Kattpest – vill ingen kisse ha!

Vaccinera din katt!

På platser där det finns stora kolonier ovaccinerade katter utbryter då och då regelrätta epidemier av kattpest. Just nu har det skett i Ystadstrakten, och mängder av människor strömmar till veterinärer i området för att få sina katter vaccinerade. (www.ystadsallehanda.se/article/20090109/SKURUP/952286343)

Men risken är att det redan är för sent för många av dem, några katter har dött. Veterinärkliniken Gamlegården har flera katter ligger inne med dropp och under antibiotikabehandling. Det otäcka viruset kan leva kvar länge i jord (upp till ett år!) och kattägare som passerat ett smittat ställe kan ta med sjukdomen in till sin innekatt utan att veta om det. Allstå är det klokt att alltid ha både inne- och utekatter vaccinerade. Vaccinet skyddar inte alltid till hundra procent, men om en vaccinerad katt får kattpest är dess immunförsvar motsåndskraftigare och de blir inte alls lika sjuka.

Kattpest yttrar sig med slöhet, diarréer, kräkningar och snabbt hög feber, upp till 40 grader. Efter ett tag förlorar katten förmåga att hålla kroppstemperaturen som sjunker, den blir uttorkad och då är kissen riktigt illa ute. Särskilt farligt är det för unga katter, de kan vara utom räddning på bara 2 dygn. Det går att läsa mer om det läskiga viruset på veterinärmedicinskas hemsida: (www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Katt/Infektionssjukdomar/Kattpest—veterinarer/)

Så gör det självklara: Vaccinera din katt!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *