Hur tänker katthemmen som tror på sommarkatten??!

Idag trodde jag att katthem och aktiva kattorganisationer hade bättre koll på varför vår svenska natur i stad och på land så här års överbefolkas av herrelösa katter – att myten om den bortkastade sommarkatten är en MYT för det  mesta och att skälet till varför det kryllar av kattungar just nu är precis detsamma som det så gott som alltid har varit: Att folk är snåla, nonchalanta eller släpphänt slappa med att se till att ha sina katter kastrerade och under kontroll – i kombination med kattens naturliga förökningsförmåga!

Igår var det Öbacka katthem vars representant Elisabet Wiborgh som i Allehanda spädde på myterna om sommarkatter: ” Det är på höstarna, när familjerna som fått nog av sin sommarkatt och lämnar den vind för våg som djurvännerna har som mest att göra. Så har det sett ut – fram till i år.” Hur hon förklarar varför i stort sett alla svenska katthem just i år har den extremaste kattungeexplosionen på lång tid framgår inte, i synnerhet som säsongen för den omtalade sommarkatten knappt ens börjat – d v s allmänhetens sommarstugesemestrar – och följdaktligen inte heller ännu borde ha kunnat orsaka detta dumpade-katt-fenomen!???

Katten är en av hävd frigående varelse och mycket mycket fertil. En katta kan få 2-4 kullar ungar under ett år om förutsättningarna är goda! Det är inte alls ovanligt att hon dessutom blir parad på nytt ganska snart efter kattungefödseln och knappt hinner avvänja en kull förrän nästa kommer. Det är inte alls svårt för den matematiskt begåvade att räkna fram att en katta som får 3 kullar med i snitt 4 ungar per år, och om alla ungar överlever, redan första året producerat 12 ungar. Om 50% är honor som är fertila året därpå, så är det 7 honor som kan få 12 ungar var, det ger 84 nya katter. Totalt 98 stycken alltså. Om hälften är honor av dem och man följer samma index är det cirka 600 katter tredje året!

Räkneexemplet ovan fungerar naturligtvis inte i verkligheten – dödligheten bland utefödda kattungar är mycket hög, liksom antalet av vuxna katter som dukar under för svält, sjukdomar, trafik och kyla. Men det är inte svårt att se hur det förklarar den mängd katter som redan nu larmas om till våra katthem.

Men visst förekommer dumpning eller övergivande av katter – det har dock inte någon särskild sommarsäsong utan är frekvent året runt. Ökningen på våren ligger mer åt hållet ”kattungar kastade i påse i soporna” eller utsatta i kartong i skogen. Det är kullar som man inte har förmåga att avliva själv eller betala avlivning för, och hivar iväg för att slippa problemet. Så länge den födande kattmamman går okastrerad hemma så sker detta upprepat. Hur man dövar sitt samvete för sådant begriper jag inte!

Idag lyssnar jag på Djurskyddet Filipstad som i P4 Värmland ger uttryck för samma urgamla syn på sommarens våg av katter: ”Övergivna sommarkatter är ett återkommande problem. Många tycker ju att det är kul med en kattunge och de är gulliga och så där, och så har de den ute i sommarstugan och sen när de åker hem till stan så kanske de skyller på att det blir synd om den om han ska vara instängd i en lägenhet eller de kanske inte hittar den när de ska åka hem så lämnar de kvar den bara.”

MedelSvensson idag är kattmedvetna, de tar med sin katt på semester och/eller tar med sin sommarkatt hem. Men kvar går alla de otaliga herrelösa okastrerade katterna och deras tillika okastrerade avkomma. Här finns ett enormt behov av arbete och katthemsplats för att eliminera mängden, och en alternativ och human åtgärd är TNR. Och kastrering, kastrering och åter kastrering är det enda som fungerar – helst att det görs redan när det är få katter, innan kolonier är ett faktum och skadan är skedd!

Kanske pratet om den övergivna sommarkatten är bra för att locka in pengar till djurhemmen? Sommarkatten är dock inte den verkliga bilden och inte enda skälet till att de hemlösa katterna finns. Skulden är människans och det är människans ansvar att göra något åt det hela.

”I många fall kan det vara humanare att avliva en katt än att lämna den vind för våg.” anser Elisabet Wiborgh. ”Men det är förstås något man bara får till i som absolut sista alternativ.” Jag håller inte med! Avlivning av en frisk katt ska aldrig vara ett alternativ – det är bättre att t ex som Gotlands katthem jobba förebyggande med kastreringskampanjer eller ordna mer resurser till katthjälpande åtgärder.

Jag jamar som alltid:
– Kastrera och ID-märk din katt! Och kom ihåg att registrera ID-märkningen!
– Stöd ditt Lokala Katthem! Hjälp dem att uppnå en no-kill-policy!

Tass på er!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

13 reaktioner till “Hur tänker katthemmen som tror på sommarkatten??!”

  1. Här passar vi på alla tillfällen att säga till kattägare på orten att kastrera alla sina katter så att det inte blir nya kullar. De flesta svarar med att säga: ”men jag har ju en hankatt. Det är ju honorna som borde vara kastrerade!” – Jag blir lika arg varje gång jag hör detta och brukar svara att deras hankatter går omkring på min tomt och kissar för att markera revir eftersom det finns katter här och jag tycker inte alls om lösspringande okastrerade hanar och i våras så stred två hanar om en hona på vår altan och jag hade lust att fånga in dem och låta deras ägare få veta att jag tagit dem till kastrering, men Kicki sa’ att så får man inte göra utan vi ska försöka få folk att göra detta själva – och förresten har vi inte råd.

    Nosbuff och tack för ett jamarbra inlägg!

    1. Mjau det måste vara ovanligt korkade grannar som tror att det bara behövs honor för att katter ska bli fler??!? Har de missat allmänna biologilektionerna i grundskolan tro?! Jag föreslår att vi kopierar bilden som finns av kattpyramiden som ett kattpar kan åstadkomma under en livstid och ger dem? http://www.bjbangs.net/2012/03/13/how-many-cats-can-come-about-from-one-cat-take-pause-before-throwing-out-the-numbers/ – den ska finnas på svenska någonstans också. Katthannen är definitivt medskyldig!
      NosPuss Wikki
      PS Jag skulle kattnappa katterna en i taget och kastrera i alla fall!

  2. Kastrering borde verkligen uppmärksammas mer. Tycker alla ska göra det så att det går att hjälpa de katter som är hemlösa utan att lägga till ännu fler.

  3. Wikki, det känns som om Stora Matte har hackat din dator därför kommenterar jag till henne.

    Du slog nog dessvärre huvudet på den berömda spiken. Det handlar om att maximera bidragen just nu. Att det sker på bekostnad av att informera om det enda sättet att på sikt lösa problemet glömmer man tydligen. Vill vi nå det övergripande målet för att höja kattens status är det kastrering, kastrering och kastrering som gäller. Enkel och lättfattlig information kan man tycka, men tydligen inte för alla.

    1. Jag tycker det är ett ojysst sätt att slå dunster i folks ögon och spela på samvetet. ”Alla ser gråtande barn och ledsna kattungar framför sig och tar fram plånboken. I verkligheten har vi fullt av hemlösa vuxna katter runt hörnet som bara blir fler – men dem kan man ju avliva, fast i smyg!” verkar resonemanget vara. Fy! De har väl också rätt att få del av bidragen?!!
      Kräv att ditt katthem går med i SVEKATT och ger alla katter chansen! Året runt! ♥
      Mjau, Stora matte hjälper mig att författa! Hon kan ge mig tasstag att få till viktiga jam!
      NosPuss Wikki

      1. Alldeles utmärkta tasstag! Vi här i Sollentuna har skrivit till journalisten på Allehanda och berättat hur verkligheten ser ut, om TNR och så bokstaverade vi K A S T R E R A. Hoppas han tar av sig de rosafärgade glasögonen och börjar bete sig som en journalist; ifrågasätt och gräv efter sanningen. Hoppas vi är fler som skriver till journalister som skriver om ett ämne de uppenbart inte har ens grundläggande kunskaper om.

        1. Mjau, det värsta är att i många fall har ”gamla djurhem” inarbetat rykte att de är SÅÅÅ DUKTIGA med sommarkatterna. Att de sedan avlivar merparten och håvar in pengarna är en väl dold sida som inte får ifrågasättas. Suck! TassKram Wikki

  4. Är nog många som tänker så som Gitte skriver tyvärr. Vi har ju en okastrerad som springer här och pissar och jagar iväg Puma ibland, han försöker jag få in men det är svårt för han är opålitlig. Hörde en som var jourhem här på Öland som skrev att hon kastrerade honorna men lät hanarna gå okastrerade. Man kan ju undra vilken organisation som har henne som jourhem med så dumma idéer.

    1. Mjau, det går åt TVÅ katter av naturen för att ungar ska bli till… Hane+hona=bebisar… Och det är hankatterna som strövar vida för att hitta honor som ställer till det, faktiskt. Honorna är mer revirbundna och ger sig inte iväg lika långt. Så var det avsaknad på hanar i området så skulle de inte bli samma populationsutveckling.
      Angående jourhem så bör grundkonceptet ju vara ”ALLA katter i hemmet ska vara kastrerade.” i de fall katterna går ute och kan ha kontakt med okastrerade dito!
      TassKram Wikki

  5. Hej!
    Det är jag som är Elisabet Wiborgh. Det är mina kommentarer i artikeln som du dissar. Det vet nog du oxå att tidningar skriver det hade tänkt från början . Jag vet oxå att det finns en myt att alla övergivna katter är sommarkatter. Men. – All plats i media vi får gör att vi hittar fler hem till våra katter. Så eftersom han ändå inte skrev några väldigt korkade saker , så tycker jag att det var helt ok. Tack vare artikeln+ några annonser i samma tidning, har vi fått några nya hem + flera som fått upp ögonen för oss. JÄTTEBRA tycker jag. Det är ju det vi jobbar för. Ju fler som adopterar en katt av oss desto fler kan vi hjälpa. Att det kallas sommarkatter är väl för att folk inte reagerar på en övergiven katt förrän det blir kallt ute, och då tror man att det är sommargästerna som lämnat den. Men just i år har folk börjat reagera redan nu och det är väl ett friskhetstecken, eller hur?
    Vi kastrerar( och id/vacc) alla katter innan de säljs( för kattungar ingår det i priset att göra när de blir ca 6 mån) Vi håvar inte in några pengar som ni så elakt insinuerar. Vi jobbar och sliter för att få in pengar så att verksamheten ska gå runt. Så om vi får in nån krona xtra på att en reporter skriver om sommarkatter så är det väldigt välkommet!
    Det där med avlivning sa jag aldrig. Vi avlivar inte friska katter. Däremot har vi inte plats att ta in alla katter tyvärr. Och efter att ha sett många katter som frusit eller svultit ihjäl så kan jag personligen tycka att det kan ligga något i det han skrev…
    Har själv oxå tagit hand om både förvildade katter och vad jag kallar vildkatter( katter som fötts ute av en förvildad mamma och aldrig haft kontakt med människor) En förvildad katt kan alltid rehabiliteras, men…Jag vet vilken stress man utsätter en vildkatt för under månader, ibland år om man ska få den att leva med människor. Är det rätt mot katten? Att använda TNR metoden i vårt kalla klimat tycker jag är helt uteslutet. Så det bästa vi kan göra för våra katter är att kastrera. Det är vi alldeles överens om 😉

    1. Hej Elisabet, tack för din replik!
      Jo då jag vet att tidningar skriver lite vad de vill! Tyvärr plockar somliga journalister mer fram sina egna åsikter än helheten i det de ska skildra… Jag kan bara beklaga att reportern lagt ord om avlivning i din mun på det sättet!
      Så jag postar gärna din replik i ett nytt inlägg så att det positiva du redovisar om katthemmets verksamhet kommer till tydlighet!
      Och jag kan heller inte inse att jag elakt insinuerar att ni håvar in pengar… ”Kanske pratet om den övergivna sommarkatten är bra för att locka in pengar till djurhemmen?” frågade jag, och lade faktiskt inget klander i det, ställde bara frågan. Jag menar, jag är ju själv ute efter att skapa medvetande hos alla läsare och bloggläsare om mängden av behövande katter, och skapa/locka fram stödjande resurser till dem på alla sätt!

      Vi som jobbar aktivt med hemlösa katter – och skygga katter i synnerhet – så finns det ju olika metoder och sett ur synvinkeln de många katthem som nu jobbar aktivt och framgångsrikt på flera sätt med de senare, inkl. TNR, så finns det ju många goda exempel om hur det är framgångsrikt, till gagn för katternas fortlevnad. (Men varje katthem måste ju avgöra sina policys och veta vilken nivå deras förmåga att hantera typ av och antal katter ligger.) Om TNR fungerar bra i norra USA och Canada, så kan det fungera i stora delar av Sverige, det handlar ju bara om att ha det i en form som går att godkänna.

      ”Vi avlivar inte friska katter.” tycker jag talar för ett bra katthem i mina ögon och jag vill därför poängtera att jag inte har för avsikt att klandra Öbacka katthem! Jag var mer ute efter att sticka hål på myten om ”sommarkatten”!
      NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *