”Hur kom katten upp?” och följdfrågor

Förbryllad läser jag i BLT om hur en katt räddats ur en ventilationstrumma – på ett tak på 6e våningen!!? Räddningstjänsten plockade ut en medtagen och stressad katt som ”mår efter omständigheterna bra” – och som alltid kommer mina oroliga tankar och följdfrågor, som en ljummen reporters arbete ofta framkallar:
– Hur kunde katten ha kommit upp på 6e våningens tak och in i ventilationen?
– ”Medtagen”, hur illa då? Får katten behövlig veterinärkontroll och eventuell vård?
– ”Omhändertagen”, ja men får kisse hjälp att hitta hem eller komma till jourhem?
– Och varför kan inte en reporter engagera sig lite mer? Ordna en bild, ordna ett utförligare reportage, något fullödigare som hjälper katten att få det bra nu efter takäventyret!

Är jag ensam om att sorgset begrunda dessa följdfrågor? En katt är ändå ett liv, en kännande intelligent varelse, värd att värna. Värd mer än sex rader i en tidningsnotis!

Och i DT läser jag om hur polisen tagit hand om en katt som varit ensam i 4 dygn efter att husse haft klammeri med rättvisan och sedan troligen hamnat på sjukhus. Artikeln slutar med de ovissa orden som alltid ekar i Länsstyrelsens omhändertagandebeslut: ”Länsstyrelsen kommer så snart det är möjligt att besluta om djuret ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.” Och då rullar mina oroliga frågor:
– Varför måste det där otäcka ordet avlivas vara med? Om det är en frisk fin katt finns ju alla skäl till att hjälpa den leva vidare?
– Tänk om husse, trots trassel med polisen, älskar och vårdar sin katt och vill ha den tillbaka? Alla lagbrytare är inte djurplågare eller hänsysnlösa i allt!
– Och hur mådde katten efter fyra ensamma dygn? Det känns viktigt att veta!

Jag undrar också hur katten som på julafton lyckades fastna i en innervägg, berättat av Skånskan, har det?! Räddningstjänsten ryckte ut och hjälpte katten ut igen och julfriden återställdes. Kisse var ju fortfarande hemma i trygghet och äventyret var inte så långvarigt. Men nog hade jag gillat om reportern bemödat sig att få en bild på räddad katt! <3

Till syvende och sist tänker jag ju: Varför blir dessa katträddningar bara notiser? Varför ger tidningarna oss katter inte mer synlighet? Varför har inte VARJE DAGSTIDNING en kattbloggare och en kattspalt!? Varför ställer inte prenumeranterna högre krav på en mediabevakning som gör katterna framträdande, viktiga och värdefulla??! Vad vill vi katter ha ut av media under 2013??? Det är dags att höja tassen NU!
IMG_2491

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *