Nya chanser att se stjärnfall

21

Natten som var regnade stjärnfallsskådandet bort, och nu tunnar Perseidernas gnistregn ut sig, eftersom jorden lämnar kometsvansens bana.

Men ni som missade det, var inte ledsna – vi har en höjdarchans med ännu en meteorsvärm som  kommer i november: Leoniderna! Och just i år tror man att det ska bli en ”storm” med stjärnfall (På astronomspråk betyder det cirka 500 stjärnfall på en timme!) runt 17e november. Så boka den kvällen, kläd dej varmt, ta med liggunderlag och ett varmt täcke och parkera ute den natten…

Här finns en lista på hela årets olika meteorsvärmar!

Vad är Leoniderna? Det är stoft, grus och skräp som lämnats kvar i en bana efter kometen 55P/Tempel-Tuttle passerade jorden senast år 1466. Jorden passerar genom denna ”kometsvans” av skräp, och när dessa partiklar, ofta inte större än risgryn, krockar med jordatmosfären håller de så hög fart att en väldig mängd rörelseenergi frigörs, de förbränns och syns som små fyrverkeriliknande ljusstrimmor på himlen! NASA räknar i alla fall med stort skådespel i år, så håll utkik mellan 14-20 november, med förväntad topp den 17e! Kika på den här videon!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *