Svansar – vad kul de kan vara!

Har ni tänkt på hur lyckligt lottade vi katter är, som fått roliga svansar som tillbehör???! Och nu menar jag inte att var och en av oss själva MÅSTE ha svans, för livet kan vara minst lika kul för en svanslös katt – utan mer att de just bara finns och går att leka med på så många sätt; att fånga någon annans svans är ju minst lika viktigt som att jaga sin egen…

bollkatt

Nej, det är mer synd om människorna som saknar erfarenhet av denna praktiska förlängning av ryggraden…

Svansen fungerar som  motvikt, pendel och balans-stång när en katt klättrar eller rör sig på ostadiga underlag. Den är lika mycket stödkäpp för en gammal katt, som den är lära-gå-hjälp för en kattunge.

För de flesta katter är svansen också ett viktigt kommu-nikationsmedel: Den signalerar tydligt många saker som rang och humör, redan på långt avstånd, lika tydligt som en röd flagga varnar för fara.
svansar1
Svansen är också en väldigt privat del – ytterst få katter vill tillåta att svansen hålls fast allt för mycket. Att klappa den lite är godtagbart, men inte mer än så. Svansen hör ihop med rörelsefrihet och integritet. Inte ens katter sinsemellan godtas allt för mycket lek eller tvättande på varandras svansar. Och varje människa, som greppat en kattsvans för att kunna ta tempen på sin katt, vet hur illa detta är!
svans1
Så behandla din katts svans med respekt! Liksom hela katten! Måste svansen borstas och ordnas med, var varsam och mjuk på handen…

6

Dessutom, bortsett från riktigt akuta nödsituationer: Dra eller lyft ALDRIG en katt i svansen!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *