Radioinslaget ”SEMESTERKATTEN” – här är det!

radiokittenOm du klickar HÄR kan du höra dagens radioinslag där Stora matte Inger pratar med P4Extras Erik Blix!

Samtalet som utspinner sig är följande:

Erik: Sommarkatten är ett känt begrepp, ni vet, man skaffar en katt, en söt liten unge över sommaren, sedan tröttnar man på den till hösten… Den här verkar ha ersatts, delvis i alla fall, av semesterkatten. Många väljer alltså att överge sina katter  lagom när skolan slutar och ingen finns att passa husdjuret lagom till semestern. Det här har man sett på katthemmet i Örebro, där Inger Andersson är ordförande. Hallå, hallå, Inger!
Inger: Hallå hallå! Ja, det stämmer, vi har råkat ut för det, och vi tycker att det är dags att ersätta den där sommarkatten nu med semesterkatten!
Erik: Jaha, hur menar du då? Att man ska ha katten på semestern?
Inger: Man ska helst ha katten hela kattens liv, för det är väl liksom meningen när man skaffar katt! Men vi ser ett fenomen som innebär att människor slänger ut sin katt och åker ifrån den, och tycker att den ska klara sig själv när de är på semester. Kanske de har tur och den finns kvar när de kommer tillbaka, men många gånger så hamnar katter i dåligt skick hos oss på katthemmen runtom i landet – det är inte en så rolig historia…
Erik: Nej, sannerligen inte… Jag är själv kattägare. SÅ där kan man ju inte göra, tycker jag. Men hur länge klarar sig en katt på egen hand egentligen?
Inger: Ja, det beror ju lite på katten. En tamkatt som har varit innekatt, som kanske aldrig har lärt sig jaga i någon större utsträckning, de kan vara i väldigt dåligt skick redan efter några veckor. En del har snillrika talanger och lär sig fånga byte och så, men de får det ändå aldrig lika bra och näringsrikt som när de är skyddade utav en ägare och får mat i skålen kanske 3-4 gånger om dagen.
Erik: Men en annan fråga är ju hur snabbt katten förvildas så att säga? Vänjer sig av med att vara hos människor?
Inger: Ja, en riktigt tam tamkatt, den dras till människor och söker sig till människor, det är sådana som kliver in hos grannen genom kattluckan, eller försöker att hitta en annan människa att bli adopterad eller accepterad och insläppt hos. Men en del katter kan förvildas ganska snabbt. Det betyder inte att de är ”förstörda för alltid” så att säga, utan det kan mycket väl vara så att när de kommer in hos en människa igen så blir de tama ganska kvickt.
Erik: Du, ett annat fenomen som ni har lagt märke till i samband med det här, det är att allergierna verkar öka på ett misstänkt sätt lagom till sommaren då man inte vill eller kan ta hand om sin katt?
Inger: Ja, det är en dålig ursäkt som många hör av sig med när de kommer till katthemmet och säger att ”Vi vill få katten inlämnad hos er för omplacering!” och det är givetvis så att det kommer ibland väldigt rödögda och gråtande människor med sin katt till katthemmet och har ett läkarintyg på en svår allergi, och det är klart att man försöker hjälpa dem så gott det går. Men det är väldigt hög procent kattägare som plötsligt blir allergiska när det drar ihop sig till semestern. Och jag klandrar dem inte, för att det ibland förekommer allergier, både för pollen och katter, som ställer till det. Men det är svårt för oss att göra plats för alla de här ”allergikatterna” på katthemmet, för vi har fullt med katter som kommer utifrån, och som inte har någon ägare som tar hand om dem alls: Dräktiga katter som har varit på driven ett tag, skadade katter… Vi skulle kunna fylla tre katthem  till i Örebro utan att blinka!
Erik: Du, det låter ju som om kattägare blivit sämre på att ta hand om sina husdjur, är det så?
Inger: Nej, jag tror tvärtom faktiskt att katter i allmänhet är väldigt väl omhändertagna av sina ägare. Men det finns ett stort mörkertal med hemlösa, utegående, ägarlösa katter, som ingen bryr sig  om. Och det är dem vi i första hand försöker plocka in och ordna hem åt.
Erik: Katterna har blivit fler helt enkelt?
Inger: Det är mycket mycket fler katter nu än vad det var förr, och så är katten en väldigt fertil varelse… Det räcker med några få okastrerade katter så har du snabbt en grupp på 40-50 katter inom ett par års tid om de får härja fritt med kärleken!
Erik: (Generat skratt) Ja just det! Du, hur tycker du är det bästa sättet att lösa det här problemet med semesterkatter nu då?
adoptedInger: Ja, för det första ska ju kattägaren vara mån om sin katt och kanske planera sin semester så att man redan när man börjar tänka semester så där mitt i vintern också planerar för kattplacering på pensionat, eller ha en kattvakt eller någon som ser till katten. Den ska ju ha sitt familjelliv när familjen kommer tillbaka från semestern också!
Vi ser ju exempel på när folk kan lägga 75 000 kr på en Thailandsresa, men inte kan lägga en tusenlapp på kattpensionat, och då undrar man ju hur de tänker?
Erik: Då är det frågan om prioritering här och då gäller det att prioritera om!!! Inger Andersson, ordförande för Örebro katthem, tack för att du var med oss i P4Extra och berättade om den här viktiga frågan!
Inger: Tack så mycket! Och ta gärna hand om en hemlös katt – det är en god gärning!

*svansdans* Vilket bra reportage, och vad trevlig han lät den där Blix! *spinner*

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Radioinslaget ”SEMESTERKATTEN” – här är det!”

    1. Mjau, det är ju toppen att över huvud taget få sändningstid och lufta ett så viktigt ämne! *spinner* TassKram Wikki

  1. O, vad vi allihopa här i klostret är stolta över Stora matte! Och så mycket klokt hon fick sagt på så kort tid! *tassar och händer applåderar* Vi har också läst artikeln i Aftonbladet, förstås. Jamarbra att den sprids i alla möjliga tidningar överallt i landet!

    Kram från sr. Carina, klosterkatternas tjänarinna, och givetvis hela klostergänget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *