Den Heliga StallKatten

Som ni vet är det snart dags att fira kattvärldens största helgon, nämligen Den Heliga StallKatten! Mjau, människorna känner ju inte så väl till det där med Den Heliga StallKatten, men vi katter har bra kunskaper om saken, eller hur?

Det hände sig för mycket mycket länge sedan, att en man och hans fru, som var havande och skulle föda sitt första barn när som helst, var tvungna att göra en resa. När de kom till staden som var deras mål, så var alla hotell och vandrarhem fulla, ja varenda sovplats överallt var bokad. Det var så märkligt att det enda ställe som fanns ledigt för dem, det var ett stall!

I detta stall bodde och regerade en klok StallKatt. Hon hade just fått tre små ungar och var väl förtrogen med barnafödande, så hon beslutade sig för att ta hand om detta människopar! ”Kom!” jamade hon till de trötta resenärerna. ”Se stallet där borta, det som det lyser en stark stjärna över – där finns en trygg plats för er, och där kan din hona föda!” och hon sprang snabbt före och jamade till kon och fåren: ”Mjau, maka på er, och gör en fin bädd i halmen och lägg er bästa ull i bädden, för här kommer snart att födas en unge!”

Fåren och de andra djuren gjorde som den kloka StallKatten sa, för hon var allas vän, ja, till och med var stallmössen vänner och lekte med hennes ungar! Den utmattade kvinnan fick en mjuk bädd, och snart hade kattmamman lagt sig nära henne och spann milt och tröstande när födslovärkarna kom.

Alla djuren ställde sig runtom och höll vakt i den mörka natten, och stjärnan lyste in på dem… Att föda barn tar en stund, och natten i det här landet där detta skedde kan faktiskt bli lite kylig, så djuren fungerade faktiskt som värmeelement!

Och StallKatten lade sig intill kvinnan och lät tassarna massera hennes mage och jamade ”Nu kommer barnet!” och se, där föddes en liten pojke! Herdarna, som ägde stallet och som också sett den strålande stjärnan kom just, och de förstod att detta var ett märkligt barn… De hjälpte till att ge barnet en vagga i form av en krubba – alltså en sådan där balja som djuren får sin mat serverad i. Där kom även tre visa män och en mängd änglar, och man kan lugnt säga att plötsligt var förlossningssalen tämligen överbefolkad, alla pratade med alla och de plockade fram gåvor och stod i.


Det var bara StallKatten som såg att det lilla barnet i krubban började frysa och det visste hon att är det något som små barn inte får råka ut för, så är det att bli för kalla! Hon kröp snabbt ned och lade sig nära barnet, och hon jamade på sina ungar att de skulle komma också, och värma stallets senaste lilla medlem. Babyn kände trygghet av de spinnande katterna och slumrade fridfullt in i deras mjuka värme. De sov tillsammans resten av natten, ända tills barnet vaknade och ville ha di hos sin mamma.

Då slank katterna ned ur krubban, tvättade tassarna och beredde sig att gå på jakt. Men barnets mor hade sett katternas ömsinta kärlek och varsamma omsorg till det lilla barnet. Hon lyfte upp StallKatten i sin famn, strök henne över huvudet och sade ”Välsignade lilla katt! Du har värmt mitt barn hela natten och jag kommer alltid att vara dig tacksam för det! För din godhet utnämner jag dig till Den Heliga StallKatten, och alla katter ska i alla tider minnas Dig för detta!”

Mjau, sedan hände en massa saker med det lilla barnet när han växte upp, men det är människornas historia. Vi katter firar minnet av Den Heliga Stallkatten, och även om människorna oftast glömmer att ha med en kattfigur i sina julkrubbor, så vet vi mer om den saken än de gör! Och vi fortsätter att sova hos barnen!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

26 reaktioner till “Den Heliga StallKatten”

 1. … och många missar bär än idag märket efter Marias tacksamhetskyss i pannan, ett vackert format ”M”!

 2. Så fin berättelse Wikki, det är klart att det ska finnas en katt med i julkrubban om man har en sådan.
  Jag länkar till detta inlägg i min blogg för att sprida denna, för oss människor, okända händelse vidare.

  Kram från Catta.
  Jag önskar dig och din familj en God jul med mycket mys och god mat.

 3. Åh, vilken fin berättelse!

  Då ska vi fira den heliga Stallkatten i helgen! 😀

 4. Det där var den bästa version av Julevangeliet jag någonsin läst! Gud välsigne dig som delar med dig av denna berättelse.

  Nospuss från sr. Carina, nunna och präst men framför allt klosterkatternas tjänarinna.

 5. Oj! Vi är alldeles stumma av denna fankattiska berättelse. Nu förstår jag mycket bättre varför julen är så viktig. Oj, jag tror nästan att husse blev lite rörd, det kommer nästan blött nu.

  1. Tur att vi katter har bra päls för att torka upp allt det där blöta som människorna sprider! NosPuss Wikki

 6. Åh, va fint du beskrev det på.. Den riktiga historien som tvåbeningar gärna missar när de firar jul och allt det där.. Men då finns vi här och kan påminna dem om att de har missat det viktigaste ;). Jag tycker minsann du skriver jättefint! Nospuss

 7. Mjau, Wikki, vi katter vet att vi alltid haft ett viktigt uppdrag för våra människor. Och vi utför det fortfarande i det tysta. Fast jag tror att riktiga ’kattmänniskor’, de märker allt vi gör för dem.
  *julnosgos*

  1. Mjau, det tror jag också att de gör… Men precis som vi katter så vet människorna att det behöver man inte jama så mycket om…
   TassKram Wikki

 8. Sista bilden är så fin! Vi förespråkar barn och katter i samspel! Bra för alla! Tackar ödmjukast för det finaste julkortet någonsin : ) Matte blev så rörd!

  Sven mår bra efter dagens tandstens borttagning, ingen tand var dålig eller behövdes tas bort. Nu skall vi lära oss att borsta : (

  NosPuss Sven och Signe

 9. Stålfarfar var en man som gjorde något de flesta inte trodde han skulle klara av. Och Kattfolk kan också göra storverk! Därför skickar jag denna länk, med mina mest innerliga Bästa Önskningar om en God Helg för alla strävsamma djurhjälpare; Wikki med familj, Klosterkatterna med mattar & gäster, Sippo, Tindra & husse, Xtailfamiljen, Östgötakatterna + människor, Backakatterna + människor, Södertälje katthemskissar + människor… mfl mfl …

  http://www.youtube.com/watch?v=1_PUsm7LPM4

  1. Mjau, jag gillar stålfarfar! Han hade karisma! Tänk vilken mediastjärna han hade blivit om han uträttat detta idag?! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *