Sommarkatter finns inte = Idétorka hos Hasse Aro?

Hasse Aro, programledare för TV3:s Efterlyst och i Radio, skapar sin egen mediavolym genom att gå ut med en brandfackla som kommer att elda upp många katträddare och kattaktivister till överhettning genom att gå ut i en nyhetsdatabas med påståendet ”Det finns inga sommarkatter!” – för svar kommer han att få i mängder och precis den hausse som han önskar. På ett praktiskt sätt fyller han ut sin egen nyhetstorka…

Men någon nyhet är det inte som Hans Aro kommer med. Jag hade förväntat mig bättre kvalitét och argumentation av en sådan mediaperson! Har han inte kunskap om att sommarkatten ersatts av en rad andra katter:
– Semesterkatten
– Klara-sig-själv-katten
– Slit-och-släng-katten

Jag jamade HÖGT om detta både 2010 0ch 2011 – och den som vill får gärna skicka mina texter vidare till nyhetsmedia –   återger den första av de texterna här nedan:

VARNING! OTÄCKA BILDER!!!

Missen som fick vara ”söt kattunge” hos en barnfamilj över sommaren och som SOMMARKATT sedan dumpades i naturen till hösten känns för oss som jobbar i katthemssvängen allt mer som en MYT. Folk i dag är mer medvetna om sitt ansvar och de flesta som skaffar en kattunge gör det också i syfte att behålla den och ge den ett livslångt hem.

dd2SemesterKatten,  Klara-Sig-Själv-katten  och Slit-och-släng-katten däremot är nya medlemmar i familjen Hemlösa Katter. Och de blir på grund av katternas låga status och i viss mån av traditionell svensk katthållning allt fler och fler… Dessutom går de flesta av dem snabbt ett dystert öde till mötes!

SEMESTERKATTEN är en allt vanligare avart av sommarkatten, vilket innebär att en kanske flera år gammal och tämligen väl skött katt plötsligt blir ett problem när familjen ska resa bort på en lång semester, kanske utomlands i flera veckor. Ofta är resan minutiöst planerad ett halvår eller åtskilliga månader i förväg och kan kosta enorma summor, men två dagar innan avfärd kommer resenärerna på ”Oj vem ska ta hand om kisse?” och ringer ett katthem. De blir då väldigt förvånade att få höra att katthemmet har en lång intagningskö och i första hand tar in hemlösa katter, så omplacering av kisse är faktiskt ägarens eget ansvar i framför allt. Att ordna en kattvakt, boka plats på kattpensionat i god tid eller över huvud taget kosta på kisse något faller utanför budgetramarna och det är i detta läge som den oskyldiga katten plötsligt befinner sig avlivningshotad eller utsparkad, hemlös och kort och gott övergiven.

Så gott som alla katthem träffar på semesterkattproblemet i någon form.

KLARA-SIG-SJÄLV-KATTEN är ett annat resultat av omvärldens okunniga syn på katters förmodade överlevnadskapacitet kombinerat med deras låga statusvärde som egendom. Det innebär att människor skaffar sig en katt men bryr sig inte om att sköta den, varken ge den mat eller vid behov veterinärvård. Man viftar bara bort det och säger ”Klarar den sig så klarar den sig. Och det finns gott om mat åt dem ute.” Följdaktligen går katten på driven i ett ofta allt större område för att desperat hitta mat, skydd och trygghet.  Den får gå ute fritt i alla typer av miljöer med trafik, rovdjur eller andra faror.

deadDe dör eller ”försvinner” och det rycker ägaren i stort sett på axlarna åt och skaffar bara en ny katt. Sällan är den märkt eller kastrerad så det föds många kattungar ibland helt utan att ordinarie kattägare har en aning om det. Personerna ”har katt” men mest som en accessoir som inte får kosta något och som inte behöver läggas tid på. Dessa katter syns ofta i villaområden och sitter på staketet längtansfullt tittande in på den omhuldade innekattens välfyllda matskål…

SLIT-OCH-SLÄNG-KATTEN är en annan version av hemlös katt. Det betyder ungefär att om en katt på något sätt blir besvärlig/opassande för sin ägare så kastas den ut. Skälen kan vara allt från att katten inte passar in i den nya heminredningen, börjar kosta stora pengar hos veterinären, eller inte är tillräckligt framgångsrik på utställningar. Då dumpar man den iskallt i skogen eller ”på en bondgård där det säkert blir bra för den”, eller säljer på Blocket för en småsumma utan att ha minsta kontroll på i vilken miljö den hamnar. Och så skaffar man snabbt en ny katt som ”passar bättre”, vinner mer eller matchar trenden.

deadcat3Visst är det sorgligt? Vi katter behöver verkligen högre status, ett bättre skydd, både i lagstiftning och samhälle. Och framför allt behöver omvärlden lära sig att i vår svenska natur är det inte självklart att en nyss skyddad innekatt över en natt ska kunna förstå hur den ska få mat eller rädda sig från att själv bli något rovdjurs föda eller undgå trafiken…

Så gott som varje dag möter jag exempel på hur illa övergivna eller nonchalerade katter far, och det tär på hjärtat. Därför, höj din Tass och tala om för alla hur viktiga vi katter är! Att vi har rätt till trygga bra liv, till ansvarsfulla ägare och goda hem.

Och du, stöd Ditt Lokala Katthem, så att de kan hjälpa alla oss katter som hamnat utanför!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

14 reaktioner till “Sommarkatter finns inte = Idétorka hos Hasse Aro?”

 1. Jag fick så ont i magen när jag läste Hasse Aro’s ord 🙁 Alla vi som är engagerad i hemlösa katter är oftast det för att vi själva har sett med egna ögon och har erfarenheter av hur det verkligen ser ut. Han borde ta sig ett besök på ett katthem och lyssna på vad de har upplevt.

 2. Alla vi VET att folk överger sin katter året runt! Den som inte har fattat detta bör besöka ett katthem och se sanningen i vitögat! Bjud in Hasse Aro till närmaste katthem, han behöver en lektion! Och ruskas om ordentligt! /Camilla, Fjuttens(hittekatt) matte. Även PellePlutt är hittekatt, Michelina är hittekatt-dumpad i 22 graders kyla.

  1. Mjau, han skulle jobba en månad i kattsvängen ungefär. Få se om han var så stolt över ”sin upptäckt” sedan? NosPuss Wikki

 3. Så oerhört att Hasse Aro kan kläcka ur sig något sådant här! Han borde få vara med när ett katthem får in katter som blivit utslängda hemlösa, svältande och frysande med bortfrusna öron eller nosar…. Så hemskt!

  Nosbuff

  1. Aro vill bara ha lite kalabalik igen och han är inte värd det. Vi som räddar katter året om har genomskådat ”myten” för länge sedan, det är bara det att han inte fattat det. Skåpmat. NosPuss Wikki

 4. Förfärligt! I vårt område går det en ”klara sig själv katt” en kille, okastrerad så klart. Skvätter lite överallt, går in och äter hos andra genom kattluckan och bråkar med andra katter. Han är inte svulten direkt men skulle må bra av lite omskötsel. Vem som är ”ägaren” vet ingen, han går långa svängar över ett stort område.

  1. Mjau, man ska ju veta att något hederligt grepp för att HJÄLPA de stackars mytiska katter som finns där ute i verkligheten, det gör sällan sådana här personer. Fixa rubriker: Ja. Göra nåt åt problemet: Nope. Det är tyvärr allt. *suck* NosPuss Wikki

 5. Idiot som inte har en aning om vad han pratar om!
  Hur vore det med lite fakta innan han öppnar truten?
  Himla bra text om alla stackars katter, tänk om människor kunde begrpa i alla fall liiiiite mer

  1. Tyvärr är det inte första gången som Hasse Aro gör samma uttalande – det finns dessutom i olika tappning sedan mer än tio år tillbaka. Som här: http://blogg.aftonbladet.se/14002/perma/511789 av Alex Schulman. Det är bara ett sätt att röra om i en myrstack och se hur det kryllar för att få uppmärksamhet. Sedan sitter de asen där och gottar sig. De behöver inga fakta, de är sig själva goda nog.
   NosPuss Wikki

 6. Fast jag tycker nog att det finns sommarkatter, men de har bytt skepnad. Alla små kattungar som föds av de hemlösa mammorna så här års. Kattungarna som startar sina liv under en buske eller i en håla i marken. Det är den nya sommarkatten det, för de flesta överlever knappt sommaren.

  1. Mjau, det är den bistra sanningen. Det är däröfr det är så viktigt att få in de dräktiga mammorna innan ungarna föds… *suck*
   Men vi gör så gott vi kan, eller hur?! TassKram Wikki

 7. Det är väl möjligt att Sommarkatter inte är så vanligt att folk skaffar sig längre , men som du jamar Wikki så finns ju TYVÄRR Semester-katten , Klara-sig-själv-katten och Slit-och-släng-katten.
  Åh om inte folk slängde ut sina katter så skulle ju knappast katthemmen runt om i Sverige vara överfulla eller ??!!

  1. Mjau, om folk dessutom inte var Slarviga och Lata – glömmer att kastrera, glömmer registrera sin ID-märkning, glömmer att de har katt och brar flyttar ifrån den… *morr* NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *