Recept på Lussekatter

Saffransbröd är populärt till Lucia och jul. Nu som kandidat i Lussekatt-tävling, så måste jag publicera stora mattes hemliga bakrecept:

Receptet räcker till 30-40 lussekatter eller 4 flätor.

julsaffransbrod
  • 250 g Kesella
  • 1 g (2 pkt) saffran
  • 1 ½ dl socker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • ½ tsk salt
  • ca 17-18 dl vetemjöl
  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • russin
  1. Smula jästen i degbunken.
  2. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll degspadet över jästen.
  3. Tillsätt Kesella, finstött saffran, socker, salt och mjöl. Knåda degen så att den blir smidig.
  4. Låt jäsa under en bakduk i 40 min. Baka ut degen i olika former (lussekatt, gullvagn, julkuse, prästens hår m. fl).
  5. Lägg på en smord plåt. Låt jäsa ytterligare 40 min.
  6. Pensla med ett uppvispat ägg. Garnera med russin eller korinter.
  7. Grädda katterna i 225-250 grader varm ugn i 5-10 min. Flätor gräddas i 200 grader i 20 min.
  8. Låt kallna på galler under bakduk.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *