När din katt blir gammal / Del 1

Tiden går för oss alla, katter såväl som människor, och vi åldras. En katt kan leva upp till 15-20 års ålder, och ibland ännu längre. Det är alltså ett långvarigt ansvar man tar på sig, när man skaffar katt, och kräver att man är beredd på sin katts behov i alla skeden!

Det gäller för kattägaren att vara uppmärksam på sin katt, i och för sig inte bara på gamla dagar utan alltid – men det finns några saker att tänka på särskilt!  Precis som för människor så märks kattens åldrande på att olika kroppsfunktioner förändras: Katten blir stelare, långsammare, kan få dåliga tänder, dålig syn och hörsel, och en rad följdproblem av detta.

Omkring tolvårsåldern börjar katten bli gamling. Det är därför viktigt att ta hänsyn till dess gradvis förändrade förutsättningar, så kan katten leva ett gott liv många, många år till, värdigt och hälsosamt!

Kosten är ett viktigt kapitel för en äldre katt, dels för att tarmfunktionen förändras och blir långsammare, så att katten behöver välkomponerade foder med lättsmält innehåll för att inte få förstoppning. Också lukt- och smaksinnet försämras vilket kan ge minskad aptit. Rådgör med din veterinär, ditt katthem eller din katts uppfödare om bra kattmat! Undvik det billiga seniorfodret i mataffären – välj ett märkesfoder och läs innehållsförteckningen noga. Den äldre katten ska ha lagom balans med energigivande innehåll och fibrer, anspassade vitaminer och mineraler, och lättillgängliga aminosyror från proteiner med hög kvalitet så som kyckling, kalkon, och ägg.

Att få katten att dricka tillräckligt mycket vatten är en annan viktig sak – en äldre katt kan förlora känslan för törst och bli uttorkad. Det kan man motverka med att servera blötfoder (Ur burk, tetra eller påse) som innehåller mer vätska än torrofder. Plus naturligtvis att ha friskt vatten tillgängligt i en vid vattenskål. (Katter vill ogärna stöta morrhåren emot kanterna på sina skålar – därför ska man ha breda skålar!)

Kattens mun är också ett viktigt kapitel på gamla dar – tänderna och tandköttet kräver regelbunden tillsyn. Tandköttet får inte se rött och inflammerat ut, utan ska vara friskt rosa, och tandsten måste hållas borta. Börjar gammelkatten ha dålig andedräkt, tugga konstigt eller bli aptitlös kan det ofta handla om munproblem. En seniorkatt behöver ofta regelbunden ”tandvård” hos veterinär men kan också klara sig utmärkt även om snart sagt alla tänder dras ut!

Hur mycket en katt sover/är aktiv på ålderns höst är också varierande. Generellt är att katten sover mer ju äldre den blir. Sovplatsen behöver vara trygg och säker, och kanske rentav utökas med kanter/stöd, så att katten inte faller ned. En del katter kan behöva lite varmare sovplats än tidigare. En mikrouppvvärmd vetekudde eller en engelsk varmvattenflaska kan göra underverk! (Var dock aktsam med elektriska värmefiltar, vissa sorter är absolut olämpliga för djur!)

Stelhet och allmänt mindre rörlighet kommer alltmer ju äldre katten blir. Muskelmassan avtar, smidigheten försvinner och den blir mindre aktiv. En utekatt kan välja att helt stanna inne, och en del förmågor kan svikta, som t ex att kunna hoppa upp på höga platser. För en gamling som älskat att ligga högst upp i bokhyllan, favoritstolen eller i fönstersmygen får matte/husse hjälpa till genom att ordna trappsteg i form av stolar och pallar. T o m att hoppa upp i sängen kan bli besvärligt, men avhjälps lätt med en stapel kuddar som stege! Andra saker att tänka på i hemmet kan vara att ställa också mat och vatten lätt åtkomligt i golvnivå, så att misse slipper klättra. En liten upphöjd mathylla, ca 10 cm hög, kan också vara bra. Man kan också lägga ut mattor på hala golv, som parkett, så en stel katt inte halkar.

Med minskad rörlighet kan en katt också behöva hjälp med kloklippning. Det blir inte lika mycket trädklättrande eller klösbrädesanvändande så klorna slits inte tillräckligt. Om de fastnar i mattan eller i kläder så blir det besvärligt för katten. En del får problem att fälla in klorna, andra med att klorna ”växer runt” och in i trampdynan. Ta för vana att pyssla om din seniors klor!

Att ha uppmärksamhet på sin katts vanor och se när förändringar inträder är ett viktigt förhållningssätt under hela kattens liv, men ibland sker förändringar gradvis och kan vara svåra att märka. Ta därför för vana att iaktta din katt och för lite dagbok: Notera vikten ett par gånger om året, så vet du om katten plötsligt magrar! Ha ögonen på hur mycket katten går på lådan – börjar den dricka mycket och kissa väldigt frekvent, eller kissa smått väldigt ofta kan vara signaler på sjukdomar som blir hanterbara med mediciner i rätt tid! Ha som vana att regelbundet ”känna igenom katten” och ha uppsikt på om det dyker upp ömhet, eller oregelbundna knölar och knutor – kontakta i så fall veterinär! Ha koll på din katts ”friska temp” och se till att blicken är klar och nosen ren!

Vad som är viktigt är ändå att se till att katten aktiveras dagligen med aktivitet, lek och kel för att behålla livsgnistan. De flesta äldre katter tackar glatt mjau till en daglig lekstund på sina egna premisser och bär en mycket busig kattunge inom sig! Väck den lilla kattungen emellanåt – det är bra för både katt och människa!!!

Mer om din gamla katts hälsa kommer i del 2 och sista tid kommer i del 3! Tass på er!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “När din katt blir gammal / Del 1”

  1. Bra att du tar upp det här! Många tänker inte så långt att djur kan ha olika behov under olika perioder av sitt liv. Du skriver att katter lever upp till 15-20 år och långt ansvarstagande. Visst katter är bland de husdjur som lever längst men tror många av oss kattägare önskar att det där ansvarstagandet skulle kunna vara mycket längre!!

  2. Det här betyder att Kalle som är gamlingen i gänget är i 50-årsåldern. Håller alla tummar för att det blir en riktig gamling av honom åldersmässigt och han kan få vara frisk och pigg många år till! 🙂 Usch, det gör mig ingenting att JAG blir äldre, men att katterna blir det är svårare att smälta… 😛

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *