Fy Jam – så gör man INTE!!!

De senaste dagarna har det hänt igen: Burar med katter har anonymt och utan överenskommelse dumpats utanför katthem/djurhem. Katterna lämnas på chans och det är ingen vacker hantering – i torsdags övergavs två katter i varsin bur utanför Södertälje katthem och det var ren tur att de upptäcktes i nattmörkret när deras personal skulle gå hem… Båda katterna var i dåligt skick – hur skulle de ha klarat natten i kylan utan skydd om de inte upptäckts?

Bägge katterna togs akut till veterinär, den ena apatisk och den andra med tydliga smärtor och dessutom dräktig… Hade inte kvinnan på väg hem bara råkat titta i katternas riktning så vågar jag inte tänka på vad som kunnat ske!


Fyra katter i en tjusig stor bur ställdes av vid Aggarps Djurhem i Svedala, men de fick i alla fall med sig mat, gosedjur och ett brev som berättade att de hette Fantis, Lee, Latifa och Bettan. I det här fallet var det välskötta fina katter, berättar Kvällsposten.


Fyra rödvita kattungar påträffades, också i torsdags, i en låda utanför Konsum i Kramfors av en person som hörde dem gnälla , och fördes akut till Öbacka djurhem, berättar Allehanda. De var alldeles för små för att redan ha slitits från sin mamma, vilket gör det dubbelt så grymt. Hur kan man?

Mjauha, men är då inte katthemmens uppgift att ta emot katter?! Jo då – men inte på det här sättet!

För det första så finns redan långa KÖER för intag till alla katthem. Att på det här fräcka sättet knuffa sig före i kön och kanske tvinga en annan kanske mer lidande och akutare katt att bli kvar ute i kylan, det är inte jysst!

Nya katter ska alltid placeras i KARANTÄN – och det kanske det inte finns platser eller personal till. Följden blir att någon kanske akut måste hysa in dessa nya dumpade katter på mindre praktiska sätt och det kan leda till många jobbiga omflyttningar för en redan stressad och olycklig katt.

Normalt ska också en INTAGNINGSAVGIFT betalas för varje ny katt som kommer in för omplacering, för att täcka katthemmets utgifter. Genom att på detta sätt smita från sin avgift så blir det extra kostnader istället, sådant som måste betalas ur en kassa som egentligen skulle ha kommit de verkligt nödlidande hemlösa och ägarlösa katterna till del. Katthem är inte rika och varje krona behövs!

Bryr vi oss då inte om dumpade katter? Jo, självklart ska alla katter ha chans till att få hjälp! Men katthemmet/katthjälparen måste ha fått en chans att träffa överenskommelse med kattägaren, som faktiskt har det yttersta ansvaret för sina egna katter, och tala om ifall man har plats för dem. Finns det inte plats – och tyvärr ligger en svår tyngd på katthemmen att avgöra vilka katter som det kan finnas utrymme för – så är det KATTÄGARENS ansvar att lösa problemet. Katthem är inte några avstjälpningsstationer!

Alltför många hemlösa katter väntar på hjälp och katthemmen är alltför få, och alldeles för fulla. Så gör din insats idag – stöd ditt lokala katthem!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

24 reaktioner till “Fy Jam – så gör man INTE!!!”

 1. Vi jamar också – så gör man faktiskt inte!
  De människor som gör så måste sakna några väsentliga delar i hjärnan! Jag blir så arg att jag bara fräser och skakar i hela kroppen. Varför, varför, varför har de skaffat djur från första början? Gör de likadant med barnen om de inte uppfyller deras önskemål?
  Fyjam!
  *nosbuffar*

 2. FRÄÄÄS vilka dumma mäniskor som bara dumpar katter utanför katthem så där !!!
  Vilken tur att dom blev upptäckta av personalen innan dom gick hem !!

  1. Mjau, håll bara tassarna för att de piggnar till, katterna som lämnades vid Södertälje katthem! NosPuss Wikki

  1. Mjau – det finns bättre sätt att fixa detta! *buff* Och det är faktiskt ägarens ansvar. Har man skaffat katt så är man skyldig att ge den allt den behöver. HELA kattlivet. NosPuss Wikki

 3. Usch och fräääs på de som gör så! Stackars kattkompisar! Tur det finn snälla människor som våra mattar o hussar som aldrig skulle göra så och aldrig vända ryggen åt en behövande kompis på fyra ben.

  1. Mjau, det är då för väl att det finns – för nu när kylan kommit så behövs de mer än någonsin! *buff*
   TassKram Wikki

 4. Fy vilket sätt! Det här bekräftar verkligen att talesättet: ”Det man inte ser har man inte ont av”, stämmer på en del personer. Bara dumpa sådär. En del folk borde inte ha djur! Fattar de inte att djur innebär ansvar? Jag är glad att min son får växa upp med katter. Han ska få lära sig redan från start vad det innebär med djur, både det roliga och det tråkiga (älskar verkligen att ha djur, men det är så jobbigt när de går bort).

 5. Man blir lika ledsen och arg varje gång det händer. Man kan överhuvudtaget inte kräva att en frivilligorganisation, som väl alla katthem är, ska ta det ansvar man själv frånsäger sig. Har man en gång tagit hand om en katt får man se till att den blir omhändertagen i HELA sitt liv. Det ska man tänka på innan man skaffar den.

  1. Mjau, så sant jamat! Vi vet ju alla att kattungetiden är liten, kort och söt – sedan blir vi stora och vackra väldigt länge. Då vill vi också ha ett hem och kärlek! NosPuss Wikki

 6. Jag tänkte kommentera men kommentaren blev så lång så det slutade med ett blogginlägg i stället.

  Man blir så arg på detta, att folk inte kan förstå att katthem som du säger inte är några avstjälpningsstationer.. 🙁

  1. Mjau – ändå händer det här på varenda katthem nån gång varje år och nån jämra skitstövel till dum kattägare smiter från sitt eget högs personliga ansvar. För att inte tala om dem som slänger av en katt vid en bondgård eller rätt ut i skogen… Jag hoppas de drabbas av smärtsam ånger och ägnar resten av sina liv till grundlig botgöring! NosPuss Wikki

 7. ÅTER igen ngt så förB_____T hemskt att få tvåbeningar att begripa att djur INTE är några *köp och släng varor*
  FRÄÄÄÄÄÄÄÄS
  Ledsen man blir.
  Stackars katter som bara blir avstjälpta här och var 🙁
  Sådana tvåbeningar ska inte ha djur överhuvud taget!

  Tass tass

  1. Mjau – hoppas det går bra nu så att Södertäljekatterna kryar på sig – vem vet vad de varit med om?! TassKram Wikki

 8. Det är såna människor som egentligen vill ha en teddybjörn eller något annat gosedjur. De borde ALDRIG få lov att skaffa ett levande djur av något slag. Någonsin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *