Det finns många faror för en katt

glasAtt vara katt, både inne och ute, är ett liv med risk där många faror lurar, och det är ett ansvar för människorna runtom oss att skydda oss katter från dem!

Livet för en nyfiken katt kan sluta lika fort som det börjar, om oturen är framme – ”spillet” av yngre oerfarna ungkatter är större bland utegående katter än antalet äldre katter som omkommer av olika orsaker. Det beror framför allt på att ungkatten inte har hunnit lära sig alla överlevnadstricks: Att söka mat, att akta sig för trafiken, att undvika rovdjur och hotande fällor.

Men många risker uppkommer också på grund av människors slarv, nonchalans eller okunnighet! Det finns MÄNGDER av exempel:

FALL FRÅN BALKONG:
Husse eller matte tror att det räcker med att säga ”Nej” och fösa ned sin katt från balkongräcket. Men man kan aldrig lita på att en katt gör som man förväntar sig eller vill… Dessutom, om det är högre upp än 5 m så MÅSTE  man enligt lag ha nät… (Men om jag bodde på balkong över ett hårt underlag som stenläggning eller asfalt, så skulle jag nog skydda min katt med ett säkerhetsnät redan från 3 meter för säkerhets skull.) Fallskador är väldigt otäcka då huvud och bäcken får de allvarligaste frakturerna. Det ska ingen kisse behöva uppleva!

FALL/RYMNING GENOM FÖNSTER:
Ett fönster ställs på glänt och vips är katten borta… Det räcker med en förvånansvärt liten springa så kan mången misse klämma sig ut – och vad hjälper en hasp om katten är listig och har lärt sig pillra upp den? Även ifråga om fönster på högre höjder, så kan det vara god idé att ha en stabil nätram att spärra öppningen med, så att inte ett ödesdigert fall kan ske!

FARLIGA KEMIKALIER/GIFTER:
Det finns en myt om att katter inte äter något giftigt – tyvärr ser veterinärer att många katter dör plågsamt och i onödan därför att de fått i sig olämplig mat, snigelgift, glykol, rengöringsvätskor eller färg, bensin, olja och andra ämnen. Ibland för att de försökt slicka ren en nedsmutsad päls, eller för att ämnet har en tyvärr aptitlig doft/smak. Precis lika noga som man ser till att hålla sådana preparat oåtkomliga för barn, lika grundligt ska man placera det utom räckhåll för en nyfiken katt.
Från LF hämtar jag dessa råd:
Ta reda på vad katten förgiftats av. På förpackningen till alla kemiska produkter ska det finnas uppgifter om vad du ska göra om någon fått i sig innehållet. Försök inte få katten att kräkas om det inte står så i produktinformationen. Det är extra viktigt att komma ihåg ifall katten fått i sig någon form av frätande syra som till exempel finns i bilbatterier och propplösning för avlopp.

MEDICINER:
Människors, hundars och andra djurs mediciner skall man inte ge till sin katt – annat än om det uttryckligen föreskrivits av en behandlande veterinär! Katters metabolism tar upp mediciner på ett helt annat sätt än hundars, och det är endast en begränsad skara läkemedel som kan användas för flera djurslag. Och ifråga om dessa få är det känsligt att få en korrekt dosering, så experimentera inte på egen hand – det kan få ödesdigra konsekvenser!
Och kom ihåg att man ska ALDRIG ge paracetamol eller aspirin till katt!!!

OLÄMPLIG FÖDA:
Utöver ovan nämnda, så finns det en rad livsmedel som är farliga för katter, t ex lakrits, nötter, choklad, vindruvor, russin, lök och mycket annat som man minst av allt anar. Din katt kan ge sig till att tugga på giftiga växter och bli mycket sjuk.
Dessutom, mat som en normalfrisk katt tål i lagom mängd, kan för en katt med eventuella ämnesomsättningsproblem bli olämpliga. Exempelvis ska man inte ge räkor till katter med njurproblem, hur mycket de än älskar det! Salt ska också en katt undvika.
Och att man ALDRIG ska ge djur något med alkohol i, det är ju självklart!

DRUNKNINGSOLYCKOR:
Regnvattentunnor utan gallerlock, pooler utan skyddstäckning, brunnar och vattencisterner – alla bör de ha en anordning så att ett djur som faller i ska kunna ta sig upp. Inventera hur det ser ut i din omgivning, både om du ha små barn eller hund/katt! Kräv av grannar att säkra sina anläggningar också, för utelevande katter vandrar bra mycket längre hemifrån än vad de flesta anar!

SKÄRSKADOR/StaggTICKSKADOR:
Glas, vassa verktyg och sköra prydnadssaker inomhus eller taggtråd, vassa föremål och skrot ute i naturen är bara några av de otäckheter som kan ge en katt allvarliga sår. Var noga med att ha bräckliga saker i stängda skåp eller på hyllor utom katträckvidd!
Somliga katter kan tassa genom ett köksskåp fullt av kristallglas utan att stjälpa ett enda, medans andra katter landar i stickningskorgen, lådan med grillbestick eller på spegelglashyllan med en väldig kraft och sargas illa. Så spana gärna igenom din katts omgivning och eliminera farliga situationer innan de inträffar!

KVÄVNING:
Katter leker gärna med allt, de stoppar nyfiket in nos och huvud i varje liten öppning för att undersöka. Men allt är inte så lyckat att trassla in sig i: Plastpåsar, handtag till kassar, snörleksaker, persiennsnören, sladdar och sådant som kan fastna i halsen eller runtom halsen/nosen och orsaka kvävning höjer jag en varningens tass för! Även här bör kattägaren inventera hemmet och dess omgivning, och säkra kattens miljö.
Felaktiga katthalsband, som inte har säkerhetsknäppe eller resårfunktion, ska man heller inte sätta på sin katt. Fastnar halsband i något så måste katten ha en chans att ta sig loss.
En annan kvävningsfara är småsaker som fastnar i svalget på katten. Ha ett öga på hur katten hanterar mindre leksaker och ta bort dem om de verkar fastna i munnen.

BRÄNNSKADOR:pancake
Heta spisplattor, ugnsluckor, tända grillar, glöd i öppen spis, levande ljus, påslagna strykjärn – det är bara några av de brännande saker en katt kan råka ut för. Även frätskador räknas hit. Det första man gör (Efter att ha släckt eventuell eld i pälsen) är att kyla med skadan. Spola med kallt (Inte iskallt som kyler hela katten!) vatten på brännskadan i cirka 10 minuter.
Har en kemikalie frätbränt katten så spolas också sårytan länge med kallt vatten, men då är det extra viktigt att hindra katten från att slicka där för att inte det frätande ska hamna i mun och svalg också.

light treeELEKTRICITET:
Biter på sladdar gör alldeles för många katter inklusive jag själv… Det är inte att rekommendera!
Om din katt skulle få ström i sig måste du försäkra dig om att elektriciteten är avslagen innan du själv närmar dig katten.
Elektriska stötar ger ofta brännskador och dessvärre inre skador. Se till att katten andas ordentligt innan du börjar se över dess skador. Uppsök veterinär för kontroll!

ROVDJUR:
Oerfarna unga katter och kattungar kan tas av de mindre rovdjuren men en frisk vuxen katt brukar i de flesta fall kunna värja sig mot både räv och grävling. Den har sämre chanser när det gäller att undkomma lodjur eller varg. Bor man i rovdjurstäta områden är en trygg innätad rastgård det bästa skyddet, eller att helt enkelt ha innekatt endast. Till de farliga rovdjuren räknas också järv, örn och björn.

HUNDAR/ANDRA KATTER:
De flesta katter har inga problem med att umgås med andra katter eller hundar, men ibland uppstår konflikter och slagsmålet är ett faktum. Bitskador och klösskador kan vara ganska ytliga och läker av sig själva. Tyvärr kan de också vara djupa och helt osynliga. Sådana skador märks inte förrän infektion och smärta får katten att visa hälta, värk eller svullnad. En mycket bra beskrivning av sårskador och vad man gör med dem finns HÄR – läs den!

INSEKTSBETT/ORMBETT:
Getingstick och andra insektsbett brukar kunna svullna snabbt men inte vara så farliga, men tar sticket/bettet i munnen kan det uppstå andningssvårigheter. Små djur kan vara känsliga också – se upp om katten visar allmänpåverkan med svaghet, darrningar, snabba hjärtslag och kollaps. Då är det snabb färd till veterinären som gäller!
Ormbett tar oftare i tass än i nos, man kan se  två punktformiga skador efter huggtänderna omgivet av rodnad eller missfärgad hud. Det svullnar snabbt och kan göra mycket ont. Håll din katt i mesta möjliga stillhet och uppsök direkt veterinär för akut behandling!

TRAFIK:
Det farligaste som finns för en katt är trafiken, och i kollision med ett fordon har katten liten chans att klara sig. Om din katt blivit påkörd, ta den ALLTID till veterinär genast! Risken för inre osynliga skador är mycket stor, och ibland dröjer det ett tag innan katter visar tecken på sådana trauman. Håll katten varm och håll ögonen på om den kräks, blir slö eller har problem att kissa!

VARMA BILAR OCH VÄRMESLAG:
Om ett djur placeras i en bil på en varm dag kan temperaturen inne i bilen, även då den står i halvskugga, bli så hög att djuret kan få värmeslag. Djuret flämtar våldsamt, är yr och har röda munslemhinnor. Lämna därför aldrig katter eller andra djur i en bil en sommardag.
Trots att katten anses vara ett ökendjur ursprungligen så kan den dö av värmeslag. Ett första symptom på värmeslag är att katten blir orolig, stressad, och den flämtar och dreglar.
Ett överhettat djur måste snabbt svalkas. Blöt katten med kallt vatten för att kyla eller täck den med våta handdukar. Efter det behöver katten återhämta sig på en torr, sval plats.

KLÄMSKADOR:lampkatt
Inte nog med att jag som katt kan bli trampad på svansen – jag löper också risk att fastna i dörrar eller luckor när husse/matte stänger dem utan att se sig för! Att hamna under nedfallande saker är lika illa!
Var vaksam om du klämt din katt, visitera den noga den närmaste tiden och vid behov se till att få en röntgen så att klämd tass eller svans inte är bruten!

BLI INSTÄNGD:
Plötligt är katten försvunnen, inne eller utomhus. Möjligheten är stor att den slunkit in och blivit instängd någonstans. Det är bara att leta! Om katten rör sig över grannars hushåll, lita inte på att de garanterar att den inte finns där – kräv att de verkligen öppnar och tittar i sina garage, förråd, jordkällare eller containers. Hellre en gång för mycket än tvärtom!
Och i hemmet finns ofta dolda platser där en katt kan tränga sig in och bli fast: I fläkttrummor, ventileringsschakt, inuti bäddsoffor och bäddmadrasser, öppnas spisars rökrör och i socklar till skåp. Använd hörsel och locka!sewing

Mjau, det finns mycket mer, men detta får räcka… Trots alla läskigheter ovan så är kattlivet värt att leva och det är också våra människors ansvar att göra oss trygga:
Du som djurägare har ett ansvar att inreda din bostad och säkra din tomt/fastighet så att inga husdjur kommer till skada. Med andra ord se till att din katt/dina katter inte kommer i kontakt med sådant som kan vara farligt! Vi litar på att du sköter det!!!

Och vad gör du om olyckan är framme? Här är en kort handlingslista:

  • Gör en bedömning av situationen.
  • Håll dig lugn, tänk på din egen säkerhet först.
  • Undersök katten.
  • Ge INTE en skadad katt mat och vatten.
  • Behandla skadorna och smärtan så gott du kan.
  • Håll katten varm och lugn.
  • Kontakta veterinär om skadorna är allvarliga.
  • Skydda katten från att förvärra sina skador.

Du har väl hängt upp en telefonlista med din katts veterinärkontakter på lämpligt ställe hemma och även programmerat in dem i din mobil!!!??

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

2 reaktioner till “Det finns många faror för en katt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *