Ny katt i familjen – det går inte alltid på räls…

Många gånger får jag frågan ”Hur lång tid tar det innan min gamla katt accepterar min nya?” och svaret jag ger varje gång är ”Det beror på…”

fuunycatphotos

Så många saker ska redas ut när två missar ska möta varandra för första gången, och det kan bli både fräs, gråt och slagsmål, innan de hunnit prata igenom – på katters vis – frågan om vem reviret tillhör och vem som ska bestämma över det i framtiden…

Vad som kan spela in är allt från ålder, kön, storlek, temperament och bakgrund hos katterna som ska presenteras för varandra, och det kan vara klokt att vara beredd på att det kan ta ganska lång tid innan en rangordning och balans etablerats så att katterna kan umgås otvunget. Storleken på hemmet de ska dela, hur många fler katter och människor det finns omkring dem, och hur pass sýsselsatta de kan bli påverkar också.

Jag skrev lite i ett inlägg tidigare om hur man kan förbereda sig och hemmets redan inneboende katt, plus lite tips. Så för er som läst det kanske lite här blir upprepning…

nmchildcatmn

Lär känna din nya katt lite INNAN den kommer, kan vara ett bra råd – ta reda så på så mycket som möjligt om dess personlighet, sätt och vanor! En eller ett par träffar med katten i sitt ursprungliga hem/katthem kan vara – om det finns möjlighet alltså – en bra start. Att få veta vad katten tycker om, ifråga om mat, hantering och annat.

catsplay

När en katt kommer till sitt nya hem kan det vara klokt att låta den få ett eget rum de första dagarna, en del av reviret som den kan få ha för sig själv, utforska och göra sig trygg och hemmastadd i, utan inblandning av övriga katter. Efter ett tag kan man prova att sätta en gallerdörr mellan ”kattens rum” och övriga hemmet och genom denna låta den nya bekanta sig med resten av omgivningen – och nyfika barn, hundar eller andra katter.

Att flytta filtar med både den nya kattens och den gamla kattens dofter mellan rummen kan hjälpa dem att identifera varann och bli vana vid varann. Den nya katten kan få ha sin transportbur som en trygg tillflykt också – ofta kan den eller toalådan bli ett gömställe, tills katten vågar sig fram mer.

isketch

Vissa katter finner vänskap och accepterar sin nya kompis på 10 sekunder blankt. Andra kommer att gå omvägar i månader eller till och med år – eller att aldrig bli så att de ligger i en omslingrad katthög och slickar öronen på varann… (Mina kompisar på Landet är t ex 4 solitära katter som aldrig ligger tillsammans utan alla har olika egna platser i hemmet – men ändå är nöjda med tillvaron så.)

En Feliway feromon-adapter som sprider trygghetshormon i luften kan vara en lugnande hjälp om katterna verkar stressade. Det viktiga är att man också som husse eller matte inte heller jagar upp sig och tror att något är fel i fall gammelkatten smockar till kattungen med tassen och frässpottar på den åtskilliga gånger den första veckan!

catwithchild1

Mer än en gång kan också barnen i en familj ha stora förväntningar på sin efterlängtade kattunge/katt och bli väldigt besvikna när kissen springer och gömmer sig trots alla vädjande rop, tårar och lockande leksaker. En katt i sig är nämligen INTE en leksak och det första man måste lära barn är att låta katten både vara i fred och komma till dem efter egen vilja, innan man börjar stoja omkring den. Får katten respekt av de yngre familjemed-lemmarna så kommer förtroendet att bygga en stark och fin relation med utrymme för massor av kärlek som gagnar både katt och barn sedan!

Vad man ska se upp med är att inte heller glömma ”den gamla” katten, som behöver få känna att den inte sjasas undan för nykomlingen utan fortfarande har rätt till sitt hem, sitt revir och sin uppmärksamhet från matte och husse. Annars kan det lätt sluta med att det blir protestkissande eller revirmarkeringar som människorna INTE precis gläds åt!

Lär också den nya katten att förstå ett bestämt NEJ bara genom att vara envis och konsekvent. Det går inte att diskutera med en stressad katt som med en människa ”Men usch Nuttis du får inte vara uppe i gardinen och matte blir så ledsen och titta så gardinen ser ut?!! Iiiiih!” – ta bara och säg NEJ kort och lite bistert och ta katten i ett stadigt grepp och lyft bort från det ej tillåtna. (Hemma hos oss räcker det med att matte säger NE…. i det där ”förbjudet fel fel fel”-tonfallet, så stelnar vi och backar…) Så fort katten brutit det olämpliga beteendet ska man vara lika snabb med beröm, glada ord och klappar.

puss1

Och om du mist en katt och nu tagit hem en ny misse: Tänk på att varje katt är en helt ny unik egen individ med egna känslor, behov och grad av intelligens – ge katten tid att lära känna dig och sin omgivning, så jämför den inte med den gamla katten. Håll ögonen öppna för det nya och anpassa dig till vilken personlighet den visar – den nya katten tar nämligen inte den saknade kattens plats i ditt hjärta, utan skapar ett nytt eget rum där. (Det ljuvliga är att hjärtats kärlek kan öppna hur många som helst av sådana rum!)

Med andra ord:

 1. Försök se till att alla katterna får lika mycket uppmärksamhet.

 2. Få  inte panik om de slåss i början – ingrip bara lugnt om det blir för hårdhänt och går över styr, men som sagt gör det LUGNT, sära bara på katterna och låt dem vara sedan.

 3. Låt den nya katten få en egen trygg vrå.

 4. Ha inte bråttom!

Lycka till med din nya katt!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

15 reaktioner till “Ny katt i familjen – det går inte alltid på räls…”

 1. Många bra råd som jag läser med stort intresse. Har ofta tänkt att jag vill ha fler pälsklädda sambor men Frasse är mycket MISS-tänksammot nya katter 🙂
  Bra det där om att det inte funkar att ”resonera” med katten om den gör något man inte vill. Det handlar om ledarskap tror jag, somliga är rädda för att ta ledningen,att låta bestämd och säga NEJ, det märker man även när det gäller förälrar och barn tycker jag.
  Tassklappar och kramar från oss!

  1. Tack för det! Mjau nackdelen med att vara rådgivare är att man skulle bli nöjd om en tiondel av alla sedan FÖLJDE råden… Ofta jamar man för döva öron! *suck* TassKram Wikki

 2. Fantastiskt inslag Wikki! Det tog oss två veckor innan vi kunde vara i samma rum! Men sen har det gått bra. Vi busar och bråkar, ligger på olika ställen lika gärna som ihop. Matte säger att vi funkar bra ihop.

  Signe fick sova med husse/matte i ett eget rum i två veckor under täcket. Mysigt : )

  Men vi gillar inga andra katter, vi vet att matte och husse skulle kunna tänka sig en till katt men vi tror inte riktigt på den idén.

  NosPuss och hälsningar till hela familjen från Sven och Signe

  1. Mjau jag tror att matte och husse ska vara rädda om den balans och trivsel som finns mellan er – det är så att vissa kattgrupper kan ta emot hur många nya individer som helst, verkar det som, och andra familjer är ”mättade” med en, två eller tre stycken. Då ska man inte rubba den balansen… TassKram Wikki

 3. Min katt ligger hos mig som då är hennes matte och även hos husse vi försöker visa all uppmärksamhet på den stora missen när hon är i närheten men hur ska man få henne att förtå att denna miss unge är liten och att den inte vill henne något illa utan bara ha en husse och matte som hon själv har vänligen på svar 🙂 Jätte bra skrivet gillar dinna ord och ditt sätt att beskriva katten 🙂

  1. Mjau och det är bara att ge båda katter tid och låta dem finna varandra – att inse att den andra inte är farlig och att matte och husse bryr sig om båda. Tålamod och lugn är receptet. Håller tassarna att allt ska gå fint! NosPuss Wikki

 4. Mjau. Jag heter Signe och blir snart 2år. Styr min matte med järntass och har det jättebra =) Det enda felet är att jag inte har någon att leka med så när matte är trött river jag ner tapeterna!
  Nu till problemet; Matte tänker ta hit en 5årig kille………Va!! Vem ska bestämma här då? Vad ska jag göra om han är elak o morrar, här finns inga dörrar att stänga för det har jag sett till, hatar dörrar. Hur länge ska jag behöva sitta under soffan ( för där kommer jag sitta)innan matte tar sitt förnuft tillfånga.
  Min fråga….KAN MAN ACCEPTERA EN ÄLDRE KILLE MED KLÖS??

  1. Men Signe, det kan bli JAMARNS BRA! Kanske inte på en gång eller kanske inte på flera veckor, men man ska ge relationer tid att växa fram! Och vem vet, matte kan ju ha hittat en riktig gentlekatt till vän åt dig! *håller tassarna* NosPuss Wikki

 5. Fick denna länk skickad till mig då jag just ska ta hem en ny katt i nästa vecka och efterfrågade tips. Jättebra!

 6. Hej ! Jag behover verkligen hjalp har. Vi hamtade varan forsta kattunge Zorro (en hane). For 2,5 vecka sedan.han ar runt 4 manader gammal och forsta djuret i huset. Helt underbar, han ar mer manniska an katt. Eftersom jag och min man ar ute och jobbar hela dagarna tankte vi ge honom en kompis. Lustigt nog var det en annan katt som behovde ett nytt hem . Sa vi hamtade hem denna lilla missen i forrgar. Vi tror att lilla Fiego ar en hona. (12 veckor gammal) halften sa stor som Zorro i storleken. Fiego har inte en chans har hemma. Zorro har attackerat henne sedan forsta stund. flyger pa henne och forsoker bita henne i nacken. Det enda hon gor ar att sitta pa golvet och undra vad hon gjort. Vi trodde vi gjorde ratt att skaffa de bada nar de e sa unga men Zorro ger sig inte. jag ar radd att han ska ta ett sista bett runt nacken pa henne. Fiego ar helt underbar pa sitt satt och vi vill verkligen inte gora oss av med nagon av dem. Vad ska vi gora ? och ar Zorros anda mal att doda henne? Snalla svara!Mvh Ida

  1. Hej hur går det för Zorro och Fiego? Kan ni hålla katterna isär en tid och kanske dela av ett rum för flickan så att hon kan vara trygg? Och skaffa feliwaydosa att ha i vägguttaget, det kan lugna ned! Det brukar inte vara ”dödande” som en busig kattkille är ute efter men ibland fattar de inte hur starka de är eller att de tar i för hårt. Det kan ha varit tuffa tag i kullen som Zorro kommit från och han fortsätter på samma sätt… Man måste säga NEJ på ett bestämt men lugnt sätt (Inte vråla!) och avleda sedan med annan lek – vippa, boll, mus. Annars kan det vara så att Zorro behöver en tuffare kompis som tål hans vilda upptåg och sätter honom på plats lite!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *