Att bygga ett utehus till en hemlös katt ,del 1

Det finns många sätt att hjälpa en hemlös katt i vintertider. Att bygga något som kan vara ett åtminstone TORRT kryp-in när kylan kommer är alltid en start.

kattldor_ute
Den här varianten är kanske den vanligaste, billigaste – och visst, det är bättre än INGENTING. Men jag tror inte särskilt många katter skulle krypa in i någon av dessa lådor… Öppningarna är för stora, regn och snö kan blåsa rakt in.

Här är några förbättringstips om man bara har tillgång till ovanstående ”BILLIGA LÅDMODELL” – kartonger i mängd kan man lätt få av närmaste butik:

ÖPPNINGEN: Om åtminstone 2/3 av lådans överkant sparats i öppningen och plastats över, så hade hjälpen varit suveränt bättre. Katter är nöjda med en ganska liten ingång. Om öppningen dessutom lagts på långsidans ena kant hade också varit bättre:

vind

Man ska tänka noga på hur det oftast blåser när man ställer upp kattskydd och helst ha dem i lä intill en husvägg eller bland täta buskar, och ha öppningen från vinden så mycket som går. På den här enkla skissen visar de röda pilarna hur vinden kan dra in i lådhuset beroende på var öppningen sitter.  Med öppning på långsidans ena hörn (översta skissen) blir lådans inre lite bättre skyddat! Allra bäst blir vindskyddet om man låter en liten innervägg stoppa draget – se vid 2 på nästa skiss! Då blir det minimalt med drag in på missen och inte heller kan så mycket snö eller väta dra in på bädden!

bdd_i_lda2

LUCKA: Att få till en kattlucka på en papplåda är inte så enkelt, men det finns alternativa lösningar! Direkt i öppningen kan man hänga en plastpåse som ”Flap”. Man tar en plastpåse i lagom storlek och släpper ned 4-5 småstenar i botten. Ta en bit tejp och sätt fast stenarna lite jämnt fördelat i påsens botten. Deras tyngd kan fösas undan av en nyfiken katt, men det håller mot lite vinddrag, om man sedan sätter fast påsens överände i öppningens överkant. En liten bit längre in i lådan kan man på samma sätt hänga upp ett litet draperi (1) av en plastkasse som man strimlar lite i nederkant. Dessa bidrar till att hålla värmen kvar inne i boet!

BÄDDEN: Tidningar i botten är också bättre än ingenting, men en god idé är att få tag i en frigolitskiva (3) att lägga under, så att tidningarna inte kan dra åt sig fukt. (Man kan ofta tigga skadade byggfrigolitbitar gratis hos byggaffärer, de kastar dem bara!)

brdback

Hittar man inte frigolit så kan en upp-och- ned-vänd brödback fungera. Tomrummet under backen lyfter upp bädden ur fukt och isolerar faktiskt mot markkyla. Gallerbottnen uppåt alltså!

Vad man ska tänka på när man gör en kattbädd är att ta material som isolerar, inte drar åt sig fukt så mycket och sådant som INTE möglar!

halm

Tyg eller filtar har en förmåga att lagra fukt och bli hårda isklumpar. Något som fungerar bättre – om man kan få tag i det – är faktiskt HALM! Dels kan katterna bädda runt i det själva, och det är enkelt att byta ut, det gör inget att kasta använd halm i naturen om den blivit smutsig (Man lägger den gamla halmen helt enkelt under lådan som extra isolering.). Samt att halm både isolerar och värmer. Hö är inte lika bra, det möglar lättare. Frigolitkulor från packmaterial, insytt i ett gammalt örngott, blir också en bra kattbädd. Kasserade liggunderlag från campingsemestern är alldeles perfekta också, eftersom de reflekterar kattens kroppsvärme bra!

YTTRE FUKTSKYDD: Ett lager sopsäckar omlott hindrar snö och regn att tränga in. Man behöver absolut inte vara rädd att det ska bli FÖR tätt. Först tejpar man sopsäckar under husets botten, och låter dem gå upp ett par decimeter på sidorna. Sedan tejpar man plast på sidorna så att det går ned lite under lådans botten. När plasten går omlott så i nederkant kan inget vatten rinna in. Sist plastar man in taket, och ser till att det går ned en bra bit på sidorna. Kan man tillverka ett tak som lutar lite, så att snö, is och vatten rinner bort, så håller huset längre.

bal

ISOLERING: En billig och enkel isolering kan man göra genom att ställa en mindre kartong inuti en större, och fylla mellanrummet mellan dem med halm eller frigolit. Ytterkartong, ett lager bottenhalm, innerkartong – och så fyller man halm mellan väggarna+taket. Det ger en riktigt bra isolering, och att hos en bonde köpa en liten halmbal  räcker till flera katthus.

Att hålla i minne: Du ska kunna nå in i lådan för att vid behov byta bädd-material utan att behöva plocka sönder alltsammans. Därför är det bra om den lilla vindskyddande mellanväggen går att plocka loss eller veckla ihop som ett dragspel. Lådan ska heller inte vara större än att du kan forsla den till platsen där den ska stå. Du kan också behöva mark- eller fastighetsägares tillstånd att ställa ut den. Du ansvarar också för att den tas bort när den inte behövs längre.

Ett ytterligare tips: En enklare oisolerad låda kan göras som utfodrings-station, där skålar med kattmat kan stå vind- och nederbördsskyddat. Med lite tur hindrar det också att skator och kråkor kommer åt kattmaten!

Lycka till med katthusbyggandet!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

14 reaktioner till “Att bygga ett utehus till en hemlös katt ,del 1”

  1. Jag tror att om man pusslar ihop alla smarta idéer som finns överallt och så har en allmän händighet, så kan man göra jättefina kattbon!
   TassKram Wikki

 1. En lite duktigare hobby snickare skulle lätt kunna få ihop ett sånt hus som jag har. Material kan man få tag i på byggfirmor som har spillbitar som man säkert kan få gratis om man frågar. Matte fick hjälp av vår händiga gammelhusse och mitt hus är rejält isolerat med frigolit. Tass/Puma

  1. En av de knäppaste kattbon jag sett var faktiskt en FRYSBOX som hade fått extra lufthål borrade i ena kanten, försetts med kattlucka i ena kortsidan och så hade husse dragit in en utesäker elkabel – inte till frysen utan därinne låg en elektrisk VÄRMEFILT… Hela fryslådan var ju väl isolerad…
   TassKram Wikki

 2. Vad bra! Vi vet ju att inte alla katter får plats på katthem och nu kan vi göra rätt om vi hittar någon stackars utekatt. Nosbuff

  1. Hi hi jag håller på att fundera på ritning där man satt ihop två lådor som ett T, där T:ets ”tak” är boet och den andra lådan blir som en veranda där mat kan stå… vad tror ni om det?
   NosPuss Wikki

 3. Åh vilka smarta tipps! Nu önskar vi oss att vår matte Agnes bygger sådana där vi bor! Minst en innan jul! Kram från Signe och Sven

 4. Pingback: spy-shop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *