Vad ska Sveriges ur-katt heta?

I Uppsala modelleras just nu katthistorien om, enligt UNT! Förut har man antagit att Sveriges äldsta tamkatt levde i Västergötland under det första århundradet e Kr, men nu när Riksantikvarieämbetet gjort utgrävningar inför det stora vägbygget mellan Uppsala och Hov hittades  en svanskota från- vad det visade sig att vara – en tamkatt i ett stolphål efter ett hus!!! Då varken kol eller sädeskorn hittades fick man offra fyndet av svanskotan för att kunna göra en kol 14-datering. Och nu har resultatet kommit från Uppsala universitet, och det visar att benbiten kommer från förromersk järnålder, det vill säga omkring 400 – 200 år f Kr!

”Det här ger oss helt ny kunskap. Tidigare trodde man att katterna spreds i samband med att Romarriket expanderade. Nu får vi en betydligt tidigare datering!” säger Anton Seiler, projektledare på Riksantikvarieämbetet.

Så nu tycker UNT att denna nya urkatt ska få ett eget namn! Förslag på namn kan lämnas i kommentar på UNTs artikelsida!!! Lämna ditt bidrag!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Vad ska Sveriges ur-katt heta?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *