Köldskador på en övergiven vinterkatt

(Varning, otäck bild i slutet av texten!)

 • Sönderfrusna trampdynor, stora blödande öppna sprickor med varande infektion

 • Nästan alla klor sönderbrutna, tre klokapslar saknas helt

 • Katten kan knappt stå upp pga smärtan i tassarna

 • Frysskada på svansen, yttersta delen fallit av, infekterad

 • Öronen köldskadade, bara 2 cm kvar längst ned mot pälsen, resten ruttnat bort

 • Blind på ena ögat, synen delvis skadad på det andra, sönderfrusen hornhinna och illa skadad blinkhinna

 • Djup infektion i det blinda ögat, där all vävnad gått ihop i ett enda tjockt lager, varvätska trtänger fram i ögonhålan

 • Mun-, nos- och tandskador: Ärrvävnad och sårskorpor över hela nosen, blödande sår i tandköttet, bruna brutna och nedslitna tänder, tungspetsen förfrusen och skadad, tungan hänger ”livlös” ut ur munnen

 • Uttorkad av vätskebrist, skinnet går inte tillbaka när man lyfter det

 • Gravt undernärd och utmärglad, saknar helt underhudsfett, buken uppdragen och hård

 • Förstoppning p g a att ha ätit gräs, mossa, papper

 • Träck från diarré hänger i klumpar kring bakben och svans

 • Svårt nedkyld, kroppstemperatur kritisk, apatisk, svaga reflexer, påverkad hjärtverksamhet

 • Biljud från lungorna, luftvägar skadade

 • Håravfall, kala fläckar p g a skabbparasiter och sekundära sårinfektioner

Veterinären: Hankatt cirka 3 år med diagnos grava köld- och svältskador. Ingen ID-märkning. Ägare okänd. Inkom från polis 2009-02-16. Prognos: Noll. Avlivades omedelbart för att förkorta lidandet.

Katter har nio liv bara enligt legenden. Den här katten var en av många som var bortom räddning och miste sitt enda liv, efter ett ohyggligt plågsamt slut. Han var för svag för att kunna räddas. Hur han kommit att fara så illa vet ingen.

Så här kan en köldskadad katt se ut:
kldskadad_katt_gbg

Se till att det inte händer din katt: Märk katten med tatuering eller chip och skicka in märkningsdata till kattregistret hos Kennelklubben. Det kostar en engångssumma på 130 kr. Registret nås av Tull, Polis och andra myndigheter hela dygnet, om katten skulle komma bort. (Eftersom ID-märkning är lagstadgad på hund så finns chipläsare i alla polisbilar.) Visst är din katt värd det!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

7 reaktioner till “Köldskador på en övergiven vinterkatt”

 1. Det är så fel av oss människor att göra så mot katter. För att inte glömma andra djur!

  Hoppas folk snart förstår att även djur har en söt & underbar själ

  ps. en hällsning till dig finns på min blogg ^^ Under rubriken ”Till Örebro och tillbaka”

 2. Jag tackar högre makter att våran Gubben(som inte finns längre) klarade sig så pass bra den vintern han försvann. Men jag förstår inte hur. Han var innekatt och det var fullt med snö och som vanligt runt 15 minus grader. I 6 veckor var han ute innan vi tillslut fick tag på honom. Vi hade inte märkt honom enbart för att han var innekatt, vi tänkte inte ens på att han skulle kunna rymma. När han kom tillbaka vägde han 2,5kg istället för 5 och vi gjorde allt vi kunde för att göra honom bra igen. Men trots allt tog det inte lång tid innan han fick njursten. Vi hade inte pengar att operera och veterinären sa till oss att det här skulle återkomma om och om igen, hade han inte sagt det hade vi haft lite hopp. Men mamma bestämde att det var bäst att låta honom somna in. Det gör fruktansvärt ont att tänka på det.

 3. Huu detta gör mig ledsen att läsa. Du verkar vara en riktig kattvän, kul att det finns folk som uppskattar sin katt och inte bara ser det som ett djur som bara finns bland oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *