Vintersport för katter

skidkatt

Tillhör du dem som också har en rastlös klängig klåfingri…tassig busig och lätt irriterad katt i ditt hem? Det verkar som de flesta märker av ett vinterhumör hos både inne- och utekatter, vars möjligheter till aktivitet begränsas av den nu mycket kyliga årstiden!

Alltså måste vi katter ställa större krav vintertid på våra människor att sysselsätta oss – och sig själva. Människor har nämligen en förmåga att lägga på hullet denna årstid om man inte ser till att de håller igång! (Eh – ja vissa katter likaså.)

Gå ut på promenad i alla fall: Ja visst! Det finns en och annan katt som lyckas få med sin människa ut på promenad. Räkna dock inte med att få stanna ute så länge. Många människor är väldigt frusna och vill nästan genast in igen. Gå ut fler korta gånger istället och gå inte för långt hemifrån. Din människa kan få extra motion av att bära dig hela vägen hem, tänk på det!

Hitta på kul lekar i det som är kvar av granen: Skaka ned de sista barren är en. Kan faktiskt genomföras både med naturgran och med plastgran om man är ihärdig. Toppstjärnerallyt är en annan. Människor är väldigt lättroade och genom att gömma toppstjärnan på finurliga ställen kan du hålla dem sysselsatta ända till nästa jul!

Gissa vad jag vill: Detta tror jag nästan är den populäraste leken att sysselsätta vintertrötta hussar och mattar med! Så här går det till: Vänta tills de slagit sig ned i tv-soffan, gärna är mitt i ett tv-program eller i maten. Tassa fram, sätt dig nedanför soffan och häv upp ett bestämt JAM! Reagerar de inte genast, kloa kraftigt på närmaste möbel eller byxben och JAMA igen. När du fångat människornas uppmärksamhet sitt bara stilla och stirra ihärdigt på dem.

pkstthree

Vispa lite grann med svanstippen. Ganska snart kommer de att ställa frågan ”Vad vill du, lilla hjärtat!”. Jama en tredje gång och tvätta tassen. Håll dem förvirrade! Gå fram och buffa på den närmaste efter en stund. Om de tar upp dig i famnen, vrid dig loss, hoppa ned på golvet och sätt dig och stirra igen. Jama efter en stund. Låt dem gissa riktigt många saker, och ge dem antydningar genom att gå några steg åt ena eller andra hållet, men så fort de kommer efter, stanna och sitt ned och jama igen! På detta enkla sätt kan man faktiskt sysselsätta en stor grupp människor ganska lång tid.

Lycka till!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

23 reaktioner till “Vintersport för katter”

 1. Skulle nästan kunna tro att du beskriver brorsan för så gör han på kvällarna, ja jag menar det med att sätta sig mitt på golvet och enstirra på husse, samtidigt som han springer iväg en bit. Sen när husse eller matte frågar vad han vill, då ser han helt oförstående ut. Ibland vill han ut, ibland vill han ha något att äta eller vatten eller något annat. Så visst kan man uppehålla männniskorna ganska länge med den leken, alltid bäst när det är något på tv som de vill se.

  Kul läsning i alla fall, det där med granen har vi inte testat, lite svårt att klättra i trän men när vi var små så vickade vi omkull granen ibland.

  Taxkramisar.

 2. Ja, själva konsten är ju att få dem att precis sätta sig skönt till rätta innan man börjar om med jamningar och att kloa..och att se riktigt ointresserad ut! Nosbuff

 3. Hejsan, fick din kommentar på min blogg ang. kattmössa till förmån till katthemmet. Så hemskt att se att ett sånt ställe brinner ner! Jag kommer att ha fullt upp kommande månaden, överhopad av beställningar som jag ska göra just nu. Men om det inte är försent senare, så hoppas jag att jag kan återkomma då! Man kan inte göra allt på en gång, menar jag. 🙂

  1. Du har helt rätt, och hjälp kommer att behövas lika mycket senare, även om vi kommer in i februari eller mars! Jag ser fram emot att höra av dig då!
   TassKram Wikki *nospuss*

 4. Mjurr! Jag skrattar svansen av mig. Jag älskar det där tricket med att få husse att fundera på vad jag vill. Favoriten är att sitta på tvättmaskinen och sjunga lite. Han blir alltid lika förvirrad.

  1. Stora matte säger att hon har 4 katter som kör stafett och avlöser varann med gren 3 – ganska bra sätt att hålla henne igång!
   NosPuss Wikki

 5. Åh ja ser att du hittat Gustavs hemliga hobby också!

  Toppstjärne rally 😀 Tassingen också att vi inte har gran!

  Men ja ägnar mig åt Gissa vad ja vill lite då och då. De brukar vanligtvis sluta med att matte hämtar röda pricken och att ja glömmer att ja bara skulle förvirra och börjar jaga istället.

  Tass!

  1. Ja den där röda pricken kan man roa människorna bra med, fast de får inte lika mycket motion av det som man själv… Hm funderar på om man kunde liksom JAGA DEM med röda pricken?
   NosPuss Wikki

 6. Ja glömde bort att tassa ner mitt namn till kommentaren. De var alltså ja, Nea, som skrev om att du hittat Gustavs hemliga hobby 🙂

  Tassen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *