Tips för kattintroduktion

Dags för en ny katt i hemmet? Hur hjälper du din gamla katt och din nya katt att mötas på ett bra sätt? Här är en fin video om hur ett genomtänkt kattintroducerande kan ske:
httpv://youtu.be/oZXosgI7HG4

Det finns många sätt att lösa kattmötet på, individuellt för varje katt och varje hem – men hur man än går till väga finns det några tips att följa:
– Ta hem saker med den nya kattens doft i förväg och låt de katter du redan har sniffa in sig på dem – en sovfilt t ex.
– Håll katterna i skilda rum första dygnen om det går, så att den nya katten hinner blli hemmastadd i en egen vrå innan han möter de andra.
– Gör som Steph och Cory, låt katterna bekanta sig genom ett galler, och var med och lek med dem så att hela mötet blir vänligt och positivt. En människa på var sida är dessutom en trygghetsfaktor!
– Ha många extra toalådor och matplatser i början så att katterna inte behöver konkurrera om dem! Mer än en ”ny kisse” har kommit i retur till katthem för att den varit utanför lådan och kissat, och det visat sig att en dominant katt i tänkta hemmet helt enkelt hindrat den från att kissa i lådan…
– Ge noga akt på katternas interagerande. En gammal katt kan behöva mer hjälp att hitta sin roll i flocken än en yngre. Och en yngre katt kan bli ”för jobbig” för en befintlig äldre misse. Det är viktigt att hjälpa dem att hitta en balans och visa vad som är tillätet. Feliway med lugnande ferormoner kan vara till en bra hjälp.

Titta på den underbara videon igen och njut av ”Mean Kitty” Spartas och Lokis första möte! Cory berättar: We introduced Sparta and Loki the night we brought Loki home from Petsmart’s adoption center in Newbury Park, Califoria. First we let them sniff each other under the door for the first few hours. Then we introduced them to each other early because neither one seemed to be aggressive but just to be safe we put a fence between them to keep them from attacking each other. We let then mingle for a few more hours (with supervision). Then Stephanie and I got on opposite sides of the fence to make them feel more comfortable. Once they seemed ok with each other, we let Loki out. Nothing really happened so we didn’t think it would be entertaining to show but they didn’t fight, growl or even look at each other the wrong way. They just got closer and closer over time.

Lyckliga katter! Se gärna resten av MeanKittyfilmerna – de innehåller mycket kattkärlek!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Tips för kattintroduktion”

 1. Vilket braaaa inlägg Wikki! Matte har frågat mig, Will, och Bellatrix om vi vill ha en lillebror. Jag sa jaaa, men Bellatrix är lite så där tjurig… (hon kan var lite svår…sssch!). Husse känner sig lite smått orolig över det också, knasigt. Men det var bra tips och en sååååå söt film du lagt in!

  Tasskramar

  1. Mjau, matte funderar också på en 3e katt ibland men hon vet ju vad som händer då: Jag matstrejkar! Jag blir så stressad av för många katter i vår lilla lägenhet. Vi har försökt massor av gånger… Så det är därför jag jobbar så enträget på att hjälpa så många som möjligt så mycket som möjligt, här på bloggen och på andra sätt! Man vill ju ändå dra sitt strå till stacken! Men det ska ju samtidigt inte äventyra livsglädjen hos oss missar som redan finns i hemmet…TassKram Wikki

 2. Tack Wikki för tipsen. Hade inte tänkte på det men skall göra så. Låta dem mötas först genom en springa i köksdörren och de får successivt bli introducerade för varandra.

 3. Mjauuu Sparta! Vi gillar Mean Kitty både matte och jag! Tänk asså jag ska få en kompis nu snart…från katthemmet! Undras hmm en liten lillebror ska det bli!

  fast jag är störst så jag bestämmer….han ser ut som Loki ungefär fast mycket mindre….

  spinn spinn

  Indra

  1. Mjau vad jag blir glad – för varje misse som någon hämtar hem till sig så blir det ju plats för en ny katt som kan komma i räddningens famn! *spinner* Härligt att ni hjälper till så! Lycka till med din lillebror! Kika på Neas blogg hur det går med hennes lillebror katt! *fniss* TassKram Wikki

 4. Det går hur bra som helst att ta hem en goding till.
  Maritha på Kompis var väl lite tveksam när vi sa att vi öppnar buren när han kommer hem och sen får dom sköta det själva.
  På tisdag är det 4 veckor sedan vi tog hem Lille Sören.
  Allt Ok. Om 14:on dagar skall vi ställa ut honom i Kalmar och i helgen som kommer skall han få vara Marknadskatt i Växjö.
  Men säg inget till Maritha på Kompis det skall bli världens överraskning. Hon o Lotta skall sälja där uppe.
  Fniss eller hur Wikki.
  Nalle

 5. Detta hade Matte behövt läsa innan hon introducerade mig, Puma, till Sixten för det gick väll inte helt perfekt. Sixten är som dig Wikki i det att han blir stressad när vi båda katter är ute i Mattes lilla stuga inne i gamlingarnas hus går det bra. Jaja, gjort är gjort nästa gång Matte skaffar katt så kommer hon nog ha lite mer koll tack vare dina tips.

  1. Mjau, men ibland hjälper det inte hur försiktigt man presenterar nya missar för varann – de går inte ihop i alla fall, någonsin. De är bara sig själva nog och går sina egna vägar! Man får finna sig i det. Och åter andra ligger i en hög och kramas och myser efter en halv dag. Eller lyckbrottas mitt i natten! ? TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *