Katten Oscar har unika konstgjorda fötter

captpho1
Katten Oscar stod på bakbenen dagen efter operationen och verkade förvånansvärt pigg och smärtfri, men det tog 4 månader innan benen/tassarna var färdigutvecklade samt balanserade och bar hans vikt till 100%. Idag kan han åter springa och hoppa!
catscan

Den 2½ årige svarta huskatten Oscar från Jersey fick båda baktassarna avklippta av en skördetröska i slutet av oktober förra året. Familjens granne fann katten i det nyskördade kornfältet, badande i sitt blod, knappt vid medvetande och med avslitna bakben.

Jag är kluven till detta ”experiment” utifrån vilket lidande det kan ha inneburit INNAN Oscar fick sina ”bionic legs” men ser man till slutresultatet kanske Oscar själv tycker att det är helt godtagbart! Totalt har forskningsteamet nämligen jobbat med detta i nästan åtta månader.
https://youtu.be/hSMxWAdBtUE


Filmen ovan visar Oscars första steg – förvånansvårt pigga steg för att vara en katt som just vaknat ur narkos??! – och filmen slutar med kirurgens rörda ord ”He’s just the best cat in the world. I can’t tell you how good it feels – to keep him alive!” Det resulterade också i att Oscar blir huvudpersonen i det första avsnittet av en tv-serie, ”The Bionic Vet”, med premiär på BBC i slutet av månaden. Serien handlar om Oscars räddare Noel Fitzpatrick, som utförde operationen.

Kalaset kostade 4 000 £… och då sitter alltså Oscars nya bakben inte löstagbara som ”proteser” utan har borrats och skruvats in i de avklippta benpiporna som ”implantat” dvs som dagens ersättning för höftleder och knäleder som annars ligger dolda invärtes. De är gjorda av titan, ett material som hud och päls med tiden kommer att växa ned naturligt omkring.Till skillnad från proteser, där det kan bli smärtsamma inflammerade sår i skavytorna mellan dem och huden på armen/benet/tassen, så läker alltså detta in naturligt i kroppen, enligt teamet som utförde den 3 timmar långa operationen i november.

noelfitzpatrickwithoscar
Tekniken kommer troligen att bana väg för nya modeller av fasta proteser och det ”experimenteras” redan med sådana armar på människor. ”The technology will act as a model for human amputees in the future, and provide hope for people without feet or hands” säger Noel Fitzpatrick.

För Oscar blev det i alla fall chansen till ett fortsatt liv, och han hade redan efter ett par veckor slitit ut sin första omgång tassar som var till största delen av gummi! Nu har han försetts med en hållbarare modell i stål med en gummiförsedd ”trampdyna” som ska ge bra fäste för hoppande och klättrande.  För säkerhets skull har det tillverkats fyra par extra omgångar så att Oscar har flera att nöta på. Dock får han fortsätta sitt liv i trygghet inomhus. Hoppas det blir bra!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Katten Oscar har unika konstgjorda fötter”

  1. Mjau, han är ju ung – och glad! Det var en kisse med livsvilja på den där filmen! *spinner*
   NosPuss Wikki

  1. Men han ser ju kelig och glad ut… Kanske är han helt nöjd med sina pinn-ben? TassKram Wikki

 1. Ja, Oskar har vi läst om också 😀 Så otroligt fint av läkarna att göra detta för honom, och jag tror verkligen att han kommer uppskatta det, fast det kanske är lite ovant i början 🙂

  Ha en fortsatt trevlig helg önskar Bella och Bongo samt matte 😀

  1. Han får nog ett bra liv som innekatt – fast det märktes att veterinärerna som pysslade om honom var kärleskfulla också, det spelar nog in om en kisse ska klara något sådant här! TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *