Viktiga Viktiga Underbara Morrhår

morriasr

Vad gör morrhåren på din katt, mer än kittlar dig i ansiktet när du försöker sova? Faktum är att din katts morrhår är viktigare än du kan ana! Här ska du få veta mer om de ofta förbisedda pälsstrån på din katt som heter morrhår:

Kroppens mest sensitiva hårstrån kallas känselhår eller taktila hår. På katter avser detta alltså morrhåren. (Faktum är att vissa hårstrån på människas kropp också i viss mån är taktila – men vi märker det inte, för vi använder dem inte längre.) morr
Morrhåren på katter sitter på överläppen på ”morrhårskuddarna”, kinderna, över ögonen – och på baksidan av frambenen, alldeles ovanför tassarna! De är oftast vita, men kan även vara i samma färg som katten eller flerfärgade.

Morrhåren, som med nervtrådar förbinds direkt till ryggmärgen och hjärnan, är extremt känsliga – de kan känna av förändringar i det svagaste luftdrag eller vibrationer av en mus fotsteg under marken. Katten har nytta av detta för att fånga sitt byte, eller för att ta sig fram säkert, både på marken och i träden, och i mörker. Morrhåren på benen hjälper dem också att lokalisera och hålla ett byte – katter är nämligen långsynta och ser inte så bra det som de har direkt under nosen!

catbybaikal

Vanligtvis har katter 12-20 morrhår i 4-5 rader på var sida om nosen. Översta raden morrstrån kan röra sig oberoende av raden under – alltså kan katten spreta med dem åt flera håll samtidigt. Man kanske inte tänker så mycket på hur katten håller sina morrhår, men studera din katts morrhårsrörelser en stund så får du se hur fascinerade de rör sig, och hur de kan uttrycka kattens sinnesstämning: Platt strukna bakåt längs kinderna indikerar en skygg katt, uppfluffade och en aning framåtriktade visar på en upphetsat spänd eller nyfiken katt, och morrhår i neutralläge, som i sömnen, är en lugn katt.

magnetangrycatlg1

Så om nu din katt killar dig i ansiktet med sina morrhår när ni kelar, tänk ALDRIG tanken att klippa av dem!!! En katt utan morrhår är som en människa med förbundna ögon och bakbundna händer – hjälplös, klumpig och olycklig.

Njut istället av den sensitiva närheten med din fyrfota vän med vackra morrhår!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

7 reaktioner till “Viktiga Viktiga Underbara Morrhår”

 1. Dessutom har morrhår en fantastisk förmåga att sätta sig fast under fotsulan på mig och Neko, när Madame har tappat ett i sina vilda lekar – eller för att det helt enkelt var dags att byta ut. 🙂 Madame har morrhår som är vassare än Nekos synålar.

  1. Ja aj – det kan t o m ett vanligt pälsstrå göra och aj så ont det gör! Men förläåt,det är inte meningen!
   TassKram Wikki

 2. Matte tycker mina morrhår är jättefina, väldigt ofta så brukar jag ha dem utspända framåt och det tycker hon ser gulligt ut. Håll en godisbit framför nosen så åker de fram. Tass/Sixten

  1. Nova har raka morrhår, jag har krokiga. En del katter har rena supermustascherna! Hi hi där har jag idé till ett nytt inlägg! *spinner*
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *