Ett slag på nosen…

Fr o m nyåret 2012 kommer det bli möjligt för givmilda människor att göra skatteavdrag för donationer till vissa välgörande ändamål – en lag som jag hade hoppats skulle öppna svenska folkets plånböcker än mer för våra katthem… Men den nya ”Gåvolagen” tar mer än den ger och är så kringskuren att alla katthem faller utanför möjligheten att på detta sätt få in mer medel! Orättvist! jamar jag!

Konkret handlar det om att man får ge gåvor till hjälpverksamhet för ekonomiskt behövande eller främjande av vetenskaplig forskning. Mottagaren ska vara en fysisk person – Skatteverket klargör frankt att ”Ändamålet hjälpverksamhet bland behövande omfattar bara människor.”.  Givaren ska ge minst 200 kr – max 6 000 kr, och får som mest göra avdrag på 25% dvs max 1500 kronor per person och år, förutsatt att mottagaren är någon/något som godkänts av Skatteverket. Du hittar mer information hos Skatteverket HÄR.

Från januari kan man ansöka om att bli godkänd gåvomottagare hos Skatteverket men det kostar
10 000 kronor. Blir man godkänd utgör pengarna första årsavgiften, men nekas man får man inget åter, vilket kan innebära en ekonomisk risk för exempelvis mindre föreningar. Varje år ska dessutom en avgift på 7 000 kronor betalas in. Det krävs också att föreningen är deklarerande av inkomster och skatter, för den blir tvungen att upprätta en kontrolluppgift för varje mottagen gåva, samt har en auktoriserad revisor eller motsvarande!

Här faller många behövande organisationer bort. Få har råd att satsa 10 000 kr på något som är så osäkert, och i dagsläget finns ännu ingen lista på godkända gåvomottagare. Alltsammans blir en guldkalv för vissa organisationer som redan har mer än de behöver, och gynnar inte på något sätt dem som verkligen skulle behöva gåvorna…

Och vi kattvänner, vi gynnas inte alls… FRÄS! jamar jag. Det är som ett slag på nosen!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

14 reaktioner till “Ett slag på nosen…”

  1. Mjau – fräs är det enda de förtjänar! Jag hade hoppats så mycket på den nya lagen, men efter att ha läst Skatteverkets kompendium om detta så svartnar ögonen av ilska! NosPuss Wikki

 1. Suck! Så gick det med det som lät som en bra reform. Tjänstemännen skriver till det så det blir verkningslöst. Funkar utmärkt i tex England och USA, så varför ska det va så svårt att få till här!
  Ett surt fräs från Pelle också!

  1. Mjau det var upp som en sol och ned som ett mörker! En skrivbordsfabrikation utan rim och reson och utan resultat, känns det som! Makabert! NosPuss Wikki

  1. Mjau, de har helt klart sytt ihop konceptet för att göra det vattentätt. samtidigt kommer ingen in och det blir oanvändbart! Svensk byråkratsjuka angrep en god idé! TassKram Wikki

 2. Vi från Stockholms Katthem både väser och fräser över orättvisan i att de som verkligen skulle gagnas av lagen inte ens kommer ha råd att vare sig ansöka eller att upprätthålla den stora administration det skulle innebära om man de facto blev godkänd.

  *frääääääs*

  1. Precis – och varför skulle lagen inte kunna gynna en verksamhet som håller på med djur???! Obegripligt! Instämmer i fräset! TassKram Wikki

 3. Hur tänkte de nu egentligen? Eller rättare jamat – hur tänkte de inte nu?
  Vi instämmer i fräääääääääääset!
  *nosbuffar*

  1. Mjau, det känns som att någon småpåve satt käppar i hjulet för en bättre reform – och ingen har vetat om det förrän fär sent när lagen är klubbad. *suck* TassKram Wikki

 4. Varför ska man skänka pengar till människor när man lika väl kan hjälpa de oskyldiga djuren? Nej, det var en dum grej de kommit på.
  Vi människor är experter på att sätta oss själva i kniviga sitsar och då kan vi gott reda ut det själva och inte ta pengar från de som verkligen behöver det, vill säga Djuren. Djuren hamnar dessutom i sin sits på grunda av människan, så de är nr på välgörenhetslistan om ni frågar mig.

  1. Mjau, jag tänker i alla fall jobba vidare med att hjälpa katter i nöd! De behöver alla uns av hjälp som kan uppbringas. Människohjälpande organisationer finns det gott omför dem som vill jobba med det. Men det är orättvist att inte ALL välgörenhet tycks ha samma värde i Skatteverkets mall! *morr* TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *