Varför är de som har mest pengar de snålaste?

En sak förundrar mig, när man hjälper till i kattsvängen: Var är de rika människorna? Var är höginkomsttagarna, de som förr kallades disponenten eller något annat fint? Var är alla de som bor i lyxkvarteren eller åker nyaste BMWn?

Nästan alla jag ser omkring mig i katthemsorganisationerna och deras hjälpkretsar är låg- eller medelinkomsttagare, sådana som ofta redan har det svårt nog att få ekonomin att gå ihop för dem själva, men som ändå gärna offrar tid och energi och vad de förmår i pengar till katternas hjälp…

Varför är det så? Hänger det ihop med katternas brist på status – om det inte är en exklusiv raskatt som kan visas upp på utställning eller åtminstone glänsas lite med på hemmaplan? Eller vad beror det på? Når inte katthemmen ut till rätt grupper för att få sponsring och stöd? Hur ska man i så fall lyckas med det?

Kom gärna med tips, tankar och idéer! ♥

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

26 reaktioner till “Varför är de som har mest pengar de snålaste?”

 1. Wikki, det är nog så att i de fiiiiina kretsarna så är det rashundar, framför allt jaktditon, som ger status. Hade vi jaktkatter skulle det kanske vara annorlunda. Dessvärre ses det som allt för ’arbetarklass’ att gilla katter och det vill man för död och pina inte förknippas med.

  Vad man ska göra för att få även bättre bemedlade att ge sig in i katthjälparsvängen, praktiskt eller ekonomiskt, har jag inget bra svar på. Det lär nog inte ske förrän t ex. det väntade barnet till kronprinsessparet får en katt. (Stor chans?!? Det tycks bara vara hundar – och inte ens från de hemlösas skara – som gäller i kungahuset.) Vi andra får nog knoga på och försöka höja kattens status i samhället med de medel vi har. Suck………

 2. Kan bara prata för mig själv.
  Att innan M&M flyttade hit hade jag ingen aning om att problemet var så stort.
  Visst hade man hört talas om utekatter/sommarkatter men inte mer.
  Så jag tror det i det stora hela handlar om information.
  Sedan kan det också vara så att de som har gott ställt arbetar mycket alt. många aktiviteter och kanske inte har samma tid att spendera på idiella aktiviteter.
  Men donera pengar skulle de kunna.

 3. Vi har inga bra tips och vi är inte rika på pengar eller ägodelar.
  Men att de rika blivit just rika, kanske beror på att de är snåla.
  I så fall vill vi inte byta med dem. Tänk så mycket de har förlorat!
  Snålheten bedrar visheten!
  Nosbuffar
  Mozart & Vincent

 4. Vår förra kattentar försvann ut cyber, men nu försöker vi igen. Vi jamade ungefär såhär:

  Vi har inga bra förslag på din svåra fråga men vi har en annan funderering.
  Vi är inte rika, varken på pengar eller ägodelar.
  Tänk om de rika har blivit rika, bara för att de är just SNÅLA.
  Då vill vi absolut INTE byta med dem!
  Tänk så mycket roligt de har missat här livet! T.ex glädjen i att kunna hjälpa en liten katt.
  Snålheten bedrar visheten!
  Nosbuffar och tasskramar
  Mozart & Vincent

  1. Mjau, den har nog inte försvunnit, det är bara det att jag inte tassat på datorn på en stund och hunnit godkänna den kommentaren…
   Ni har nog rätt, om det är så: De har missat en bit av livets goda!
   NosPuss Wikki

 5. Jag har två raskatter (ragdoll) och tycker jag har en bra lön. Jag har fångat in hemlösingar och skaffat nya hem till dom och bidrar till hittekatter på olika sätt. Jag tror inte det beror på inkomstförhållanden utan helt enkelt på olika intressen, en del gillar hundar och en del gillar katter. Jag blev mer medveten om hittekatters situation när jag själv skaffade raskatt. Men det är ju jag det förstås.
  Hälsningar Nilsine

  1. Skönt att sådana som du finns, Nilsine, och att dina raggisar delar med sig av sin mattes kärlek!
   Mycket handlar det nog om medvetenhet, och där har vi mycket jobb att göra!
   NosPuss Wikki

 6. Njae. Jag tror att folk (generellt) inte är medvetna om att det finns katthem och hur mycket som görs. Det är inte något man funderar på tills man själv har husdjur. Visst 17 är det avdragsgillt i Sverige att ge pengar till ”a good cause”? Eller har jag fel för mig? Om inte, så borde det vara det så att alla Sveriges frivilliga organisationer kan fått ett välkommet tillskott i sina kassor.

  1. Mjau, vi borde föresalå det till regeringen!?? Tyvärr finns inga avdragsgilla donationer idag vad jag vet. Men det är så i många grannländer, t ex Danmark avseende mottagare som skatteverket godkänt. NosPuss Wikki

   1. Min matte säger att hon läst att det är på gång med avdragsgilla donationer i Sverige. Hon vet ej fr.o.m när det kommer att gälla och om det kommer att innefatta katthem ??
    Det står att det kommer att gälla Välgörenhetsorganisationer , men 2-benta brukar ju resonera dumt så det kommer säkert inte gälla för välgörenhet för 4-benta ??!!

    1. Mjau vi får hoppas det får gälla ALL välgörenhet!! Inte bara 90-konton som redan är feta! NosPuss Wikki

 7. Min matte säger att dom rika har fullt upp med att jobba så att dom får ändå mer pengar 🙂
  Så skänka pengar tycker man ju at dom kunde göra !!!
  Sen är det nog som Chanda , Pumba och Miltons matte säger att så kallat ”fint” folk gillar jakthundar/rashundar och tycker katter är inget att ha vare sig det är ”bonnkatter” eller raskatter.
  Min matte hade en ”bonnkatt” i över 17 år innan mig och anledningen att hon köpte mig som är en Helig Birma är att min husse inte är så ennerlergisk mot mig som mot ”bonnkatter”. Fråga mig inte hur det kan vara , men så är det och det är ju tur för mig 🙂

  1. Mjau, hur ska vi ändra på det? Jag känner mig som att jag försöker rulla en tung sten uppför en brant backe med en tass och ont i de andra tre – men jag kämpar på ändå!??
   ”Stöd Ditt Lokala Katthem!” jamar jag till alla som hör! *hojt hojt*
   Mjau vilken tur Kjelle att husse tål din päls – det ärju ofta pälsen som ställer till det… *suck*
   TassKram Wikki

 8. Vi håller med Mozart o Vincent! Det är säkerligen så att de rika har blivit rika genom att vara snåla (fräs morr)….Våran Matte är ingen rik krösus, men hon tjänar inte alldeles dåligt med pengar….Hon säger att spendera på katter är det enda som ger sann glädje…egentligen!

  Jadå hon sprätter pengar på oss också, vi e bortskämda säger en av de små mattarna. Lille husse tycker det är ok att skämma bort oss och att ge till katthem å så…Store husse säger inte så mycket men han gillar katter asså….det vet vi!

  nosisar från

  Indra o Bastian

 9. Det där stämmer. Verkar som att ju mer pengar en människa har desto snålare blir den. Tycker att om man inte vill skänka just pengar så kan man skänka lite av sin tid.

 10. De som inte har så mycket pengar vet väl hur det är att vara beroende av andra och att man behöver varandra för att klara sig i livet. Därav så kan de mycket väl känna igen sig i katthems situationer där man måste få hjälp för att klara det.

  Medan de som är ”rika” kanske är uppväxta med den synen på livet att allt ordnar sig och att man klarar sig själv. Det kanske är svårt då att förstå att vi måste hjälpas åt för att allt ska gå runt.

  1. …kanske det? Men på nåt sätt verkar inte de senaste generationerna i dagens curlade värld ha lärt sig att man kan inte bara kräva och ta – man måste ge något tillbaka eller rentav i förskott ibland. Och världen omkring oss, den ska finnas kvar i morgon, så man kan inte skövla allt idag…
   Så stöd Ditt Lokala Katthem tjatar jag som vanligt!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *