En sorts spinnare? Kurr!

Vi hittade en jättemystisk fjäril på landet bland björnbären. ”Spinnare” gissade jag. Och så spann jag lite för den. Men den svarade inte, den bara satt där och vippade på antennerna!
_650
Men det visade sig vara ett grönt rotfly ”Staurophora celsia” och ett ganska vanligt kryp. Konstigt, jag har då aldrig sett en sådan förut!

Flygtider:  staurophora_celsia-aspx

Den är säkert 5 cm när den slår ut vingarna, så den syns ju? Larven lever på gräsrötter, men vad flyet äter har jag inte hittat nånstans. Nektar ur växter gissar jag, det gillar ju de flesta kryp.

När jag letar efter den på nätet så hittar jag sådana här bilder från stolta fjärilssamlare:
rotfly
Hur kan man vara stolt över att ha dödat en massa vackra fjärilar och nålat upp dem i glaslockslådor för att titta på? Usch… Mitt rotfly fick kravla vidare bland björnbären och ha det bra!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

9 reaktioner till “En sorts spinnare? Kurr!”

  1. Så snällt av dig att låta spinnaren vara kvar även om den lägger larver som äter rötterna. Vi här i Otterbäckens lilla kloster, tycker att man ska leva och låta leva, men myggor slår vi ihjäl(!). Konstigt att man är sådan, men myggbett är inte roliga att få och hos mig blir det så långdraget, för jag kliar alltid på dem.
    Snälla Wikki – kan du fråga dina ”spökskrivare” om vi får ta berättelsen om ”Skaparkatten” till vår lilla kyrkoskrift ”Smaragden”. Den var så fantastiskt bra att vi gärna skulle vilja ha den i julnumret!

  2. Du är en riktig djurvän, det är det ingen tvekan om. *stolt nosbuff* Fast den kunde ju varit lite trevligare och svarat när du spann för den. Det var kanske det den gjorde med antennerna… *funderar*

    1. Ja men visst är det konstigt att det står i insektsboken att de är vanliga men ändå har man aldrig sett nån sån förut?! Naturen är överraskande…
      TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *