Ge inte upp, sluta inte leta! Och LYSSNA!

Ett litet svagt jam, det kan vara skillnaden
mellan liv och död, mellan finna eller försvinna!

Jag läser idag i tidningarna om försvunna katter som hittats bara för att någon som letat har hört det där ynkliga jamandet, ropet på hjälp ibland med kattens sista krafter… Nya Åland berättar om hur stackars Vetekatten hittades, efter att ha varit borta i 4 veckor – kraftigt avmagrad och svag, fångad i en lagerlokal till säsongsstängda nöjesanläggningen Mariepark bara några hundra meter hemifrån! Tack vare ett jam!

malteKatten Malte Edlund hittade också hem – efter hela 3 år på vift! – tack vare ett gediget detektivarbete av Kalmar djurhem, berättar Barometern. Han hade fått bo hos en familj på orten innan dess, men alltså inte varit så långt hemifrån.

Och så är det många gånger när katter smitit ut eller sprungit bort – de är sällan så extremt långt från stället där de kommit från!

Mina grundråd när en katt saknas är:

– Ge dig ut och leta och var beredd på att letandet kan ta mycket tid och engagemang i anspråk. Din katt behöver dig – så var uthållig!
– Det räcker inte med att sätta upp en lapp i närmaste porten! Sätt upp mycket lappar med efterlysningar på alla tillåtna ställen i området – men gå också och PRATA med grannar och t ex företag i omgivningen. Ha med ett foto på katten och visa!
– Be alla att de kollar i sina stängda uthus och garage, källare, soprum, lager eller förråd. Ta inte ett ”Vi har inte varit där på länge!” som garanti, folk har dåligt minne ifråga om sånt. Be dem vänligt att kolla ändå, igen!
– Prata gärna med BARN i området, de är alerta och ser mycket, och rör sig där på olika tider. De kan också komma med fantasifulla tips om platser att söka på. Engagera många!
– Utnyttja sociala medier: Din lokaltidnings web, FaceBook, bloggar, lokala katthemmets annonssida, allt du kan komma på! Var noga med bra kontaktuppgifter till dig själv.
– Återvänd till närmaste grannarna efter en tid och fråga IGEN! Håll kontakten igång! Prata särskilt med pensionärer eller sådana som är hemma mycket och be dem spana.
– Och säg åt alla du träffar att LYSSNA efter det där jamet!
efterlysn-1

– Klä dig varmt och bered dig på att gå ute och locka LÄNGE. Katten kan ligga och trycka i en buske intill dig, men kommer ändå inte fram förrän den bedömer att allt är lugnt.
– Ha resurser att fånga katten redo: En rejäl handduk att linda den i, en hopvikbar kattransportväska/ryggsäck eller koppel/sele. Tänk på att en skrämd katt kan vara besvärlig att bära hem i famnen.
– Komplettera med en bra ficklampa och extra batterier till den.
– En handvärmare/värmekudde som går att knäppa på så den alstrar värme kan vara bra att ha med vintertid om du hittar en nedkyld katt.
– Kom ihåg handskar. En chockad/skadad katt kan rivas/bitas av rädsla.
– Och ha med lappar med foto att visa/ge till folk du möter ute, på gatan, i närområdet, vid motionsspåret, vid skogsstigen, i affären.

– Hur brukar du locka på din katt? För inte oväsen och skrik jättehögt – locka lugnt och pockande, skramla med favoritgodisburken och rör dig lugnt och sakta. Stanna ofta och LYSSNA efter svar!
– Rör dig i kattnivå: Lågt på huk! Kika ned under buskar, bilar, husgrunder, under och bakom saker. Sitt stilla i långa perioder och bara lyssna och se dig om. Kliv ned i diken, under vägbroar, viadukter. Lys in i rör, trummor och ned i brunnar. Försök tänka som en katt: Var skulle du ta skydd? Vart skulle du riskera att falla?
– Lys med ficklampan, även upp i träd och spana efter reflekterande kattögon! Eller lågt, in under saker.
– Var aktiv, i synnerhet innan gryning och i skymning. Använd väckarklockan och ge dig ut, din katt är värd det! Du kan inte bara sitta hemma i soffan och vänta på att kisse ska komma hem, tänk om katten ligger skadad i ett dike?pepsi

GE INTE UPP!
– Katten Krister satt tre dygn i en tall, bara tjugo meter från porten där han smet ut. Först på fjärde dygnet började han jama och hittades. Då hade ändå matte gått runt där och ropat både morgon och kväll i flera dagar.
– En katt som varit borta i sju veckor hittades död innanför garageporten i grannhuset, den hade törstat ihjäl. Grannarna hade rest bort på längre semester samma dag som katten försvann och i samband med avresan hade den troligen råkat stängas in. Så synd att ingen lyckats höra katten – för helt säkert hade den jamat på hjälp!
– Vi minns också skogkatten Pepsi som efter en trafikolycka på julafton försvann ut i skogen. Efter 37 iskalla dygn återfanns hon på en gård inte långt från olycksplatsen. Ibland är katter närmare än man anar!

GE INTE UPP! Mjau!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

16 reaktioner till “Ge inte upp, sluta inte leta! Och LYSSNA!”

 1. Man kan ha tur! När huset byggdes till försvann två av familjens katter spårlöst. Efter 19 dygn hördes ynkligt jam från en ventil i husgrunden och en av de försvunna var tillrätta! Nr 2 syntes dock inte till trots lockande – förrän 9 dagar senare – då det plötsligt pep under en annan del av husgrunden! Båda klarade sig utan men, antagligen hade de överlevt genom att slicka i sig snö. Men jag kan fortfarande inte begripa varför de inte gav sig tillkänna tidigare!

  1. Oj! Men de kanske hittade en eller annan mus att dela på också? Skönt att höra att allt slutade lyckligt! *svandans* TassKram Wikki

 2. Fantastiskt kloka råd Wikki! Hoppas alla försvunna katter hittar hem! Snart kommer kylan : ( Hoppas Pernilla hittar sin Zappa som har varit borta i tre veckor nu.

  NosPuss Sven och Signe

 3. Amen! Precis så är det. Jag har förtryckta efterlysningslappar i min sommarstuga t ex, numera efter att min katt försvann och jag åkte från Skåne till Halland för att printa ut lappar. Sedan var jag ute och pratade med alla jag mötte, satte upp lappar och rasslade med torrfoderburken. Kollade alla skjul i hela området etc. Så småningom kom han hem den lille rackaren kl 4 på morgonen, mager, kelsjuk och hungrig! Han visste inte till sig om han skulle kela eller äta.

 4. Man skulle samla ihop alla tips man kommer över på en länk över hur man kan hitta rätt på en katt. Typ på vintern kan man gå ut när det just snöat och kolla efter spår i snön. Man kan prata med tidningsutdelare och andra yrkesgrupper som rör sig om nätterna. Tidigt på morgonen när fåglarna vaknar kan man lätt höra om en katt rör sig i området på fåglarnas varningsläten. Fåglarna är väldigt bra att lyssna på och dom ser ju allt från ovan och har lätt att se en katt. Hör alltid när mina är på väg hem på morgonen. Då kan man följa dom med hjälp av fåglarna. Bara lite tips men framför allt att man registrerar sina djur. Här är en länk till nya lagförlag som är inlämnade. http://www.djurensratt.se/om-djurens-ratt/nyheter/riksdagsmotioner-om-djur?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter Hoppas det blir ett kattregister så vi får allt samlat. Som det är nu finns det massor av katthem, sajter, forum att gå igenom om man söker sin katt. Blir väldigt rörigt. Lycka till i sökandet.

  1. Å vilka bra nya tips! Tack! ♥
   Jag tror att SVEKATT funderat på att ordna något ”HittaKatten”databas!
   TassKram Wikki

 5. En annan viktig sak är att ställa ut mat och vatten, i närheten av platsen där katten försvann, då är stannar katten kvar i närheten och vandrar inte i väg för att söka föda.

  1. Mjau, det är sant – och gärna på ett par ställen nära – så ökar chansen att katten hittar maten. NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *