Törs man tassa ut på nätet?

Södertälje Katthems sida har varit nere länge på grund av – troligen – intrång. Det är trist, dumt och onödigt… Vem är så pantad i kolan att man med berått mod släcker ned en hemsida för en så viktig verksamhet?

Tja, jag behöver ju egentligen inte ställa frågan: Det kan vara vem som helst som 1) inte gillar dina åsikter 2) nån som bara vill ”roa” sig 3) nån i verksamheten som blivit sur för något och vill sabotera… 4) nån som bara samlar poäng genom att hacka så mycket som möjligt, oavsett vad…

Metro skriver i en artikel idag att data-intrången blir allt vanligare – och ger det goda rådet att ha olika lösenord för alla sina funktioner. Om någon hackar sig in på ett lösenord, så ska det inte generera tillgång till fler av dina sidor. ”Lösenord är som en tandborste, man byter dem ofta och man lånar inte ut dem till någon.”

katthemsbilder2
Tills vidare har Södertälje katthem en provisorisk sida, och arbete pågår med att återställa informationen. Men jag vässar en klo extra för den som stökade med den ursprungliga hemsidan!

Och ett gott råd till alla katthem:
Ha er viktigaste dokumentation – d v s katthandlingar, avtal och journaler så att det regelbundet görs back-up-filer på dem!
Gör ett återkommande utdrag också som bränns ned på skiva eller USB, och lägg i ett bankfack. Det kan rädda mycket om en server kraschar eller huset brinner. Då finns i alla fall något bevarat!
Det senare gäller inte bara katthem. När säkerhetskopierade du dina datafiler senast?

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Törs man tassa ut på nätet?”

  1. Jag följer inte det där lösenords-tipset, även fast jag inser att det är bra, vissa lösenord har jag haft i flera år, och jag har bara några stycken olika till alla funktioner. Å andra sidan tror jag det är ganska kluriga lösenord som utomstående skulle få extremt svårt att lista ut.

    1. Mjau ja då har du ju också garderat dig klokt – lösenord ska vara riktigt krångliga, helst innehålla både stora och små bokstäver plus siffror och annat. Matte har ett jättekonstigt lösenord som ser helt obegripligt ut och ingen annan än hon kommer ihåg det även om hon säger det till någon.Lösenord som bara får plats med fyra positioner är alldeles för lätta. Och den som är dum nog att använda sambons fyra sista siffror i födelsenumret till sin bank kan ju råka illa ut – det är visst oerhört vanligt och väl känt av kortnorpare. *suck* Tur man är katt och saknar kontokort!TassKram Wikki

  2. Vilken meningslös skadegörelse! Volontärerna lägger ned massor av energi och tid som det är. Det känns extra meningslöst att de ska behöva lägga tid på ett arbete en gång till bara för att några som inte har huvudet ’rätt påskruvat’ har varit ute och roat sig. Vad får man ut av det? Kan ju inte vara känslan att man är så smart att man lyckats hacka sig in i alla fall, för det kan väl vem som helst räkna ut att vi inte pratar om datasäkerhet á la Pentagon.
    Morr, spott & fräs!!

    1. Mjau, man tycker ju att det även i hjärtat på sabotörer ska finnas en liten gnutta anständighet och hänsyn till vad som är en behövd hjälpande verksamhet, som behöver sin hemsida! *suck*TassKram Wikki

    1. Mjau, jag har intentionen att också spara ned alla mina blogginlägg och kommentarer, men det tar sin rundliga tid – puh! NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *