AntarcticCat – finns en sådan ras?

Hej Wikki!
Jag har en fråga som du kanske har svar på? Jag såg ett tv-program om kattens härkomst och då sa de att ”katter är otroligt tåliga djur, de lever t.o.m i Antarktis med pingvinerna”. Jag undrar då, om katter nu är så tåliga, att de förfryser öronen hos oss i Sverige på vintern? Hade hon fel? För jag antar att katterna i Antarktis inte har nåt varmt ställe att gosa in sig på… :/ Tja, under pingvinerna kanske 😉 Det var skumt tycker jag!
Nosbuff till Wikki från Frank o Linnsen! / Karin

dizzy1

Kära Frank o Linnsen!
Nu har jag forskat i saken och faktum är att det här har nog programmakaren fått om baktassen! Det har funnits skeppskatter som hälsat på kontinenten tillfälligt och ett fåtal katter posterade på flottbaser före och efter krigstiden – men inte några katter som levt där ”fritt med pingvinerna”! Tidigare fanns katter på Macquarie Island mellan Australien och Antarktis, men de har tyvärr utrotats – inget TNR där inte!

Jag har läst om katten Mrs. Chippy, en randig hankatt (!) som följde sin husse snickaren Harry McNish på sir Ernest Schackletons skepp Endurance, som fastnade i Antarktis-isen under en legendarisk resa mellan 1914-1917…

chippys1

Men en resa som tyvärr slutade med att katten sorgligt nog sköts – ett tragiskt öde som knappast kompenserats med att en bronsstaty av Mrs. Chippy i naturlig storlek sattes på husses grav 2004. McNish förlät nämligen aldrig detta…

Men jag ska undersöka om det funnits någon Antarktisbesökande katt på senare år som haft en lyckligare resa!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

5 reaktioner till “AntarcticCat – finns en sådan ras?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *