Att köpa klösträd till din katt

kls1

Så klart att din katt ska ha ett klösträd – i alla fall absolut om den är innekatt! Alla katter har ett behov av att klättra och att ”vässa klorna” och ett klösträd tillfredsställer båda dessa. Jo då, mer än en kattägd människa rapporterar att katten ändå klöser sönder baksidan av vardagsrumssoffan eller hörntapeten, trots flera klätterträd… så kanske har de valt FEL klösträd åt katten?

Det här ska du tänka på när du väljer klös/klättermöbel:

Är katten aktiv, ruschig och vild i sina lekar? Då är det klokt att ta en klösmöbel som viar på flera bottenplattor så att den står stadigt, eller en som har en förankrande takanslutning, så den går ända upp i taket! Annars kan den lyckliga kattjakten sluta med ett omkullstjälpt klätterträd och förskräckta katter.

Blir katten fort uttråkad? Välj i så fall ett smidigt klösträd som lätt kan flyttas runt i bostaden till olika platser utan att vara alltför skrymmande. Nyhetens behag gäller också för en katt. Att ha klösträdet intill bokhyllan är också populärt – ja, om den inte är belamrad med prydnadssaker – vilken katt älskar inte att sitta högst upp på bokhyllan och spana ned på sina människor?

torn3

Tycker katten om att sova uppe i sitt klösträd? Det gör de flesta katter – så mitt råd är: Skaffa inte klösträd där det bara finns ”plattformar” (utan kanter) i olika nivåer, köp istället ett där du kan få alla korgar med kanter på. Då kan katten sova tryggt utan att ramla ned i sömnen. (Jag har ett ”Rundetorn” som det till höger, och vi har fått köpa till en kantad korg, för det är konKURRens om vem som ska sova i korgen….)

Vill katten gömma sig ibland? Välj en klättermöbel med kryp-in, holk eller koja – det finns mängder av modeller.

De flesta klösmöbler levereras i färdiga kit med en viss mängd utrustning, som hängmattor, rör, krypin, korgar, plattformar, bottenplatta/plattor, takanslutningar och monteringsverktyg. Ett sådant paket är ofta billigare plus att man köper till någon extra kantkorg, än om man pusslar ihop ett ”eget träd” med lösdelar.

kattungembil

Mindre klösmöbler finns för kattungar, och naturligtvis en mängd leksaker att lägga till.

Blir klösmöbeln full med päls? En bra dammsugare fixar det snabbt, men en del hårstrån envisas med att sitta kvar. De är enkla att få bort både från korgar och sisalklädda pelare genom att gnugga med en fuktig disktrasa: Pälsen rullar ihop sig till ”knorvar” och är bara att plocka bort.

Går sisalrepen på klöspelaren sönder? Vissa katter kloar oerhört våldsamt på sin favoritsektion av möbeln. Börjar repen strimla upp sig kan en limpistol med värmelim vara till nytta. Fäster man in lösa repbitar med den innan katten rivit upp för mycket, så håller pelaren ett tag till. Är repen helt förstörda kan man köpa sådana i metervara på byggvaruhus och båttillbehörsbutiker.

Men… en varning: Häng inte egna kattleksaker i vanliga snören på din katts klätterträd! Utan uppsikt kan de bli en farlig fälla för katten om den i lekens hetta trasslar in sig och fastnar! Leksaker i korta tjocka rep som inte kan sno ihop sig är ofarliga, välj sådana.

Kattmöblerna ovan kommer förresten från Swecat.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

5 reaktioner till “Att köpa klösträd till din katt”

 1. Matte köpte först ett litet klösträd till mig men uppteckte snabbt att jag hoppade för vilt i det så det vällte, så nu har jag ett stort.
  Jag är en sån katt som älskar min lilla sov korg men inte krypinet, där har jag leksakerna istället. Matte har börjat göra inlägg om att testa leksaker där jag är katten som testar, där kommer det nog någon gång ett inlägg om mitt(Sixten ignorerar det) klösträd också. Tass/Puma

  1. Ja, som sagt – vissa katter älskar sina klösträd, andra behöver dem inte. Smaksak. Men det är gott att ha något bra att kloa på!
   Ska kika på testerna ni gör – måste bli spännande!
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *