Ett klös till lat (?) veterinär…

För några timmar sedan fick jag ett meddelande från en vän med frågan om Snuffefonden kunde hjälpa en kisse i nöd:
Hittehunds FB fanns ett rop på hjälp: ”Upphittad avlivningshotad katt i sämre skick behöver vätskas upp och få veterinärvård i Stockholm. Veterinärkliniken har fått godkännande att avliva katten då ingen ägare är lokaliserad ännu. Upphittaren är villig att ta hem katten tillfälligt, men det skulle behövas ekonomisk hjälp till veterinärvård, de är just nu på väg till Hittehunds husveterinär istället. I bästa fall kan katten bli återställd, och örontatueringen kan läsas av. Det kan ju finnas en ägare som är orolig, att den är bortsprungen. Den är enormt tam och kelen och värd en chans. Kan någon bidra och hjälpa?”

Men till all fröjd och lycka hade redan ett litet mirakel skett – veterinär nr 2 lade ned lite mer tid, hjärta och omsorg på en upphittad katt och lyckade dechiffrera kissens örontatuering, söka i registren och Hittehund berättade: ”Stopp, ni behöver inte bidra ekonomiskt! Vår fantastiska veterinär på Hagsätra veterinärmottagning lyckades med det den första kliniken inte gjorde. Tatueringen är nu tydd. Katten är 5 år gammal och heter Gizmo, men är undernärd och väger bara 2 kg. Ägaren är lokaliserad och på väg till veterinärkliniken!!!!!! En sabla tur att katten inte blev avlivad på den förra kliniken. Gizmo har varit bortsprungen i en månad.”

Så vi behövde inte plundra Snuffefonden – Gizmos ägare blev oerhört lycklig att få igen och ta hand om sin katt. Och vilken tur att det var en tuff hundägare, Nellys matte Viktoria, som inte bara så lättvindigt lät veterinär nr 1 avliva den fina kattkillen och tog ledigt från sitt jobb för att hitta veterinär nr 2!

Faktum är att även om man inte kan tyda alla bokstäver eller siffror i en katts tatuering, så finns det lite trix att söka på teckenkombinationer – och så se vilken av dem som passar ihop med katten man hittat. Någon gång händer att ägaren glömt att skicka in sina uppgifter till kattregistret, och det är problematiskt. Men ibland kan man hitta nummerserier som går att koppla till en viss veterinärs märkning och få hjälp via denne att kontrollera ägaruppgifter.

Hittehund kommenterar: ”Att sätta sig in i den situationen att ens egna ID-märkta katt springer bort och blir avlivad trots märkning, gör att man gör allt vad man kan för att lokalisera vems katten är, den tryggheten ska ju de ID-märkta katterna ha tycker man!” och jag jamar med till 100%! Så ID-märk din katt även om den alltid är innekatt – man vet aldrig vad som kan hända som gör att även en sådan kan råka komma på vift!

Slutet gott i denna berättelse – önskar att det alltid vore så: Att ALLA veterinärer hade vett att INTE avliva en frisk katt och villigt lade lite mer krut på att hjälpa den hitta hem… Så jag jamar ett helt fång ROSOR till Nellys matte, till veterinären och till Hittehund, som tillsammans räddade Gizmos liv! ♥♥♥

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

26 reaktioner till “Ett klös till lat (?) veterinär…”

 1. Guldstjärna till Hagsätra Veterinärmottagning! Jag skulle också jama att det är minst lika viktigt att märka en innekatt, för OM de smiter ut blir de ofta väldigt stressade och kan springa iväg långt.

  1. Mjau, många guldstjärnor! Och det samstämmiga jamet från oss att alla katter bör märkas, det hoppas jag att alla hör! NosPuss Wikki

 2. Största rosfånget till veterinären och upphittaren som gav det lilla extra för Gizmo. Och ett morr och fräs till första veterinären.
  Hoppas Gizmo kommer sig och bestämmer sig för att vara hemma med sin familj ist för virra bort sig 😉

 3. Vilken jamarns tur att upphittaren inte gav sig så lätt och såg till att missen Gizmo kom till en annan veterinär som lyckades/engagerade sig i att tyda öronmärkningen så att han kunde koma hem !

 4. Här är båda självklart ID-märkta. Tycker man ska ta det ansvaret när man skaffar katt. Hemskt dock om de skulle bli avlivade TROTS märkning. Vet att min svarta katt har en svårtydd tatuering :-S Tycker de ska lägga ner sig mer på att verkligen tyda vad det står!

  1. Mjau, jag har också svårläst tatuering i svart öra! Men den finns där!!! (Plus att vi än idag har fläckar i golvmattan av grön tatueringsfärg som jag spred omkring mig… ) NosPuss Wikki

 5. Morr å fräs till första veterinären – hua vågar inte ens tänka på vad som kunnat hända om inte ägaren stått på sig!
  Önskar bara tillägga att det finns ännu ett register som fortfarande används och är sökbart vi upphitad katt: http://www.sverak.se.
  Dessa går parallellt än så länge så man får söka i båda, om man inte hittar katten i den ena.

  -Varför vi kattmänniskor ska göra en idag svår sak ännu mer omständig förstår jag ej men tyvärr är det så.

  Nosbuff mjau från Fisen

  1. Mjau, dessutom går pengar av den avgift man får betala till registreringen för sin katt till HUNDAR men inget till katter!!! Varför ska det dessutom kosta 130 kr att registrera sin katt men bara 80 kr för hund!??? Usch så dumt!!! Ge kattregistret till en kattorganisation! NosPuss Wikki

   1. Min matte berättade en lång historia som jag nu gör kort:
    När registret i begynnelsen skulle skapas så sa Sverak nej till att ta hand om det så Skk skapade ett register utifrån det djurregister för hundar som redan fanns. Därav att skk har det..
    Nu däremot har sverak startat ett på eget initiativ, så då blir det två parallella ett tag eftersom skk inte gärna släpper sitt..
    Hm, ni tvåbenta alltså.. Kurr

    1. Mjau, de 2benta är bra att ha i många sammanhang men jag jamar med i det där att de kan krångla till somligt! *fnissar*
     TassKram Wikki

 6. Åh vilken tur för alla! Sabla vet nr 1!!!! Tur det finns andra kattägare som tänker sig in i situationen ”om det vore min katt…” Det spriders sig som goda ringar på vattnet och gör att alla hjälps åt i framtiden!

  Vilken lycka : )

  NosPuss Sven och Signe

 7. Tusen rosor och ett tack från mitt hjärta till upphittaren och vetten som gjorde vad all borde göra. Matte har skrivit lite om hur jag e skyddad, men tyvärr gick det visst att missta till att matte inte gilla katthem.

  1. Mjau, jag tror inte det var menat så att NI ogillade katthem, det var nog mer alllmänt. Jag gillar din kloka inställning till ”Halsband på = Ute, halsband av = inne”! Själv går jag gärna och hämtar min sele och piper ”Vill ut, matte, vill ut!” stup i kvarten, säger matte!? NosPuss Wikki

  1. Mjau, det känns skönt att veta att katten Gizmo är i trygghet hos sin familj tack vare dem! ♥ NosPuss Wikki

 8. Sönderklöst etta. Många nospussar och Guldstjärnor till2:an. Tårar på mobilen för mattes lycka och den underbara upphittaren.
  Nalle o Co

  1. Mjau, det är troligen tur att ettan inte namngivits för då skulle många kunder kanske försvinna! NosPuss Wikki

   1. Det kanske vore bra om ettan försvann från marknaden. Vi blir lite oroliga när veterinärer har problem med en sådan relativt simpel sak som att kolla upp en öronmärkning. Vad händer med inre blödningar och sånt som kanske inte är ens så uppenbart som en suddig märkning… 🙁

    1. Mjau, man blir ju annars nervös för hur korrekt övrig veterinärbehandling sker om man inte ens klarar detta… *suck* NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *