Vem kan hjälpa Goliat med tips och råd? Akut!

Katten Goliats matte och husse har skickat mig ett desperat nödropsmail, som jag återger nedan. Om du känner till någon veterinär eller har erfarenhet av samma problem och kan ge tips och råd, så skriv dem i en kommentar eller maila till mig, så ska jag vidarebefordra eventuell hjälp!

Så här lyder mailet:

Vår älskade Goliat behöver din hjälp med att nå ut med en hjälpande tass. Vi är helt desperata och vill inte mista honom!

Den 1 september opererades Goliat och tog bort sina analsäckar. Han har haft upprepade analsäcksin-flammationer förut. De föregående veterinärerna har alla rekommenderat att Goliat måste operera bort sina analsäckar. När han drabbades den 20 maj i år och fick åka till djursjukhuset mitt i natten akut och sedan även den 8 augusti insåg vi att vi måste ta det beslutet att operera honom. Inflammationerna kom tätare och tätare. Detta är väldigt smärtsamt och går otroligt fort att bli en böld på ca 2 centimeter som spricker i värsta fall.

Efter operationen har inte Goliat kunnat bajsa på egen hand. Föst trodde vi det berodde på smärtan men så var inte fallet. Han har legat inne på ett djursjukhus i sammanlagt fem dagar. Då har han fått Micro lavemang och vattenlavemang, dropp och mediciner. Ingen av veterinärerna vet varför det blivit så här. 

När han behöver bajsa hamnar allt innanför analöppningen och kommer inte ut. Det är som en propp som inte går att lösa upp. Vi måste då åka in så de får ge honom lavemang som inte fungera och nu senast så plockar de ut proppen dvs. bajset.

I dagsläget får han lactulos 3 till 4 ml per dag och paraffinolja på maten. Detta har ännu inte gett något resultat. Som läget är nu så lever vi i en berg och dalbana mellan hopp och förtvivlan, med andan i halsen och vet inte när vi måste åka in. I går var vi inne i två omgångar och träffade olika veterinärer. Det säger sig självt att det är näst intill är omöjligt att åka in varje gång han måste bajsa.

Alla kirurgerna har känt honom i ändtarm och anal, vi fick ta beslutet att söva honom igen i fredags så de kunde kolla honom igen. De har inte hittat något brock eller annat som kan förklara hans situation i dagsläget. Vi matte och husse har desperat sagt till att de måste vända sig utanför sin klinik och se om någon annan har stött på detta problem och någon vet vad lösningen kan vara.

I dag efter veterinärbesöket säkert det tionde sedan operationen så sa veterinären att vi skulle ge honom en chans innan nytt beslut skulle tas. Men vi tänker att han inte har bajsat själv på 20 dagar vad är det som säger att det skulle lyckas nu? Då Goliat inte bara är en katt utan en kär familjemedlem det bästa vi har så gör vi allt i lagens makt för att få detta att fungera. Men när han väl sitter och krystar på lådan och det inte kommer något släcks hoppet för oss och en mörk dimma av vanmakt träder in.

Varför vi vänder oss till dig är för att du når ut till så många och förhoppningsvis är det någon som känner igen sig där ute i landet i vår situation som läser detta och kan hjälpa oss med detta mysterium varför vår älskade Goliat inte kan bajsa själv. Vi ber till Skaparkatten flera gånger om dagen att detta ska gå vägen och att Skaparkatten stäcker ut sin tass!!! Det har fallit så många tårar så de kan fylla ett helt hav.

Goliat är för övrigt en frisk och underbarkatt som är helt fantastisk trotts allt det tuffa han går igenom nu. Snälla snälla är det någon som vet något om detta som kan hjälpa oss och vår käraste ögonsten Goliat? Vi är helt maktlösa just nu! Skriv in till Wikki som förmedlar vår mailadress. Goliat behöver all hjälp han kan få!!! Tusen tack!!!

Många kära hälsningar från Goliats matte och husse

Var kan det finnas någon som kan ge tips och råd? Det är ju akut dessutom och en kämpig situation för stackars Goliat! *håller tassarna*

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

40 reaktioner till “Vem kan hjälpa Goliat med tips och råd? Akut!”

 1. Oj, vad hemskt för Goliat. Är ju konstigt att det blivit såhär efter en operation. Har något hamnat fel när de sydde igen? Jag antar att de röntgat honom för att verkligen se att allt ligger rätt inuti. Tror inte det är ngt vår veterinär nånsin stött på men Satu på skogsbykliniken i Färjestaden är ändå himla duktig och alltid ngn att rådfråga.

 2. Mitt råd är, ring och rådgör med någon av de stora djursjukhusen. Typ Helsingborg eller Blå stjärnan i Göteborg eller skara djursjukhus. Ska klura vidare och google:a lite. Hoppas det löser sig!

 3. Eftersom jag varken har medicinsk kompetens eller erfarenhet av detta, kan jag inte ger mer råd än att när jag google:ade igår så kom det fram förslag som att tarmen kanske inte kan klämma fram avföringen (eller mata fram den om ni förstår hur jag menar). Vilket skulle innebära ett ingrepp. Fecal impaction som behöver tarmsköljning etc – avancerat. Annars var det ganska standard råd om hur man skulle få lite skjuts på tarmen, bl a nämndes Messmör (men jag vet inte, har funkat på kollegors barn). Rådgör med veterinär vid stora djursjukhus och röntga tarmen, det är mitt förslag. Jag fortsätter att kika lite runt och höra mig för, fast mina kontakter finns ju mest utomlands.
  http://pets.webmd.com/cats/cat-constipation-and-fecal-impaction

  Om katten bor i Sthlm: Ring Constantin Strömbäck, svensk veterinärexamen 1985. Har arbetat som vikarierande distriktsveterinär 1985-87, därefter på Djursjukhuset Bagarmossen 1987-2000. Han började på Djurkliniken Roslagstull maj 2000. Sedan 1994 innehar Constantin specialistkompetens i hundens och kattens sjukdomar. Specialintresset är kirurgi samt sjukdomar i mag-tarmkanalen. Vidareutbildning inom dessa områden sker kontinuerligt. Bor i Enskede med familj och hittekatten Princessan Hugo
  Han jobbar på http://www.djurklinikenroslagstull.se/page5.htm Har som sagt ingen erfarenhet av denna veterinären men han borde kunna komma med råd eller kanske kan föreslå någon veterinär som kanske vet ännu mer.

 4. Gammelmatte Gitte här:
  Kanske kan man tänka sig att Goliat kan få en s.k. stomi-… – fast utan påse, bara med ett rör utanför magen där man ett par gånger/dag kan sätta på en påse och tömma tarmen på så sätt.

 5. SÅååå förskräckligt!!! Vi skulle vilja rekommendera vet. Johan Glimåker, kattkliniken.se, han är kattspecialist och finns en dag i veckan på City kattklinik i Hbg och resten av veckan på Kattkliniken på Vasaplatsen i Gbg, mycket välrenomerad och rekommenderas av andra vet. Ja, djursjukhuset i Hbg är också väldigt duktiga och ”up to date”. Lycka till lille fine Goliat!!! Tassakramar

 6. Så förfärligt! Vi vet ju alltför väl hur det känns att kastas mellan hopp och förtvivlan.Ska genast tassa in till dem! Vi har inte heller hört talas om detta, men kan det inte vara så att Goliat har blivit rädd för att bajsa? Det kan ju göra ganska ont efter en operation – särskilt på detta ömtåliga ställe, och kanske har det blivit en betingad reflex att hålla igen. Bara en tanke, men vi ska som sagt tassa in och läsa mer om Goliats hemska situation nu.
  Kramar och tassklappar

  1. Mjau det är verkligen synd om Goliat! Jag hoppas så att han kan bli kry i rumpan! ♥ Tack för supporten! NosPuss Wikki

 7. Vi ser nu att de inte skriver om det på bloggen, så vi håller koll här. Kanske smärtstillande i kombination med lugnande medel kan vara något att försöka med? Är ju absolut INTE medicinkunnig men allt kan ju kollas med veterinär innan något görs.
  Många tröstande kramar och tassklappar till Goliat och hans familj!

  1. Mjau, jag vet inte om den här Goliat har någon blogg… Kanske sätta in smärtlindrande Metacam eller nåt sånt vore värt att testa i alla fall?
   Fortsätter att hålla tassarna! NosPuss Wikki

 8. Goliat, hans matte och husse tackar innerligt för alla fina människor som kommit
  med en hjälpande tass idag.
  Vi har tagit del av alla kommentarer.
  Vi fortsätter kämpa här, det sista som lämnar oss är hoppet.
  Vi ber till Skaparkatten att Goliat ska kunna bajsa själv igen!
  Tack snälla Wikipedia, med familj att din underbara blogg finns för alla katter i nöd!
  Ni ska veta att vi är så tacksamma för att ni är med oss i denna svåra stund!!!
  Många nospussar till er alla från Goliat hans matte och husse

  1. Mjau, så klart att vi räcker ut tassen om vi bara kan! Ibland går det ju att hitta bot – och som ni säger – hoppet får inte slockna! En älskad katt är värd mödan, det vet vi alla! *håller tassarna och snackar med SkaparKatten* NosPuss Wikki

 9. Goliat hälsar att han även får smärtlindringen Metacam.
  Han är även röntgad utan att något konstigt syns.
  Vi smörjer honom med Xyloproct rektalsalva som är
  smärtlindring med kortison i.
  Hej Gunilla och Frasse var inne hos er och nosade på er
  blogg idag. Funderade lite om även ni kanske kunde hjälpa
  oss med inlägg hos er??? Så detta når ut till fler medkatter och medmänniskor.
  Goliat har desvärre ingen blogg!
  Nu ska han få sin sista dos laktulos för kvällen.
  Natti natti för idag och tack än en gång för all hjälp
  hälsar Goliat och matte och husse

   1. Glömde att vi just nu har stora problem med våra servrar så it-avdelningen har bett oss att inte logga in på på word press-konton. Men jag börjar göra inlägget utanför WP och lägger in det så fort jag kan!
    Kramar och tassklappar

 10. Vi ber om ursäkt, i upphetsningen trodde vi att det var en annan Goliat – därav missuppfattningen om bloggen. Vi fortsätter hålla tassar och tummar och hoppas få höra hur det går! Om man inte kan hitta något fel, tror vi jättemycket på lugn och ro – alltså inte fara fram- och tillbaka till vettisen, vilket vi tror kan vara väldigt stressande för vissa katter – plus smärtstillande och lugnande. OBS, detta är förutsatt att man INTE hittar något fel.
  Kramar och tassklappar

  1. Mjau det där med att åka til veterinären kan ju vara smidigt ändå om man har nära att åka (Inte som jag tio mil till favoritveterinären….) eller att katten ifråga inte alls har något emot åkandet. I fråga om det är vi är ju alla olika! Hoppas Goliats familj känner av vad som passar honom! ♥ TassKram Wikki

 11. MEN kära nån så konstigt att det blivit så :(:(
  Har inte heller stött på ngt liknade förrut.
  Hoppas Goliat kryar på sig med det problem han har.
  Tänker på missen och hans tvåbeningar.

  Många tasstankar.

  Katterna och deras matte

 12. Goliat hälsar att läget fortfarande inte är förändrat.
  Han har nu inte bajsat själv på 23 dagar. Gårdagen
  blev jobbig mest för Goliat men för matte och husse
  också då vi fick massera ut bajset på honom.
  Vill även förtydliga att något är hemskt fel då han inte kan bajsa
  själv men att veterinärerna står maktlösa och inte vet vad det är!
  Vi har naturligtvis hört oss för på andra ställen också men fortfarande
  vet ingen vad det rör sig om.
  Tack Gunilla och Frasse om ni kan hjälpa oss med inlägg. Wikki har
  mailadress om du undrar något.
  Vad vi skulle vilja ha hjälp med är om ni har bra veterinärer fråga de om de
  känner till komplikationer efter analsäcksoperationer? (Vi vet att det kan bli problem med sårläkning och läckage).
  Hur ofta de opererar katter för denna åkomma? Vad vi förstår är det väldigt ovanlig operation på katter mer vanlig på hundar.
  Många nospussar från Goliat, matte och husse som hoppas på mirakel nu!!!

  1. Mjau, hittar vi någon som kan svara på frågorna eller ge tips, så kommer vi att ge dem mailadressen så klart! Håller tassarna fortsättningsvis! NosPuss Wikki

 13. Goliat tackar Gunilla och Frasse (naturligtvis Wikki med familj).
  För all er hjälp och era stora guldhjärtan!
  Kan desvärre inte ge kommentarer hos er Gunilla och Frasse!
  Ni ska veta att vi är evigt tacksamma.
  Nosspussar till er alla från oss

  1. Så här sa en god vän till mig: ”För mkt länge sedan hörde jag talas om en hund som hade genomgått samma operation. Följderna var lika, kunde inte få tarmen att fungera hela vägen ut. Om jag minns rätt, hade nerverna skadats till tarmfunktionens yttersta del vid operationen. Det var länge sedan, minns tyvärr inte mer…” Kanske något att gå vidare med till veterinärerna? Håller alla tassar, tummar och tår!!!

  2. Vi är så glada att kunna göra något och hoppas så innerligt att Goliat snart bli bra! Om ni inte har kunnat kommentera kan det bero på att vi har haft problem med våra servrar, så det har varit väldigt svajigt på alla Aller Medias hemsidor nu i några dagar. Förhoppningsvis ska felet vara åtgärdat nu.
   Vi tänker på er, alla som haft ett sjukt husdjur vet hur förfärligt det är. Vi håller våra tassar och tummar jättehårt för att Goliat ska bli frisk och glad igen!
   Många kramar och tassklappar

   1. Tack för all omtanke och support! Hoppas att er web kommer i ordning igen så att det går att tassa hos er! ♥
    Vi gör vad vi kan för alla sjuka kattkompisar – jag vågar ju inte tänka på vad en sådan problematik som Goliats kostar i veterinärräkningar – puh…. Bara det måste vara jättejobbigt!
    NosPuss Wikki

  1. Mjau, Goliats matte har varit i kontakt med Leif – vi vet att han är duktig på sådant. Mur det nu går… *trampar oroligt*
   Tack i alla fall! Du är en omtänksam kompis! ♥NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *