Kattbett – viktigt att vara vaksam!

I Expressen stod det häromdagen med stora rubriker ”Molly, 3, nära att dö av kattbett” – och förvisso hade Molly fått ett olyckligt bett av sin bengalkatt Roxy. ”Jag ska aldrig mer dra Roxy i svansen fler gånger!” summerade hon från sjukhussängen, där hon vilade ut efter att hennes skadade hand opererats. Men det är dock ett lite större spann mellan Mollys situation och risken att hon skulle ha dött! Visst var det en farlig situation, men föredömligt var Mollys föräldrar uppmärksamma och såg till att Molly kom till läkare mycket snart och opererades – allt i enlighet vad som bör ske om ett kattbett blir så här infekterat – omgående.

Men nu är Molly hemma igen och ni ska veta att hon och hennes älskade Roxy har ett alldeles speciellt förhållande, och inget kommer att förändras i deras kärlek till varandra på grund av detta! ”Det var en ren olyckshändelse” förklarade Mollys mamma Ita. På Roxy’s blogg kan du läsa mer om dessa två och se mer bilder från sjukhusvistelsen – och ljuvliga foton på Roxy och Molly tillsammans! ♥ Jag önskar att alla barn fick uppleva en katts närhet så! (Mjau – den gosiga biten alltså!)

Bakterien Pasteurella Multicoda, som finns i katters, hundars och många andra djurs munnar mycket vanlig. Den är lömsk. Men det betyder inte att vi behöver vara rädda för våra katter eller för att låta våra barn umgås med katter. (Man ska veta att människors munnar och bett innehåller ÄNNU FARLIGARE bakterier!) Faktum är att de flesta bit- och rivsår man kan få av sin katt är mycket ytliga och läker helt utan någon speciell behandling. Det betyder dock inte att man ska nonchalera dem. Alla småsår ska göras rent grundligt och hållas under uppsikt.

En katts spetsiga hörntänder är dock sylvassa som injektionsnålar – bitsår kan bli djupa och ibland mycket svåra att få garanterat rena i den djupaste delen. Alla bett som tar illa, d v s är djupa och/eller träffar en led, senskida eller i blodkärl ska man se upp med. Likaså bett i händer och ansikte. Bett innehåller förutom pasteurellan en cocktail av streptokocker, stafylokocker, anaeroba bakterier och mycket annat.

Börjar såret svullna, hetta eller bulta – tveka inte: Min rekommendation att åka in till vårdcentral och få en antibiotikakur INNAN förvärrad infektion är ett faktum! Och om vårdcentralens läkare bagatelliserar skadan, åk bara vidare till akuten. Man ska aldrig ta risken att få en blodförgiftning, vilket blir följden när infektionen får fäste. (Se till att få en stelkrampsspruta också, om det är lång tid sedan den förra togs!)

Du kan läsa här om hur det var när Stora matte fick ett av sina många kattbett. Det är inte för inte det finns ett talesätt om att små sår inte ska föraktas!

Foto: Ita Jablonska (Mollys mamma) – tack för att vi fått låna bilderna!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

15 reaktioner till “Kattbett – viktigt att vara vaksam!”

    1. Helt underbart! *spinner* Så mycket glädje Molly och Roxy har av varandra, det är underbart! Alla kattälskande barn och barnälskande katter skulle ha det så! NosPuss Wikki

 1. En av Tjejjerna som jobbar för Kattjouren blev så illa biten så efter ett antal Op fick hon amputera ett finger. Katten kelar hon dock med fortfarande.
  Nalle

  1. Mjau, en del barn kan ju oavsiktligt ”ta fel” också utan ont uppsåt. Molly är trots allt bara tre år. Man har mycket kvar att erfara då! ♥ NosPuss Wikki

   1. Som treåring förstår man ändå ajbaja men många barn tycker iofs det är roligt att göra sånt som man inte får. Men då få man vara beredd på att betala priset och då lär man inte göra om det igen =)

    1. Mjau, det finns lärdomar i allt! Basen att lära barn leva med djur är dock nåt som jag tycker skulle ingå i skolan, eftersom det är minst lika viktigt som att lära sig tvätta sina strumpor och laga mat! TassKram Wikki

  1. Det är en härlig familj du har – och Roxy är verkligen en otroligt fin katt! TassKram Wikki

  1. Molly är ju inte så stor ännu? Hoppas att hon lär sig! Det är ju bra att Roxy får säga ifrån också! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *