Otäcka kryp i kattmaten

Kattmat är väl inget som det kommer otäcka kryp i?!! Jo, faktiskt – det beror på hur man hanterar den – och hur länge den står framme innan katten äter sin portion… Så här års rör det sig ganska mycket insekter i naturen och har man otur så hittar de in!

fluga

Säkert har du som de flesta andra en skål med torrfoder står framme dygnet runt, så att  katten kan knapra lite foderkulor när den vill? Och om fönstret stått lite på glänt så kan du få påhälsning av flera flygande hungriga gäster: Flugor, fläskänger eller t o m mjölbaggar!

De här krypens påhälsning är sällan något som katten bryr sig om – katter slukar dem också utan att vara allt för finkänsliga. Och krypen i sig är inte heller giftiga – men deras aktivitet i kattmaten påverkar dock näringsvärdet och skämmer den snabbare. Dessutom lägger de snabbt ägg i maten och utvecklar mycket raskt larver som kvickare än man anar tar sig vidare in i skåp och skrymslen, och kan smutsa ned, ställa till skador på dina specerier och faktiskt göra dig sjuk!

flaskangerskalbaggar

Fläskängerbaggen kan vara betydligt mörkare än på den här bilden, en loj liten sak som kanske är stor som en ”avlång nyckelpiga” (Fånig liknelse men jag kom inte på något bättre!). Den letar sig gärna till torr kattmat som står i mörka utrymmen, och tänder man ljuset så kilar de gärna ned under matkulorna. Baggen gör inte så mycket skada (Mer än lägger ägg och lämnar smutsig avföring) men dess larver kan ställa till desto mer. Nu ska man inte få panik och tro att man behöver ringa Anticimex (Som jag lånat bilden ifrån, tack så mycket!) bara man hittar en bagge på golvet, för enstaka sökande baggar flyger in då och då när man har öppet in i bostaden.

mjlbagge

Men det är en god vana att byta skål till sin katts torrfoder ofta, vända runt på matkulorna och kolla så att det inte är något kryp under dem. Likaså om man har matskålar stående utomhus, under trappor och i bodar, att kolla igenom dem regelbundet, så att maten är fräsch.

Mjölbaggar är risgrynsstora svarta baggar och av namnet framgår vad de gillar bäst, men de har en förmåga att leta sig till all slags grynmat som müsli, flingor, pasta och bröd. Och de här rackarna kan verkligen förstöra mat snabbt! Därför är det jätteviktigt att inte ha sin kattmat, liksom mjöl och alla liknande matvaror, bara stående i skåpen i öppnade påsar/kartonger, utan ha dem i burkar med täta lock, foderhinkar eller liknande, så skadedjuren inte kommer åt att krypa in.

krks

Jag lovar, det är ingen hit att komma ned till botten av flingpaketet och hitta ett kryll av kryp i morgonfilen när man häller upp, och inse vad man antagligen haft med i frukosten de senaste dagarna!

Så håll ett öga på din katts matskålar. Det mår du också bättre av!

PS. Annars når du Anticimex här. Och bilden ovan kommer från Pukeplanet, ett ställe som jag varnar känsliga personer från att besöka!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

4 reaktioner till “Otäcka kryp i kattmaten”

 1. Intressant! Faktum är att vi har kattfodret i tunna men mjöl och flingor i sina vanliga paket. haha. Alvin tömmer maten så fort det fylls på. Riktigt litet matvrak!

  Har du hör talas om det här nya fodret? http://www.carnia.se/start.html Världens mest köttrika foder tydligen, fritt från spannmål. Funderar eventuellt på att testa.

  1. Oj ja den där nya maten blev vi jättenyfikna på! Tusen tack för tipset! Vi har bums skrivit till dem och erbjuder ett helt katthem som provsmakare! ^^
   TassKram Wikki

 2. Hej!

  Vad glad jag är att jag hittade det här inlägget – nu förstår jag var mjölbaggarna kom ifrån som inte syntes i köket bland vår mat utan just vid kattens skål. Jag slängde ALLT i skafferiet utan att hitta en enda.
  Jag är mitt uppe i utrotandet och undrar om jag ska slänga min katts torrfoder påsar som stått halvöppna vid fönstret? Är det risk att de krypit ned där?

  1. Risken finns alltid – men det är ju enkelt att kolla: Häll ut torrfodret på en tidning och kolla! Det är i understa lagret i botten som man oftast hittar krypen (Om det finns några.) Så kan du stoppa kattmaten i en burk med tättslutande lock och bara hälla upp den mat som behövs i kattens skål, om den ser OK ut. Katten bryr sig inte så mycket om det är nåt enstaka kryp i maten men man vill ju inte att odjuren sprider sig till ens egen mat! Vi har all vår kattmat i en fodertunna med tätt lock. NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *