Vad bör jag ha med i bilen i fall…

Nu när matte och husse har blivit med bil, så har jag funderat på en sak: Vad behöver man ha med sig i bilen om man skulle råka träffa på en trafikskadad katt? Eller behöva fånga in en förrymd misse som irrar runt i trafiken?

Min tanke är att tassa ihop ett ”I-fall-att”-kit som kan vara till nytta och det ska bestå av:
– Minst 2 varselvästar med ordentliga reflexer
– Rejäl ficklampa plus reservbatterier
– Skyddshandskar kraftiga samt engångshandskar
– En ihopfällbar men bastant kattransportbur, som helst går att dela eller öppna uppifrån
– Ett par bagegeremmar som vid behov kan sättas runt kattburen för att säkra den
– En flaska vatten, ej kolsyrat men den köpta sorten som håller sig i obruten flaska
– Flera lager handdukar och lakanstyg att bädda med i korgen
– En stryktålig men tunn filt eller stor handduk
– Foliefilt (Återreflekterar värme och avvisar vatten)
– En kraftig och vass sax
– En förbandslåda avsedd för djur med bandage, sårrengöring och huvudtratt. Den får gärna också innehålla fästingplockare, pincett, våtservetter och torkduk.
– Mellanstor flaska ögondusch (Bra att spola ur ögon och sår med!)
– Jodopax eller liknande desinfektion
– Ett par kraftiga sopsäckar
– Små påsar torrfoder
– Stöttåliga  mat- och vattenskålar, stapelbara och stadiga
– Värmekuddar – den sortens handvärmare med ett brytbleck i som blir riktigt varma i 15-20 minuter
– En rulle hushållspapper
– Vanliga soppåsar

I bilens verktygslåda ligger redan saker som avbitartång m m och det finns med bogserlina liksom varningstriangel.

Något som är bra att ha i handskfacket är också några s k viltmarkeringsremsor! Med dem märker man ut platsen för ett påkört djur om det måste skickas ut eftersökspatrull. Banden får man gratis bland annat hos polisen, Trafikverket och Bilprovningen, läs mer HÄR.

Allt det här går att packa i den delade kattransporten och hållas ihop med bagageremmarna, det tar inte så stor plats. Är olyckan fram så kan man ingripa med katthjälpsresurser och vara lite förberedd!

Mjau, det kan säkert vara något viktigt som jag glömt, jama till i så fall!

Vi ska packa vår ”I-fall-att”-korg så gott vi kan och skaffa det som saknas… Nu måste dock matte med sitt färska körkort träna massor av körning innan jag och Nova åker med på tur! Men sedan – oj vad vi ska se oss omkring! ♥

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

16 reaktioner till “Vad bör jag ha med i bilen i fall…”

 1. Vilken bra lista. Kan man använda ögondusch till katter också? Jag menar en som är avsedd för människor? Du, vad med några vanliga filtar också? Finns att köpa på Rusta eller en zooaffär eller några fleecefiltar från ikea? Bra till människa som till djur vid ev olycka. Å en liten papperspåse till hyperventilerande husse/matte att andas i (typ en sån där skräppåse som man får ombord på plan). Till vintern är snöskyffel och bogserlina bra (kan rekommendera en elastisk lina så blir det inte så ryckigt) och en jättebra isskrapa. Å riktigt varma värmekuddar funderar jag på? Hur varma blir de? Kanske bäst att använde med en handduk eller filt emellan till ett skadat djur?

  1. Nästan all ögondusch innehåller ren koksaltlösning som man alltså kan hälla över det mesta, inkl i ögonen. Den är så pass svag att den inte svider i sår men ändå fungerar det steriliserande. Billiga enkla fleecefiltar är bra – men ”stark filt” skrev jag för jag tänkte att man kan behöva den till att fånga in en skrämd katt eller bära/släpa ett skadat större vilt.
   De här värmekuddarna är sköna – de blir inte brännheta men håller värmen ganska jämn en lång tid. Det är som en vätskefylld kudde men när man klickar med metallknappen i dem så stelnar de och det utvecklar värmen! Efteråt lägger man dem i kokande vatten i en kastrull på spisen några minuter, då mjuknar innehållet och så kan man använda dem igen och igen! Man kan lägga dem i fickorna på vintern och ha redo om man har frusna händer!
   Mjau, skyffel och isskrapa är vintersaker som jag hoppas alla har med sig då!
   TassKram Wikki

    1. *fniss* Du får jama som Stora husse: ”Det första man är blind på så är det ögonen!” (Tillhör våra obegripliga familjeordspråk!) NosPuss Wikki

  1. Mjau, man vet aldrig när den kan behövas! Den kan hjälpa såväl människor som katter! TassKram Wikki

 2. Jag glömde ju jama om något som är väldigt bra för bilister. Vi har vår bilförsäkring i M (alltså Motorföraren) och där kan man köpa till ”Väghjälp” för en liten peng och då – om något händer, punktering eller något annat fel på bilen, så ringer man ett visst telefonnummer och så får man den hjälp man behöver inom 1 timma. Vi har haft nytta av det här flera gånger. Kanske något för matte och husse?

  Nosbuff

  1. Mjau, det var ett toppenbra tips! Och alla ni som har FB kan ju också sprida min idé om bra-att-ha-låda i bilen! Det kan rädda ännu fler katter! TassKram Wikki

 3. Bra lista, i vår bil ligger en stor kudde med medicinsaker inklusive en foliefilt, alltid grova handskar och plasthandskar(för om man bara får en punka så behövs de) Filt brukar finnas och soppåsar. Ska be husse läsa listan!

 4. Hm, skulle nog slänga med ett par påsar med blötfoder. Luktar mer och samtidigt får katten i sig vätska om så behövs. Kan bytas med jämna mellanrum. Fleece är bra. Men bättre med en yllefilt av något slag. Värmer när det är kallt och kan faktiskt i värmen hålla den på avstånd.

 5. Mjau, vilken bra lista!

  Matte vill komplettera med en sak, fast det är så otäckt att vi knappt vill tassa ned det, men vi förstår varför…
  När matte pendlade långt till sitt arbete så hade hon en liten men kraftig yxa bak i skuffen för om utifallatt…. *huuuuuh* Ja, ni kanske kan förstå…
  Matte tog stort intryck av sin kamrats otäcka berättelse om hur de långt ut i ingenstans råkat köra på en hare och krossat hela dess bakdel, hur den lille haren försökte släpa sig bort på sina framtassar och de inte hade någonting att kunna förkorta lidandet med……….. Till slut hade de hittat en tillräckligt stor sten för att kunna hjälpa Skutte över till andra sidan, men fy vad det var hemskt att Skutte fick lida onödigt länge….
  Matte behövde aldrig använda yxan, och glad är hon för det, men… Som hon säger… ”Händer det värsta får man väl vackert sikta, blunda och slå hårt… Böla får man göra efteråt…”

  1. Mjau, det där är sant – man kan ofta klara av den saken med ett fälgkors om man vet var man ska ”slå till” av barmhärtighet. Men jag håller med om att något sådant don som en yxa kan bidra. Sedan hoppas man bara att det aldrig inträffar!

   Stora matte fick göra en påkörd kisse den tjänsten för mer än 15 år sedan och det påminns hon om var gång hon passerar den platsen ännu… Ser kattens smärtfyllda ögon och vet att hon måste… Ja, det var mycket tårar efteråt!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *