Wikki-svansblomma!

Jag ska visa er en kul växt som Stora matte har: Wikki-svansblomman!
003
Mjau, på riktigt heter den ju inte så, den heter ”Smalt livsblad” (Bryophyllum tubiflorum) men jag tycker den är så lik min fluffiga svans att jag döpt om den! På engelska heter den ”Chandelier Plant” vilket också är ganska passande!
004
När blomman vuxit ända ”upp i taket” i fönstret där den står så kapar Stora matte bara av tre decimeter av toppen och trycker ned i ny jord, och den rotar sig snabbt och växer uppåt igen. Så har hon förökat samma tre blomstänglar nu i snart femton år, så räknar man efter så skulle de sammanlagt ha bildat ett säkert 20 meters träd vid det här laget om de fått fortsätta växa uppåt!!!!
005
Annars är den lätt att föröka och dela med sig av, det är bara att nappa åt sig en av de miniplantor som sitter i änden av varje blad, färdiga med små trådstunna vita rötter. Ibland trillar de ned i blomkrukan (Sådana småplantor syns i högra krukan på översta bilden.) och rotar sig på egen tass, så namnet ”Livsblad” är rätt förståeligt. Fast jag tycker att Wikki-svansblomma passar bäst!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

10 reaktioner till “Wikki-svansblomma!”

    1. Maila din adress till bloggkatten@hotmail.com så ser Stora matte den och kan skicka ett gäng ”bebisar” snabbt (Innan det blir risk att de fryser i posttransporten!) Blomman hos henne står i ett soligt söderfönster i badrummet, den gillar mycket ljus och tål torka bra. Ger man för mycket vatten så blir den lätt lite ranglig. Hon brukar plantera tre stycken i samma kruka, men man kan ha dem ensamma också. Det tar ett tag att få dem så kraftiga som storsvansen men när man ”Kapat och satt om” några gånger så blir de allt stadigare. Men en stödpinne går annars åt när de når lite höjd! NosPuss Wikki

      1. Framme! 😀
        Tar genast med dem till villan där jorden vi köpt finns! O ’lånar’ kruka av mammi då våra är i stora förrådet i nån låda . . .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *