Och så ville han ha två katter – till tvillingarna…

fryser2Utdelningen av 349 gosedjurskatter i Riksdagen idag känns som ett vift med en klolös tass i vinden, ett väldigt tamt PR-kuppande av Djurskyddet Sverige och deras  Åsa Hagelstedt…

Åsa pratar i en intervju i TV4 refererande till behovet av den länge väntade nya djurskyddslagen om att ”Vi är här för att säkerställa att man inte glömmer bort katterna!” – men det blev en väldigt medioker ”manifestation” som, är jag rädd,  kanske inte ger mer än lite popularitetsguld i Djurskyddets kassa!??

”Katterna har tagits emot positivt och vi hoppas ledamöterna blir glada!” säger hon också. Glada?! Men fattade man allvaret och syftet då? Fredrik Federley tar glatt emot en liten vit katt som ”Ska bli VAB-tröst åt en ledsen liten tjej.” efter att ha pratat om sommarkatten*, och det är uppenbart att han inte ens läst etiketten på dess halsband… (Den gröna etiketten vars innehållstext jag fortfarande undrar över!) Och en annan riksdagsledamot tiggde till sig två katter ”Till tvillingarna…” Det var alltså mer fråga om att stoppa ett gosedjur i fickan att ta hem än att lyssna på budskapet.

Vad var då budskapet? Jo, att kunskapen om katten måste öka, liksom dess status, och  så kritiseras den långa väntan på den nya djurskyddslagen vars utredning går för långsamt. Djurskyddet förespråkar obligatorisk ID märkning och ett förbud att överge djur, 16 års minimigräns för att vara djurägare, lag att utekatter ska vara kastrerade eller ges p-piller så de inte reproducerar sig oplanerat, de vill ha större krav på polisen och att katter hanteras bättre än idag då hittegodslagen där är en bondkatt inte mycket värd leder till att den i bästa fall lämnas till ett djurhem, annars avlivas den.

Åsa Hagelstedt nämner inte med ett ord att Djurskyddet varit remissinstans för djurskyddslagsutredningen, som kom för 2 år sen, och att de själva gett så bristfälliga förslag kring just katter att en mängd andra kattorganisationer slog larm och klokt nog lyckades få lagrådet att göra om hela den delen, vilket alltså är ett av skälen till att den nya lagen dröjt. ”Alla förslag var inte konkreta nog till att göra en lagtext av dem.” säger däremot Åsa Conraad (M) i tv-intervjun, ”Och just frågan kring katter är något vi fortfarande arbetar på.” samt förklarade behovet att alla otroliga mängder remissvar ska bearbetas till något som är bra för alla katter, och den nya propostionen kommer i vår. ”Vi måste göra rätt från början, det går inte att göra fort och fel!”. Den här Åsa var betydligt mer saklig och påläst, tasshonnör!

tv4Och jag håller med – den gamla lagutredningen hade tappat mycket mellan stolarna som t ex vad som skulle ske med de katter som ändå var ägarlösa, och vilket ansvar som katthem skulle belastas med. Jag gör en tasshonnör till Svekatt också, som gjort ett betydligt mer genomtänkt remissförslag och även sett till att lagutredaren fått stifta närmare bekantskap med verkligheten på ett katthem. Jag tror nämligen att det senare kommer att ha betydligt större vikt inför den lagutformning som ska presenteras under året, och att det ska göra hemlösa katters framtid ljusare på ett mer effektfullt sätt än det vi sett här idag.

Funderingen kvarstår dessutom: Vad kattsingen stod det på de gröna lapparna??!

 

*Sommarkatten – den envisa myten, läs HÄR vad jag tycker om den! Och om Semesterkatten, som är mer nära sanningen!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

5 reaktioner till “Och så ville han ha två katter – till tvillingarna…”

  1. Bra talat Wikki! Att uppmärksamma hemlösa katter är en vacker tanke men det behöver nog vara lite mera stuns i det hela. Här verkar ju tyvärr själva andemeningen gått förlorad på vägen i en allt för smågemyntlig framtoning. Det hade nog behövt vara mer skamfilade plyschkatter som delades ut än dessa gulliga tingestar. Kanske en bättre begagnad från Myrorna hade suttit bättre där köpeskillingen gått till hemlösa människor? Eller varför inte en hemvirkad myntakatt som såldes till förmån för TNR-projekt. Det hade väl Djurskyddet Sverige kunnat lägg sina pengar på istället….

    1. Håller helt med dig! När man skärskådar det som Djurskyddets representant skrivit ihop om TNR och andra hittekattsåtgärder så ryser man – det verkar som den ena inte vet vad den andra gör… TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *