Sjukvårdsupplysningstelefon för djur, hurra!

Lyssna här på Eskil Erlandsson!

esk3

(Ofta har jag tyckt att EE är en man med väldigt luddiga idéer och otydlig framtoning i sin roll som jordbruksminister… jag var superarg när han sade något dumt om att herrelösa katter skulle skjutas förra året. Men här står han i alla fall bakom en bra idé!)

Kanske är du en av många katter vars människor inte har någon etablerad veterinärkontakt, utan är hänvisad till en allmän djurkliniks öppettider på vardagar efter bokning? Kanske har din människa inte tänkt på att – innan något hänt som kräver veterinärinsats – att ta reda på var och hur sådant går att ordna under kvällar och helger, eller akut?

Nu är det i alla fall fastslaget att en sjukvårdsupplysning ska inrättas för landets djurägare. Via en jourtelefon ska djurägarna både kunna få rådgivning och kontakt med veterinär. Efter regeringssammanträdet igår lämnades uppdraget att ta fram systemet över till Jordbruksverket. Enligt ett pressmeddelande ser regeringen åtgärden som en viktig del i den nya veterinära organisation, med fler privata veterinärer, som ska vara på plats inom kort.

”Det här är viktigt för många djurägare i landet” säger Eskil

paulablue3

 Erlandsson. ”Vi har drygt en miljon hushåll som har något typ av djur. Ibland blir djuret sjukt, man vet inte vart man ska vända sig och då vill vi att man ska kunna få den rådgivning man behöver för att stilla djurets lidande och stilla den egna oron.” 

Upplysningen kommer att vara självfinansierad med avgifter som den som ringer betalar. Hur systemet ska se ut, vilket nummer det blir och vilka veterinärer som kopplas till det, utreder nu Jordbruksverket. ”Speciellt i glesbygd kan det vara svårt att få kontakt med veterinär. Man vet helt enkelt inte vart man ska vända sig den dag som djuret blir sjukt, speciellt om den dagen är en helgdag eller kvälls/nattetid.” säger Eskil Erlandsson.

Men redan idag finns det flera möjligheter att nå veterinär dygnet runt, bland annat på Regiondjursjukhusen och Agrias telefonveterinär (Samtalet kostar 25 kr). Dessutom kan jag tipsa om jourkontakter på den här sidan, som visserligen är upplagd för hästfolk, men man kan ju fynda en kontakt där…

paintcat2

ETT VIKTIGT RÅD: 
FÖRBERED DIG!!!

Du kattägare kan faktiskt göra följande kloka variant redan IDAG innan din kisse blir sjuk/skadad:
– Ta fram telefonnumret till din närmaste veterinär och ring!
– Fråga om en tydlig instruktion om vad och hur du kan få hjälp om det är AKUT och denna veterinär inte kan nås!
– Notera telefonnummer till akut-kontakter (Djursjukhus, djurambulans etc.) och sätt upp på en lapp vid hemtelefonen.
– Lägg in numren i din mobiltelefon!
– Googla runt och skriv upp lite reserv-kontakter… 

Överkurs: Lova din ordinarie veterinär en bonus (?) om du får dennes privata hemnummer att ringa dygnet runt i krislägen? (Stora matte har mutat sin veterinär med nyplockade kantareller…)

Så står du inte helt tass-fallen den dag olyckan eller sjukdomen drabbar din älskade katt, vare sig det sker under kontorstid eller annan tid!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Sjukvårdsupplysningstelefon för djur, hurra!”

  1. Husse och matte har sin jourklinik som Madame alltid får åka till, och de säger att jag får samma ställe, eftersom de vet att de är bra och ser till djurens bästa. De har öppet alla dagar, och akutfall tar de hand om bara man ringt innan och sagt att man kommer. I värsta fall har vi ju två djursjukhus också som man kan åka till, men det hoppas jag slippa. Ska sköta mig istället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *