Att bygga ett utehus till en hemlös katt ,del 2

cathouse_lila

Tillhör du dem som vill bygga mer rejäla kattskydd och har andra resurser än det enkla material vi tar upp i förra inlägget, så kommer här lite överkurs.

sandlda

Kan du få tag i en stor plastbox typ de glasfiberboxar med lock som en del kommuner har vintersand i, så har du utgångsmaterial till en riktigt bra kattstuga. Varför inte bygga om en sådan till en ”cat*illac-ranch” som Alley Cat Allies gjort?

Mer info och bilder om deras skydd finns här och resultatet ser ut så här:

catillacranch
Har du möjlighet att dra en elkabel med en enkel glödlampa så räcker en 40W lampas värmeutveckling för att hålla plusgrader inne i skyddet. Man kan måla lampgloben mörk med lite värmebeständig färg, så bländar den inte katten. I det läget går det också att hålla vatten till katten inne i boet utan att det fryser.
solarpoolcover

Täcker man locket och södersidan av katthuset med en värmeabsorberade bubbelplast så skapas ytterligare en värmetillförsel. Bubbelplasten har verkligen många användningsområden, inte bara i solfångare och som pooltäckningsplast! Visste du att man idag räddar för tidigt födda djurungar som inte kan hålla värmen med att linda in dem i bubbelplast!?

catinfeedernovr1En del skygga katter går ogärna in i något som inte har fler utgångar. Är man väl bekant med katterna man bygger skydd för, så får man anpassa byggandet därefter. Planerar man dessutom skydden för att kunna anslutas till någon form av fälla redan vid konstruktionstillfället, så är mycket vunnet till den dag katter skall fångas in.

Säkert har ni läsare på bloggen fler bra tips att dela med er utav? Maila gärna till mig på bloggkatten@hotmail.com om det!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

19 reaktioner till “Att bygga ett utehus till en hemlös katt ,del 2”

  1. burr ja… men finns det bara krypin så isolerar snön också… men nu måste de ha mat också, utekatterna…
   TassKram Wikki

  1. Ja nu ska vi bygga vinterhus… Jag har sagt till matte att vi vill ha ett kartongkrypin på balkongen att leka i.
   TassKram Wikki

 1. Vi har beställt ett lila krypin till oss när vi flyttar till matte, hon säger att vi ska få bli utekatter och då måste vi ju bara ha ett sånt coolt krypin så nu får matte pyssla lite. Vi kommer bli utekatter istället för stallkatter som vi är nu och då säger matte att vi måste ha någonstans vi kan krypa in och bli varma

  1. Mjau, men ni kommer väl att få komma in hos matte och husse också?! Hoppas att det blir jättebra! ♥ NosPuss Wikki

   1. Matte är allergisk så hon kan inte ha katter inomhus men så länge vi är ute så går det bra. Matte har lovat att vi ska få ett sånt coolt hus som hon kommer ställa i sin vedbod, men den är inte isolerad.,därför bygger Matte ett varmt litet krypin till oss. Den skyddar mot vind och regn men inte mot kylan.
    Matte kommer självklart att se till att kastrera oss och id-märka oss så man vet att det är Matte som är kattägd 😉

    1. Mjau men vad bra – då kommer ni att ha det bekvämt och få tillsyn och säkert lite klappar och kel också! Bara vedboden är dragfri och torr så är ju ett varmt kryp-in perfekt komplement. Det kan förresten värmas med många fiffiga saker, det finns visst nån fuktsäker grunka för hundrastgårdar som man kan ställa under vatten- och matskålar så att innehållet inte fryser, och även hundkojevärmedynor som är fuktsäkra. Lycka till! ♥
     NosPuss Wikki

 2. Jag har byggt en koja av 100 mm tjock vattentålig frigolit (köpt på bygghandel). Den har jag ställt på en EURO-pall under carportstaket så att den får extra skydd. Sen har jag gjort som en liten platå utanför ingången så att det är lättare att ta sig in eftersom jag ställt den så att ingången kommer upp lite ovan marken. Vi ska ju inte ha igelkottar i boet.
  Inuti har jag bäddat med en fårskinnsfäll och självaste ingången har jag placerat ca. 130 mm in från andra långsidan av huset för att det inte ska blåsa in på bädden.
  Måtten på huset är som följer: Lock & Botten = 900×650 mm, Långsidorna 2 st. 900×400 mm och kortsidorna 2 st. 450×400 mm. Jag har sedan limmat ihop allt utom locket med limpistol och lim köpt på Biltema. Sen har jag som extra förstärkning dragit lite silvertejp omkring. I locket har jag limmat fast 2 avlånga (450x100x100 mm) stoppar 100 mm in från varje kortända på insidan. Detta för att locket inte ska kana av. Sen har jag satt ett spännband runt hela huset över locket så att det inte blåser av. (Lock på huset för att man lätt ska kunna göra rent).
  Ingången har jag satt 150 mm upp från botten och 110 mm in från sidan räknat på ena långsidan.
  Nu är det bara att vänta och se om någon katt vill bo där.

  1. Det låter som en perfekt kattbostad! En fårskinnsfäll är jättebra men som med allt bäddmaterial får man ta ut den då och då och ruska av sånt skräp som kattassar kan dra in. Din koja kan betyda trygg tillflykt för mer än en kisse, ska du se! <3 NosPuss Wikki

 3. Pingback: Luxury Travel
 4. Pingback: wagi lódz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *