Krya på dig Frasse!

Katten-Frasse-sjuk1
Vi håller tassar och tummar för dig, vännen Frasse! Det var med hjärtat i halsgropen vi läste i morse om hur du brådstörtat fått åka till djursjukhuset i lördags, och en kall tass rörde vid oss… Men tack och lov så har du en klok familj som såg de många signalerna du visade på sjukdom och agerade omgående! (Det är tyvärr alldeles för många som tänker att ”Det går nog snart över, och helgjour är dyrt och onödigt, det är ju bara en katt!” och väntar till alldeles för sent att ta sin kisse till veterinär, ofta med onödigt lidande och katastrofala följder.) Beröm till de dina!

Att matte Gunilla och Frasses familj nu fick långa och oroliga dagar, det är förståeligt. Diagnosen HCM kan vara skrämmande, eftersom det är obotligt. Men med medicin kan det gå att leva ett bra kattliv en god tid till, Frasse! Krya på dig!

HCM är en hjärtsjukdom, ofta ärftlig, och du kan läsa mer om den här hos Agria och här hos Svenska katter. Ett mycket vanligt symptom är flåsande andning med öppen mun eftersom lungorna vätskefylls och hjärtat inte syresätter blodet tillräckligt. Små blodproppar bildas också och kan sätta sig så att katten plötsligt får svårt att gå ordentligt. Vissa katter kanske inte visar några tecken alls på sjukdom förrän de bara plötsligt dör. Men det finns test som kan göras för att utreda om man har en katt med HCM, och de är vanligt använda i en del raser där HCM är förekommande. (Bland norska skogkattuppfödare finns t ex ett hälsoprogram kring HCM.) Om katten får diagnosen HCM kan man genom noggranna kontroller hos kardiolog samt anpassad livsföring ge katten större möjlighet till ett långt och lyckligt liv trots sin sjukdom.

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

11 reaktioner till “Krya på dig Frasse!”

  1. Åh, vilket fint och trösterikt inlägg, vi är så överväldigade över all medkänsla som strömmar mot oss från alla våra kära vänner!
    Det är sorgligt att somliga väntar för länge, hur kan man se sin älskling lida utan att göra något?
    Veterinärernas besked var väldigt nedstämmande i början, men nu tycker vi oss se ett ljus i den mörka tunneln. Ett bevis på att bra information och många fina vänner kan uträtta underverk <3
    Många kramar och tassklappar <3

  2. Här kan vi bara jama instämmande! Tur att Frasse har en sån klok matte och skönt att han har fått komma hem. Vi håller tassarna här också!
    *nosbuffar*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *