Semesterkatten har ersatt sommarkatten


Begreppet ”sommarkatt” har de flesta hört och förstått innebörden av: En katt som skaffas för sommaren och som slängs ut när hösten kommer. Men numera upplever vi som jobbar i katthem eller katthjälp att ”semesterkatten” blir ett allt vanligare begrepp: En katt som ägaren gör eller vill göra sig av med på grund av en förestående semesterresa!

Och det gör mig topp tunnor rasande! En katt är en levande varelse som man tagit ansvar för – ett ansvar som kan sträcka sig upp till 15-20 år framåt i tiden! Hur kort i huvudet är man då om man kan satsa till exempel 50 000 kr på att ta familjen utomlands några veckor, men inte ha hjärna nog att i reskostnaden planera in kalkyl för att ha sin kära katt på pensionat eller ordna kattvakt under tiden, så den finns kvar när man kommer hem?!!!

Som ironisk sveda kan dessutom tilläggas att själva semesterresan kan folk börja planera, spara och beställa biljetter för upp till ett år eller halvår i förväg. Men det är först veckan innan avresa som kattägaren kommer till katthemmet och vill dumpa sin katt!

Till råga på allt har kattägaren då inte heller förståelse för att katthemmet inte kan ta emot på en gång, eller att de flesta katthem inte ens har möjlighet att hjälpa ägda omplaceringskatter, då man har fullt upp med hem- och ägarlösa katter, alternativt en mycket lång och smal kö för intag av omplaceringar – en kö som ofta får prioritera katter från polisärenden och avlidna.

För kattägaren blir uppvaknandet till denna realitet snabbt omsatt i ett hotande argumenterande ”Då är det ju ert fel att jag måste låta avliva katten!” – men nej, det blir aldrig katthemmets fel! Det är fortfarande kattägaren som äger och ansvarar för katten.

Då kommer annonsen på Blocket där näst: ”Ska sälja min inne katt p.g.a semester,den är sju månder gammal och en bur ingår 500 kr” ”Jag måste sälja min kära katt p.g.a jag och min familj ska åka på semester under en ganska lång period. 100 kr” och det är ju åtminstone ett försök – men att sälja katt när alla andra också ska åka på semester, ja, det är ju inte svårt att gissa hur lyckat det är, i synnerhet som det kryllar av kattungar till salu överallt dessutom!

Så här återkommer min enträgna vädjan till alla:

 • Avla inte i onödan på ”gulliga huskatter” – det finns redan mer kattungar och katter som behöver hem, än att du ska bidra med fler!
 • Kom ihåg att kattägande är ett ansvar som vara HELA kattens liv, inte bara tills nästa semester!
 • När du skaffar katt, se till att redan innan ha en ”back-up-plan” färdig för vem som kan ta hand om din katt om du behöver resa bort eller kanske vara en tid på sjukhus. Någon som katten kan bo hos eller som kan komma till katten flera gånger dagligen.
 • Stöd Ditt Lokala Katthem! Adoptera gärna en hemlös katt från ett katthem, eller bli kattfadder, så hjälper du till att minska problemen!
 • Kom också ihåg att kattungar enligt lag MÅSTE vara 12 veckor innan de får lämna sin mamma!!! Om du erbjuds yngre katter, tala om för kattägaren att dessa ungar måste stanna kvar hos kattmamman ett tag till!

Nej, ska man ha semesterkatt så ska det innebära att katten också får följa med på semesterresan! Kom bara ihåg att vaccinera katten, ha den under god uppsikt om man reser i värmen och glöm inte fästingmedel!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

19 reaktioner till “Semesterkatten har ersatt sommarkatten”

 1. Helt obegrpligt för mig att människor kan vara så otroligt ansvarslösa och egoistiska. Dom ska överhuvudtaget INTE ha djur då. Jag menar, även om jag vet att Strindberg, Frida och Siri mår bra och har kattvakt dom gånger jag har rest någonstans så längtar jag efter dom hela tiden även om jag naturligtvis har tyckt om att vara där jag varit just då. Ja, jag längtar faktiskt efter dom bara jag går ut och handlar eller postar ett brev :-).

  //Micke (Strindberg, Frida & Siris husse)

  1. Mjau, precis, klart man vill vara hos sin katt/jatter – när matte var på Landet nu i veckan så längtade hon hem till mig alldeles vansinnigt, sa hon – fast det bara var ett par dagar, och vi hade husse hos oss. Ärligt, jag tror hon längtade mest till husse – och det godkänner Nova och jag. Vi gillar ju också husse, även om han inte förekommer här på bloggen lika mycket som matte! NosPuss Wikki

 2. Katten på första bilden var baske mig det sötaste jag har sett!!!!! ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

  Ps. Nu när jag har lärt mig att göra hjärtan använder jag mig mycket av det!!! 😉 ♥

  1. Mjau, fast jag skulle gärna vilja lära mig hur man gör sol, noter och annat som jag sett! ♥
   NosPuss Wikki

   1. Hahha, det kan jag nu!! ☺
    ♪♫♀♂☼►◄↕ ♪♪♀♥☺☻♥♦♣♠•◘○

    NU ska jag inte retas mer, håll in altknappen och tryck på siffrorna på det numeriska lilla tangentbordet.

    Siffran 1 = ☺
    Siffran 3= ♥
    Siffran 12 = ♀
    Siffran 13 = ♪
    Osv….. ♫♥♪☼

    1. HurrJam då kan jag också! Hade provat allt på vanliga tangentbordet men inte tänkt på att det gick att göra annorlunda med det numeriska… Kunde bara göra hjärtat i html med &-tecken före texten hearts och följt av ;-tecken…
     TassKram Wikki

  1. Mjau – man skulle ha ett allvarligt förhör med varje blivande kattägare egentligen: Hur tänker du göra om du dör? Vem ska ta hand om oss då?!
   NosPuss Wikki

 3. Vi har i vårt avtal, som alla kattägare måste underteckna, en skrivelse som lyder: Har du back-up för katten om du ska vara bortrest? Jag tror faktiskt det får nån att tänka till lite. Vi vet ju att många försöker lämpa över ansvaret för sin katt på katthemmen på de mest befängda sätt. Det finns de som ringer och säger att de har en hittat en katt, fast det helt klart är deras egen o s v. Plötsligt uppblossande allergi är ett annat argument. Själv kan jag omöjligt förstå att man ska behöva gardera sig mot människor som hittar på argument för att överge sin katt. Jag vet inte hur allergisk eller sjuk jag skulle bli för att göra mig av med mina katter och jag har ingen som helst förståelse för de som tänker på annat sätt.

  1. Mjau, det är väldigt konstigt det där med allergi som kommer så lägligt… Har varit med om allergi-folk som kommit tillbaka efter ett halvår och vill ha ny katt för ”allergin har gått över”!!! Inte svårt att räkna ut att de får nobben då!
   Att ”Hitta” sin egen katt har vårt katthem också råkat ut för – ibland avslöjar katten det, ibland tänker de inte på vad de råkar babbla om på Facebook. Sorgligt!
   Nej en katt är ett ansvar för lång tid framåt, och ett krävande ansvar, det ska man vara medveten om. NosPuss Wikki

 4. ”kalkyl för att ha sin kära katt på pensionat eller ordna kattvakt under tiden, så den finns kvar när man kommer hem?!!!”
  Jag citerar din mening från ovan Wikki, men jag förstår den inte? OM katten är en kär så är det väl inget snack om att den ska finnas kvar efter semestern??? Det förstår jag inte, det går inte in i mitt huvud varför man skulle vilja åka på semester om katten INTE skulle vara kvar efter semestern???? Nej, det fungerar inte i mitt huvud…

  För mig är det en omöjlighet att resa nånstans om jag inte har kattvakt! Har jag inte kattvakt kan jag inte åka, för jag skulle aldrig offra mina katter för en semester! Det är ju de som tar hand om mig i vardagen! 😀 Skulle de då inte vara mer värda än så?! Nänänänä….

  Här är checklistan:
  Skaffat kattvakt till semestern CHECK!
  Tagit reda på om någon kan ta hand om min katt om jag oväntat skulle dö CHECK!

  Kram till alla djur! ♥

  1. Jäpp, jag gillar människor som säger ”Det är bästa semestern för mig att vara hemma och bara chilla med katterna!” eller hur?! Men tyvärr – semesterkattproblemet är ett faktum…
   NosPuss Wikki

 5. Om jag hade små barn ännu så skulle jag också ha en plan för plötsligt frånfälle. Man kan ju faktiskt dö vilken dag som helst. Katter är familjemedlemmar också.
  Vår katt är välkommen hos de som tog hand om honom tillfälligt innan de hittade oss. Den katten jag tog hand om förra vintern när den blivit kvarlämnad, som min allergi bråkade om, är alltid välkommen hit när husse reser, eller om något skulle hända honom. Plan A och B finns. Så klart. Allergi eller inte.

  1. Mjau, precis – det är klokt att ha en back-up även om husse eller matte inte är på fallrepet. Saker kan ju hända ändå, som en längre vistelse på sjukhus eller annan kris, när hjälp kan behövas. Det är klokt att planera för sånt, men ännu klokare att dokumentera det också! En kompis till oss har t ex gjort en ”Om något händer mig”-pärm, som står i köket väldigt väl synlig. Där finns en förteckning över hennes katter, vem som äter vad, behöver vilken medicin, har vilka vanor etc, samt vem som kan ta hand om katterna ”OM”. Likaså innehåller pärmen uppgifter om andra saker som hur husets vattenpump fungerar, hur man eldar i kakelugnen eller hittar snöskyffel och allt sånt som nån som skulle ”ta över” kan behöva veta. Ganska smart eller hur!
   TassKram Wikki

 6. Hej hej du är gllogren men om du ska legga ut saker så får du va litte försiktig men vad du legger ut för saker om mig men du får det bara du frågar först men det gör du. <333

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *