Vibrissae

Vibrissae vibrissae vibrissae vibrissae! Visst låter det vackert, som någon strof en gossoprankör i kyrkan skulle kunna tänkas sjunga? Men vet du vad det betyder? Jo: Morrhår!

Morrhåren är viktiga ”känselspröt” för väldigt många djur, i synnerhet för de nattlevande eller under jord och vatten levande däggdjuren. Morrhåren är då i mörkret deras ”ögon” – hyperkänsliga sensorer som analyserar minsta vinddrag, temperaturändring eller beröring.dvargnabbmushuvud
Dvärgnäbbmusen ovan har mängder av morrhår som hjälper den att känna sig fram i de gångar där den lever i totalt kolsvart mörker. Sälar och sjölejon har rejäla morrhår som hjälper dem att känna strömmar och fiskars rörelser i de dunkla vattnen under isen där de jagar.morr1
Kattens vibrissae känner också av vibrationer som ger mycket detaljerad information om luftens rörelser, lufttryck och allt de rör vid. Alla fasta föremål orsakar små luftvirvlar och det hjälper katten att läsa av omgiv-ningen t ex att uppfatta storleken och formen på föremål, utan att se eller röra vid dem. Som signalerna från ett radarinstrument förser morrhåren katten med viktig information om bytets form och aktivitet. Morrhår hjälper även katter att känna dofter.

Morrhår är mer än dubbelt så tjocka som vanliga hårstrån och rötterna är tre gånger djupare än pälshårstrån. Rikt utrustade med nervtrådar är morrhår nära sammankopplade med nervsystemet. Bredden mellan morrhårens yttersta ändar är lika som kattens bredaste del – detta för att morrhåren är en vägledning till kattens hjärna att den ska komma igenom t ex ett trångt utrymme.

Katten och de flesta kattdjur har normalt 24 morrhår på ”morrhårskud-darna” runt nosen, 12 stycken på vardera sidan i fyra horisontella rader. De är rörliga framåt och bakåt. Det finns även förstärkta känselhår på kinderna, ovanför ögonen, på hakan och på frambenens baksidor, som liknar morrhår. En del katter har ett extra morrhår på var sida om nosryggen.whimseyclay
Morrhåren är livsviktiga vid nattjakt och vid kontakt av grenar eller utstickande föremål hinner katten reagera så att ögonen inte träffas. Skador på morrhåren orsakar katten obehag, den kan bli förvirrad och desorienterad. De kan också betyda ett felbedömt bytesbett. Klipp eller frisera därför aldrig kattens morrhår och låt den hålla dem rena själv.

När kattungar blir tvättade av sin mamma, kan mamman ibland bita av några eller alla morrhår – var inte orolig, det är normalt och de kommer snart att växa ut igen.  Det finns också katter som av sysslolöshet, nervositet eller stress blir ”morrhårsätare” och börjar gnaga morrhåren av andra katter i hemmet. Det är ett problem som måste försöka stoppas – katter som används i avel måste ha morrhår. Morrhåren är också viktiga i kattens kroppspråk:ansiktemorr

Morrhår kan vara till besvär, särskilt om katten får sin mat ur en skål som är för liten eller för djup. Ändarna på morrhåren tar då irriterande i kanterna vilket kan göra det svårt för katten att äta. En del katter har komplikationer med krulliga morrhår.krullmorrisar
Morrhår på olika språk:
albanska: hungëron
arabiska: ???? (?????)
bosniska: re?ati
danska: knurhår
engelska: whiskers
finska: viikset
franska: moustaches
grekiska: ?? ????????? ??? ????? (ta moustakia tis gatas)
holländska: snorharen
italienska: baffi
kroatiska: re?ati
latin: vibrissae
norska: værhår
portugisiska: cabelos
ryska: ??????????
serbiska: re?ati
spanska: pelos de bigote
svenska: morrhår
turkiska: h?rlamak
tyska: schnurrhaare
ungerska: bajusz

morrhaar

(En liten humoristisk parentes: Morrhår används ibland i flugfiske! Kattens morrhår fungerar att använda vid passager i flugbindning… Med tanke på den lilla mängd som behövs är det inte nödvändigt att gömma sin katt för eventuella fiskare, ett enda litet morrhår räcker. Fast å andra sidan finns det motsvarande material på fiske-shopen… så vid närmare eftertanke är det vänskapligare att åka dit och inhandla nödvändigt material!)

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Vibrissae”

    1. Jag visste väl att det var något skumt med tibbar – jag tror de har lite katt i sig! Logan, det är en komplimang!
      TassKram Wikki

  1. Hej!

    Jag såg att detta var ett gammalt inlägg men tänkte kommentera iallafall. Min ena katt som är ca ett år äldre än den andra biter av hennes morrhår hela tiden. Hur kan man få katten att sluta med detta? Jag ser inga andra tecken på att han skulle vara stressad eller syssellös som det stod att katten kan vara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *