Påskliljor – inget för en katt!

Om du har en katt som gillar att provsmaka dina krukväxter eller snittblommor, så är påskliljor eller minipåskliljor ett ganska olämpligt påskpynt att ha inom räckhåll för katten! Till och med att få av blommans gula pollen i pälsen och slicka i sig kan ställa till problem för katten.

Påskliljan tillhör släktet amaryllisväxter, vars lökar, blad, blommor och pollen nämligen är giftiga för katter och hundar. Från det att katten ätit på växten kommer symptom på förgiftning inom 6-12 timmar, bl a kräkningar, hängighet/trötthet, dreglande, skakningar, diarré. Ibland kommer reaktionen omedelbart efter bara 15 minuter! Har den ätit mycket av växten kan också kramper uppstå. Därefter kommer njursvikt, som är ett mycket farligt tillstånd. Det gäller alltså att komma till veterinär snabbt om man tror att katten fått i sig av blomman, även när det bara är små bitar!

Du kan läsa mer information om det HÄR.

För min del så får påskpyntet bestå i smaskigt WikkiGräs istället!

 

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Påskliljor – inget för en katt!”

  1. Tass för varningen! Man vet ju aldrig vad mattar och hussar släpar hem för att göra fint i huset! Bättre med lite skojsiga fjädrar då! Dom kan man tugga lite på, bara man inte sväljer dem hela!
    Kram från Fjutten!

    1. Mjau, och så får man hoppas att ingen blir allergisk om det är björkris inplockat. Mjau jag är dessutom jättebäst på att stjälpa ut sådana, just för att det är så kul att dra i påskfjädrarna… NosPuss Wikki

    1. Men Inkan, det finns ju andra påskblommor?! T ex mumsigt gallergräs(=minibambu) och ampellilja (Som lyckligtvis inte tillhör det giftiga liljesläktet alls, namnet är lite missvisande! Det är en agavesläkting.) som vi katter gillar! Och så är de ju nyttiga luftrenare inomhus! Du hittar säkert något fint och kattsäkert! NosPuss Wikki

  2. Så bra att du påminner om såna här saker! Här blir det inga påskliljor fast matte hade tänkt.. vi väljer något bättre helt enkeklt! Nosbuff

    1. Mjau, något som jag lärt mig på senare år, jag visste det inte heller förut. Och själv äter jag ju bara kattgräs eller amplisar om det bjuds på grönt. NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *