Wikkis resumé av år 2009

Först av allt så tycker jag att ni alla katter ska festa in det nya året jamande till den här formidabla musiktexten, som min kollega Sippo tassat ihop, så får ni rätt gung in i det nya året 2010:

https://youtu.be/yTnNrkMr6jI
Så där, nu är alla i rätt stämning! Nu ska jag ta er med på en tass-kavalkad över det gångna året, som varit roligt, stolligt, sorgligt och underbart:

JANUARI började lyckosamt. Stora matte har nämligen dille på att skicka in foton och slogans mm till allsköns tävlingar och det ledde till att jag vann ett fint klösträd från Swecat:

122

Det heter Rundetorn no 1 och är min ena sovplats om natten, om jag inte sover på mattes arm.

Sedan kom nästa fantastiska gåva: Jag fick adoptera en lillasyster! Just då hette hon Matrix men husse gav henne ett finare namn nämligen Cosmonova, förkortat till Nova. Alltså flyttade en tunn, lite ängslig och stressad liten kattflicka in hos oss. Jag tog genast hand om henne med fast tass och idag är Nova min bästa vän, hon har blivit trygg och lugn, lagt på hullet och fått pälsglans och livsglädje! Vi har verkligen jättekul tillsammans. Matte grät av glädje när hon såg mig tvätta Nova första gången:
hemmab

FEBRUARI var en lugn månad. Matte fyllde år och jag hjälpte henne öppna paketen. Hon blev verkligen lycklig över ett stativ till sin kamera.

djurskyddmalungslen

Men det fanns hemlösa katter och vanvårdsärenden som det här i Sälen där massor av katter var inklämda på en toalett i ofattbar misär. Ändå händer sådant här runtom i landet gång på gång och visar hur mycket katthjälp och katthem behövs, och hur viktigt det är att vi jobbar för att förbättra ALLA KATTERS STATUS i samhället…

Så kom MARS och det blev lite vårlikt.

promenad

Det var stort för mig att nå upp till hela 1 000 sidvisningar på samma månad, å så stolt jag kände mig! Jag fick min allra första award, Dagens Sol (Som syns i min vänsterkolumn en bit ner) och Nova började lära sig vara ute i koppel med stor förtjusning – även om ”ute” var ganska läskigt till en början.

I mars skrevs också det mycket lästa inlägget ”Kattens Farväl” som rörde många till tårar, och ligger som en fast länk i sidokolumnen.

APRIL var lite sorgligare när husse och matte fick begrava en kisse som dödats i trafiken där vi bor.

psk

Men vi planterade blommor till vår balkong och jag fyllde 3 år. Balkongdörren står öppen mest hela tiden under den varma delen av året och är säkert in-nätad. Där trivs vi.

Den här perioden hade husse mycket värk och ont, men lyckades ändå jobba. Det var tufft av honom.

Och så knäppte Stora matte en fin vårbild av mig som skickades in till Purina Gourmets kalendertävling, fast det visste vi inte om just då… Hon glömmer ibland att berätta alla tävlingar hon hittar….

MAJ var en rolig månad. Jag började ha egna tävlingar och lotta ut saker som mobilhållarkatten.

katterna_maj

Och polisen fick ta reda på en kartong med sex kattungar som dumpats. Det blev en väldig oro att kattungarna skulle avlivas men ”mitt” katthem lyckades ordna ett jourhem och senare egna hem till dem. Men de små stackarna pep länge efter sin mamma…

Och så blev jag ”Dagens Katt” också:
dagenskatt2
En stor ära! Bloggen tassade jag på med, skrivit om odd-eye-katter, flygkatter, bra kattskyltar, scrapbooking med kattmotiv, kattprylar i långa banor – och så klart om hemlösa hittekatter! Husse och jag på foto gav pris i en bildtävling på temat ”Kommunikation” hos Vägverket:
ingerandersson1
…och så blev jag revovlutionär seriekatt:

revolution8
Katten Sigge voluntärade till Bryssel och jag passerade 3 000-strecket i sidvisningar till min förvåning!

JUNI var en märklig månad.

farvlastor1

Den otäcka kattplågaren i Lerum oroade många och motvikten var Kattstallets ”utlåning” av katter till äldre, kallat ”Höstglädje”.

Här fanns också den bild under året som fastnat allra starkast i mitt hjärta, nämligen reportern Carina Glennings gripande farväl-bild av sin 18-årige Astor: ”På en bädd av hägg, omgiven av äppelblom och liljekonvaljer, begravde vi vår älskade katt… Jag undrar hur tomrummet efter en liten katt kan vara så gigantiskt. Och jag undrar hur många tårar det ryms i min kropp. Hur ska det kunna gå att skriva något nu, när inte längre Astor finns?”

hylla1

Svartvita jourkatten Vevve flyttade in hos oss. Veterinär Bo Hannersjö kickades ur Djurskyddets styrelse efter korkade uttalanden om katthem i media, jag fräste iväg arga brev och mail till inblandade och fick till bl a det här svaret från en styrelseledamot: Vill dock bara skriva: Vilket svar!!!! Det är så bra rutet att jag är helt imponerad!!!! Det är sådana här krafter jag önskar att få träffa, höra och se på våra årsmöten!!  Och Stora husse kom och byggde upp vår roliga klätterhylla på balkongen.

JULI blev en semestermånad.

runescape

Husse och vi visade magarna på magbloggen, matte och jag spelade ”Runescape” och Vevve skötte städningen. Det var de bortkastade kattungarnas tid med mängder av söta små som fyllde jourhemmen.

Matte designade farthinder i vårt radhusområde med Wikkimosaik och så fick jag vara med på Cat-ladders med kattstegen från landet!

I början av AUGUSTI tog vi en tripp till landet.

sopis5

Nova var äntligen mogen för att få gå omkring där på fri tass, det var underbart! Det var nu som lille katten Slumpen hittades dygnsgammal i en plastkasse i en soptunna, varpå följde ett intensivt arbete att hjälpa hans matte att hålla liv i sitt lilla fynd. Hans fyra syskon klarade inte livhanken men denna kämpe tog sig igenom den ena krisen efter den andra och klamrade sig fast vid livet med pyttesmå tassar….

vev1

Mot månadens slut var den otäcka djurplågaren i Lerum äntligen fast, istället började panikrapporterna om svininfluensan och att t o m en katt smittats.

Kattgräset för vintern tröskades – ja vanlig havre alltså.

Jag fick beundrarpost, lottade ut ännu mer kattsaker och – jubel – vackra Vevve blev adopterad av kära vänner i Göteborg!

Lilla Slumpen fick sällskap av två smutsiga utmärglade hittekatter, som när de återhämtat sig lärde honom nyttiga saker om att vara lekfull kattunge!

SEPTEMBER började med lyckotårar.

mezzo

Kattkungen Mezzo på katthemmet adopterades äntligen! Han hade verkligen väntat länge på rätt människor och tog sin kära Miss Freja med sig.

Sen blev det dystrare: I Söderhamn torktumlade någon idiot en stackars katt till döds.

Jag hamnade i Dalarnas Tidning som bloggkatt och kom även upp på Metros Top100-lista, och sprängde gränsen med

tidn3

5000 sidvisningar. Plus var en vända på landet igen och fångade möss och fick lite fästingar…

Händelserika OKTOBER startade med en Wikki-look-alike-tävling, landet-kompisen Mjurre blev väldigt sjuk och den där bilden som Stora matte skickat in i april vann en plats i 2010 års Purinakalender:

calender
Med att bli just april månads katt! Tack alla som röstade på mig!

Kattbloggvärlden fylldes med nya kattbloggkompisar, det dyker upp nya hela tiden, vilket är underbart. Och så hände det fantastiska: Jag fick komma med i tidningen KATTLIV! En enastående ära!!!

silverkhochnova

Lika hedrande var det att bloggvännerna Duis och Decos mormor stickade myntamöss åt oss!

En av våra grannar flyttade och bara lämnade sina tre katter kvar. Vi ställde ut mat och lyckligtvis kunde de snart flytta in i ett jourhem i närheten. Plus att jag  ”vann” en splitt ny BMW 7 värd 750 000 pund bara jag skickade mitt kontonummer till Claims Dept. — Hur många katter har kontonummer?

dvboxhult4

Mjurre piggnade som väl var till. Istället drog cirkusen kring Djurens Vänners sjuka katthantering i Borås igång, och den snurren har väl fortfarande inte nått sitt slut. Jag fick hotfulla mail, som anmäldes. Och var Boråskatterna vilar förblir en tragisk gåta.

Månaden avslutades med värsta on-line-Halloween-partyt som någon katt skådat! T o m Skeezix var med!

NOVEMBER startade med sorg:

milva4

Lilla vackra döva Milva släppte taget om livet och somnade stilla in på katthemmet efter en tids sjukdom. Sedan Mezzo flyttat miste hon helt enkelt gnistan och blev istället en silverskimrande strimma på katthimlen.

För oss som var kvar med saknaden blev det tomt. Vi försökte pigga upp oss med att tävla om att bli Lussekatter överallt. Jag ansökte till ”Cat of the Day” och började sprida julklappstips, som Nalle, världens mysigaste kattmålande vän:

nalle1
Plötsligt var jag uppe i 7000 sidvisningar samma månad och det steg och steg….
pxlcbbook1

LOL-cat-bibeln kom ut och fick mig att skratta i minst en vecka… Jag måste fortfarande ta en titt där då och då – ett otroligt verk!

Då kom tråkigheten med ett jourhem som hade för många katter, där en övernitisk länsveterinär helt i onödan lät avliva en älskad äldre katt. Ibland blir allt så hemskt fel.

Men husse kom i alla fall äntligen tll en vettig doktor och fick lite positivt perspektiv på sitt liv. Plus att matte fick sikte på ett jobb! Och min blogg satte nytt rekord med 10 000 sidvisningar samma månad!

__1

Det är något som alla ni läsare har mitt Ödmjuka Tack för!

k_dag

Vi avrundade månaden med Kattens Dag och fick in massor av fina saker till Katthemmet! Tack alla generösa!

DECEMBER började händelserikt – matte fick börja på sitt jobb och vi fick en vattenfontän som vi gillar! Tidningen skrev ett jättebra reportage om Örebro Katthem och Mr Cool kom med i webTV! Jag intervjuade TomteKatten och Tanja spydde mask… Bloggvännen Annmi försåg mig med vingar och jag blev Cat of the Day!

ngelw
Min kattengelska kanske inte är så höjdarns, men jag fick presentera min ”Cats Bill of Rights” med höjd tass för hela världen!
bddilda1

Så kom nästa viktiga projekt, att skriva en vettig önskelista till TomteKatten. Den innehöll just inget för min egen del – mest önskade jag hem till alla hemlösa. Men önska räcker inte, så jag gjorde detaljerade instruktioner på bloggen hur man kunde göra egna tillfälliga ute-katt-skydd. Jag hoppas djupt och innerligt att det räddat NÅGON katt, så kallt som det varit!

hjrta1

Hm – jag ska ju inte glömma de magiskt fina julklappar jag trots allt fick:

Ett hjärta av guld från Nalle med mitt porträtt… och två tygkatter från Kattching som jag kunde omvandla till en bra slant till katthemmet…

Och det rundar av till var vi ungefär är nu – till årets sista skälvande timmar.

Tack alla för ett otroligt underbart magiskt år! Gott Slut på detta och Gott Nytt År till Er Alla!

De varmaste TassKramar och NosPussar från Er Bloggkatt Wikki

123  Ja och från lillasyster Nova också!!!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

25 reaktioner till “Wikkis resumé av år 2009”

 1. Det har verkligen hänt massor under året! Vi njuter av att läsa din blogg varje dag, ibland med ett skratt och lika ofta med tårar i ögonen. Du berör. Hoppas att ni alla får ett riktigt Gott Nytt år! Nosbuff

  1. ”Du berör” å det var fina ord *tår på nosen* *rodnar*
   Tack detsamma!
   TassKram och NosPussar Wikki & Nova

 2. Vilken kavalkad! Ljuvt och bittert om vartannat. Tack Kattliv, där vi fick tipset. Och framför allt: tack Wikki för den fantastiska bloggen! Minst ett ”Wikki-kik” om dagen är obligatoriskt numera. Och alltid, alltid lämnar vi datorn med något i behållning!

  1. Å tack käraste vänner för de fina orden! *tacksamma tårar på nosen*
   Gott Nytt År allesammans!
   TassKram och NosPussar Wikki & Nova

 3. Åh, vad mycket du gjort i år, det är ju ett helt liv på bara ett år. Du har gjort så mycket gott för alla hemlösa katter så du borde få medalj.

  Idag har vi inte så kallt, bara 8,5 minusgrader i skrivande stund. Matte har stekt älgkalvfilé och vi fick extra stekt utan kryddor men oh, så gott det var. Sen har matte gjort i ordning en tallrik med diverse godsaker som ska ut till skogens djur, rävis måste ha lite mat på nyårsnatten han/hon med.

  Vi önskar dig och din familj ett riktigt Gott Nytt År och en önskan om att alla hemlösa katter ska få ett hem.

  Nyårstaxkramisar.

  1. Å jag vet inte om jag har gjort så mycket mer än skrivit en massa ord?
   Hi hi det där att dela med till räven känner jag igen. Stora matte har lagt ut en stor benskank till ”sin” räv idag och säger ”du får den om du låter bli mina katter!”
   NosPuss Wikki

 4. Åh, vad mycket du gjort i år, det är ju ett helt liv på bara ett år. Du har gjort så mycket gott för alla hemlösa katter så du borde få medalj.

  Idag har vi inte så kallt, bara 8,5 minusgrader i skrivande stund. Matte har stekt älgkalvfilé och vi fick extra stekt utan kryddor men oh, så gott det var. Sen har matte gjort i ordning en tallrik med diverse godsaker som ska ut till skogens djur, rävis måste ha lite mat på nyårsnatten han/hon med.

  Vi önskar dig och din familj ett riktigt Gott Nytt År och en önskan om att alla hemlösa katter ska få ett hem.

  Nyårstaxkramisar.

  1. Å jag vet inte om jag har gjort så mycket mer än skrivit en massa ord?
   Hi hi det där att dela med till räven känner jag igen. Stora matte har lagt ut en stor benskank till ”sin” räv idag och säger ”du får den om du låter bli mina katter!”
   NosPuss Wikki

 5. Vevve sover gott på husses kontorsstol o Madame ligger antagligen i min säng o sover. 🙂
  Snart är Husse hemma från jobbet, o snart kommer även några nära o kära för att förgylla 12-slaget.
  Hoppas ni alla får ett trevligt nyår, o att 2010 blir ett bra år!
  *massa kramar*

 6. matte säger att hon har haft ett bra år. hon lärde känna dig i april, och fick komma över till er många gånger när hon var på besök i er stad. Sen kom jag in tassandes i hennes liv i november. tack o lov för det! min förra matte pratade ju om avlivning… men hon tog mig under sina vingar o gav mig nytt hem där jag verkar få stanna väldigt länge. Sen i samma veva om jag kom in klampandes hjälpte hon en vän genom att ta hand om lille maju och senare gav henne ett nytt, eget hem. Mest av allt är jag glad för att hon hittat kärleken, om nu den där personen bara inser vad han känner för henne så ska nog allt bli bra.
  nospuss till er Wikki & Nova från mig, Rasmus

  1. JA ibland finns det en särskild mening med att vissa katter och vissa människor möts, det är bara så!
   Ha ett fortsatt Gott År!
   TassKram Wikki

 7. Ett riktigt Gott o Härligt Nytt År till Dig o Hela din familj.
  Kommer alltid att följa din blogg med tårar i ögonen.
  Hoppas att många nominerar dig och din matte till årets kattguld. Det kan inte finnas nå´n annan i Sverige som är värda det så mycket som ni. Ni kämpar ju på för alla katter och inte bara för ett katthem.

  SUCK vad underbara ni är.
  Nalle

  1. Jo då det finns massor som förtjänar det mer – ta Emma på KKS t ex, bara för att nämna en…och det finns massor av eldsjälar på Hittekatter… Jag är bara en liten bloggis ju.
   TassKram Wikki

 8. Åh vad härlig resume:) Gissa om jag blev glad då jag såg en liten Slump i din sammanställning:) Ni är vi hedrade både jag och Slumpen.. Jag börjar tro att han ska blogga själv han också,hihi
  Han gör ju en del skojiga saker och han tycker så synd om hemlösa katter..
  Kram Jam o Spinn och ett gott nytt år!

  1. Ni får väl blogga tillsammans? Han får göra lite inlägg ibland…som gästkatt i din blogg? *fniss*
   NosPussar Wikki

  1. Men nu har du ju inte missat den. Ja tänk vad mycket som hänt under 2009. Och 2010 som börjar så här – hur ska det fortsätta?
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *