Carl Larsson målade också katter

En Carl Larsson-kännare i Kalifornien har uppmärksammat Carl Larsson-gården på en ”okänd” målning av konstnären som finns på Musée des Augustins i Toulouse i Frankrike.

paysage_dhiver

Tavlan kallas ”Paysage d´hiver” – Vinterlandskap – och är en vit vinterbild med fåglar i en kärve. Och se: Där skymtar också en katt!

Faktum är att Carl Larsson smög in katter i flera av sina målningar. En av de mest kända heter humoristiskt nog ”Britta, en katt och en smörgås” (en svartvit katt verkar ha fått några smulor av mackan!), ”Katt på trädgårds-gången” (en vit och randig kisse solar i gruset) och ”Bron i hamnen”:
carllarssonthebridge
Ett annat exempel på hur Carl Larsson fångat en ljuvlig situation är den lilla teckningen ”Bilderboken”:
larsson_carl_bilderboken
Man vill nästan springa fram och fånga den sömniga kattungen innan den glider ned ur flickans knä! Säkert kommer många av Carls okända verk att komma fram ur privata samlingar och vi får se katter från en svunnen tid…

Tyvärr kommer nog inte Stora mattes kattkonst någonsin att nå dessa höjder, men det har vi lovat att inte säga ett enda jam om! *blink*

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *