Den rätta psalmtexten inför Allhelgonadagen

Kumla
En minnesdag för de döda – en dag för stillhet och minnen, att tänka på våra vänner som tassat över Bron – den infaller nu på lördag. Så jag tänkte att jag skulle leta reda på en lämplig psalmtext att jama en sådan dag, medans vi tänder minnesljus och hedrar dem… Först hittade jag ”Alla jordens katter han mänskan gav” men, mja, det var kanske inte vad jag tänkt mig…

Nästa spår var ur 1797 års psalmbok, där i alla fall enligt google texten skulle lyda Han är min l’katt och ädlalte del, Mit ods och arf, fom aldrig lglår fel, Det jag med alt nöje vil ägna: Och frögdar mig at min arfvedels lott Ar detta, fom ’ar evinnerlig – men det var lite ”misstolkat” också!

Sedan nosade jag in på den värmande texten ”Och Gud sände en katt” av Carolina Johansson om kissen som tassade in i kyrkan under psalm 522… En strof i psalmen lyder ”I Guds tystnad får jag vara, ordlös stilla utan krav…” – är det inte mycket likt att vara en katt?

Så jag kommer att sätta mig stilla på lördag och tänka på alla dem som står med här i bloggens sidokolumn ”Wikkis MinnesLund”. Den är verkligen viktig för mig – och för alla dem som saknar en eller fler av katterna som är med där. SkaparKattens Frid till er alla!

Här kommer i alla fall slutligen en psalmtolkning som innefattar det jag sökte:
httpv://youtu.be/UF4eW4WA4bM

PS. Katten på den översta bilden är en kyrkomålning av Albertus Pictor. Gissa var den finns???! Jo, i Kumla kyrka!!!

 

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *