Hemmagjort fästingmedel

Från Kicki har jag fått några recept på hemkokta fästingmedel! Mjau, så illa som det är med fästingar, så tar man till nästan vad som helst – utom att stanna inne…
kok
Jag har INTE provat recepten själv, och ingredienserna är snarlika. Men om det är någon som känner igen dessa dekokter och vet hur pass bra de fungerar, så får ni gärna höra av er till mig och berätta! Giftfritt och ekologiskt blir det ju…

FÄSTINGMEDEL RECEPT 1

5 dl vatten
Pressa i vitlök och 1-2 citroner
Blanda i timjan och rosmarin
Sjud en stund- sila av och häll på sprutflaska
Duscha på innan du går ut

FÄSTINGMEDEL RECEPT 2

1 påse/burk rosmarin
2 msk äppelcidervinäger
1 liter vatten
Blanda detta i en gryta och koka upp. Låt allt dra i kylen 1 dygn. Sila sedan vattnet och spraya på djuren. Detta bör sprayas på ofta.

FÄSTINGMEDEL RECEPT 3

Häll 1 liter vatten i en kastrull och blanda i 1/2 kryddburk torkad timjan och saften av 1 citron. Koka upp och låt koka ett par minuter. Sila och låt svalna. Häll på sprayflaska. Spara ev överbliven brygd i kylen. Spraya på vid behov. Och efter bad, förstås!

FÄSTINGMEDEL RECEPT 4

Koka upp ca 1 liter vatten med 1 burk rosmarin och 1 burk timjan.
Låt detta svalnat och sila av örterna när det dragit ordentligt.
Tillsätt saften av 1-2 pressade citroner och några msk vinäger.Häll över vätskan på en sprayflaska .Spraya hunden/katten med medlet innan promenaderna eller vid behov samt vid träningen.
Tänk på att inte missa de ställen med tunn hud där fästingarna gärna sätter sig. Tänk också på att citron har en blekande effekt på pälsen (Akta ögon och slemhinnor) om du ska ställa ut. Håller sig 1-2 veckor i kylskåpet.

fsting1

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

14 reaktioner till “Hemmagjort fästingmedel”

 1. Jag har testat nån sån där dekokt med vinäger för flera år sen på Logan… hjälpte inte. Logan är å andra sidan en EXTREM fästingmagnet. Frontline hjälper inte heller på honom, jag måste ha Exspot.

  1. Mjau, likadant med vissa katter, de suger åt sig fästingar. Ville på Landet har redan haft över 40 fästingar TROTS Frontline. Medans de andra tre katterna kanske haft hälften så många sammanlagt! Jag har klarat mig än så länge, hoppas jag! NosPuss Wikki

 2. Vi har en kattkompis som heter Herrn, han är en jätte fästing magnet och får även igelkottslöss m.m. Ett stort problem för hans husse, men vi ska tipsa om dessa dekokter och hoppas att något hjälper.

 3. Iiiirrrsch!!! Ääääckligt med fästingar är det! Vi har sluppit det där, bellatrix hade vist en en gång när hon var liten, men sen har vi sluppit… Tack för tipsen fall i fall…

  Buff

 4. Jag har hört att igelkottsloppor inte smittar människa, men igelkottslöss har jag inte hört något om….Är det något man som husse/matte ska vara orolig att få på sig ?

  / bosse

 5. Mjau hej jag va ute och lekte i gräset och fick en fästing mitt på huvudet, så sen när jag kom in så kolla min husse igenom hela min päls och han hitta den på huvudet, Men aj aj där hade jag också ett sår, behöver jag gå till doktorn med det eller läker det av sig själv tänkte om det räcker med kok lösning? Tass/kram Tusse

  1. Mjau, tvätta med något desinfektionsmedel och håll sedan ett öga på såret! Ibland kan det bli som en liten bula, men brukar gå bort på några dagar. Klia bara inte på det! Utan lite desinfektion några gånger de närmaste dagarna så är det nog borta sedan! NosPuss Wikki

  1. Mjau, jag hr u faktiskt inte provat recepten själv utan fått dem av en kattkollega – men jag skulle tro att de kan vara hundvänliga också… Dofta gott kommer man i alla fall att göra! TassKram Wikki

 6. Hejsan
  Har också ett fästingmedel jag gärna delar med mig av den är snarlik din blandning.
  Och fungerar superbra, har fått tipset av en hundkennel som använder det på sina hundar. =)

  ca 1L vatten
  1burk timjan
  1burk rosmarin
  flera vitlöksklyftor 4-5 ”eller prova sig fram” (mosa med sked)
  Några kvistar lavendel

  Koka upp, låt svalna och dra en stund
  Sila av och tillsätt en skvätt äppelcidervinäger
  Häll i sprayflaska

  1. Tackar för receptet! Men ”1 burk timjan” vad betyder det för burk? Storlek kryddburk eller vad? Det kan ju vara bra att veta! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *