler och belöningar, tills katten förstår vad den ska göra, kopplat till varje kommando. När den väl fattat vad du vill, kommer nästa nya kommando att kunna tränas in. Ju fler kommandon du lär din katt, ju snabbare lär den sig faktiskt nya när den upptäcker hur kul träningen är och vad den går ut på! Jag jamade ju att katter är smarta!

Några enkla träningstips finns HÄR. Använd kattens namn, och kommandot när katten gör rätt och beröm noga samtidigt som belöningen ges. En del katter behöver lite extra krusande innan de kommer igång, men ge inte upp! Jobba fram en vakenhet och spänning hos katten med lite bus så att du har uppmärksamheten, arbeta med rösten och kroppen – och rassla med godiset… Ha gärna en riktigt delikat sort just till träningen och tänk på att det behövs bara mini-mini-bitar! Tunna skivor rökt kalkon är en höjdare i små smulor, eller philadelphiaostklickar – du vet säkert vad din kisses hjärta slår lite extra för.

Har du en försiktig och lite skygg katt krävs ännu mer av träningsarbete – men också mer av din lyhördhet för vad katten vågar! Även här kan lockelsen med godis/mat vara det som får katten att våga komma fram, eller det allra mest frestande leksnöre… Du måste dock vara varsam och låta katten bygga förtroende för dig, innan du får ta ut svängarna. Varje steg framåt för en rädd eller försiktig katt måste mötas med lugn från dig, för minsta otålig rörelse kan betyda tio steg bakåt.

Rådgör gärna med ditt katthem om hur du ska träna en skygg katt – för träning behöver den verkligen och du kommer att få en rik belöning om du är tålmodig och jobbar på, jag lovar!

Till katthem kommer ofta förfrågningar om bortsprungna katter. Innekatter som smitit genom ett vädringsfönster, katter som petat sönder transportkorgen på väg till veterinären, katter som jagats iväg av hundar. Om krisen dyker upp och det verkligen är viktigt att din katt lystrar till sitt namn och kommer på ett inkallningskommando, så kommer du att vara glad att du har läst den här texten och tränat din katt! Lycka till!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “Träna inkallning med din katt!”

 1. Vi tränar just nu på inpassage genom kattluckan. Ut går bra. Att komma när man ropas på kan Pelle, men inte alltid så han kommer på en gång. Det kunde han redan när han flyttade till oss, gammelhusse hade lärt honom det. Gottisburken däremot lyssnar han på, felfritt om han bara är inom hörhåll.

  1. Mjau, vi vet fler som lyssnar på:
   – Kylskåpsdörren
   – Burklocket till blötfoder
   – Prasslet av en stix-förpackning
   NosPuss Wikki

 2. Fnissar.. jag, sköldpaddsfärgad och egensinnig dam, skulle lära mig trick på kommando.. hmm nae tror inte det. Möjligtvis luddhjärnan skulle fixa det.

  Nosgos

  1. Mjau, jag tycker mer det handlar om att lära människorna praktiska trick?!! Som att få dem att TRO att de tränar oss och så får man en massa extra fint godis?! TassKram Wikki

 3. Våra sibbar är riktigt duktiga på att komma när man ropar. Vi går ut och ropar lite då och då så de håller sig hemma. De gillar även att gå på promenad med oss. De går så fint bredvid och stannar när vi stannar, sedan följer de med hela vägen hem igen. Är så stolt över mina duktiga missar 🙂

  1. Mjau, det blir som en granne här i vårt hus – hon har tre hundar som tas på koppelpromenad ofta. Efter dem, utan koppel, går alltid en stilig silvergrå katt! De verkar njuta mycket av sina promenader! NosPuss Wikki

 4. Puma är en äkta tonåring, när han inte vill så slår han dövörat till. Det enda han verkligen kan är att om Matte sätter sig på muren så vankas det godis 😉

  Har försökt få honom att komma när jag ropar med godisbelöning men icke, suck….

  1. Envishet är det enda som fungerar – träning på korta distanser först inomhus kanske?! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *