Soldaterna som räddade katter i Afghanistan

Mitt i kriget, långt hemifrån, hittade amerikanska soldater ett eget sätt att göra krigszonen uthärdlig: De fann övergivna katter, som de räddade och skickade till nya hem i USA med hjälp av djurorganisationer!
sold
Marinsoldaterna Brian Chambers, Chris Berry och Aaron Shaw ville inte överge den kattfamilj som blivit deras lägerkamrater under tjänstetiden i Afghanistan. Med hjälp av donationer från kattvänner och Noward Dogs Animal Rescue kom bland annat de röda katterna Kiki och Keykey att kunna följa med männen hem till USA.
kiki
Miljön i lägret var inte precis gynnsam för katter, och ungarna var inte särskilt många veckor gamla när kattmamman försvann. Soldaterna tog in kattungarna i sitt kontor och gav dem en låda att sova i, men på dagarna fick de vara ute. Efter bästa förmåga försökte man ordna mat till dem – på en sådan här plats är det kanske förklarligt att missarna fick överleva på en mycket brokig samling nödproviant!

cwireoncamp

Några kattungar gick förlorade och Chris Berry berättar “I found Keykey tangled up in c-wire one day in the beginning of the deployment, I took him in and fixed his wounds. He was also extremely malnourished so I constantly kept an eye on him and fed him until he got back to good health and he has been by my side ever since.” (C-wire är en riktigt otäck modell av modern taggtråd med rakbladstaggar…) Brian Chambers berättar att han hittade Kiki illa skadad: “He was too frightened to approach me, I ran to find some wipes to clean him and I then realised how bad this wounds really were…” På något sätt lyckades manskapet hitta en veterinär och få antibiotika till skadorna och Kiki blev hel återställd.

kyekye

Katterna var både till sällskap och tröst i den bistra krigs-miljön. Därför kändes det viktigt för soldaterna att få behålla dem och få dem med sig hem – katterna hade ju varit så gott som de enda som männen kunnat få ge och få ta emot lite ömhet av under denna utlandstjänst…

Kiki bor numera i Houston, Texas, och Keykey lever i Detroit, Michigan. Du kan se bilder och läsa mer om dem här!

(Tack Alice för bloggtipset! *spinner tacksamt*)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

8 reaktioner till “Soldaterna som räddade katter i Afghanistan”

  1. Vassego 🙂

    Underbart att se vilken ömsesidig kärlek det är mellan katterna och soldaterna!

    1. Mjau – små katter förtjänar ju lite kärlek… och det visar mänsklighetens goda sida. Även hos en soldat!
      NosPuss Wikki

  2. naw, man får ju tårar i ögonen. vilken rörande berättelse!! härligt att katterna fick följa med sina soldater hem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *