Olika färg kan vara olika lika

Från min mycket kloka vän Kicki på Örebro katthem kom igår kväll en väldigt bra tanke:
Hur viktigt det är att man vet som kattägare vad som är den korrekta färgen som ens katt har! (För att inte tala om hur viktigt det är att katthemspersonalen också kan sådant!)

Tänk om katten springer bort och ägaren ringer till polisen eller katthemmet och undrar ”Har ni fått in en grå katt?” då de i själva verket menar en spräcklig katt – och när det kommer fram ett foto så visar sig katten vara en bruntabby! Ofta när katthemmen får in en katt försöker man en tid bevaka lokala annonser efter saknade katter att matcha denna mot, och om då en katt omnämns i fel färg, så kan det få konsekvenser!

Dessutom finns det också kattfärger som ”inte finns” – det vill säga som apelsinfärgad (Vilket troligen avser en röd katt, eller som Bilbo ovan, som är cremefärgad) eller kulören grå (Vilket med korrekt färgspråk benämns BLÅ!) och liknande… Det är alltså mer allmänna ordalags färgbeskrivningar men inte ”korrekta” kattfärger!

Många kan inte heller skilja på pälsmönstren tigré, tabby och spotted, vilka alla skiljer sig väsentligt. Därtill finns de sköldpaddsfärgade i många varianter som kan vara nog så komplicerade:

Lilla Mitska ovan är svartsköldpaddsfärgad tigré med vitt. Hon tillhör dem som allmänt hamnar i flocken ”spräckliga” eftersom de flesta tror att en sköldpaddsfärgad katt ser ut så här endast:

Så fundera gärna lite på vad som är rätt färg på din katt!
Här finns en liten färgguide – du får gärna tipsa mig om du hittar någon mer komplett på nätet!

Apropå färger så vill jag gärna upprepa en kommentar från  Toulouse och Rufus som jag tyckte mycket om: ”Vi katter har i alla fall förstått det där med att man kan vara goda vänner, till och med LIVSVÄNNER, oavsett pälsfärg *krrrruutt*. Tänk om ni människor var ens hälften så duktiga som vi :D ”

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

26 reaktioner till “Olika färg kan vara olika lika”

 1. Kloka o viktiga saker att sprida information om!

  Men det allra viktigaste är nog kattens MÄRKNING. Har läst om så många fall nu med upphittade och försvunna katter… utan chip eller öronmärkning. Vems är den röda katten som dykt upp? Har någon sett min grårandiga katt som rymt? Lilla Pepsi hittades, hon blev ju omskriven och hade ett utseende man lätt kände igen. Men en ”vanlig” ”grårandig”, svart eller svartvit finns det ju så många av. Och de flesta hittade / försvunna katter får ju inte en artikel i tidningen. Därför kan märkningen vara det som gör hela skillnaden. Därför bör katter märkas – även innekatter!

  Naturligtvis bör kattägare, katthjälpsengagerade, poliser mfl lära sig korrekta färgbeteckningen. Mer kunskap om många saker – om skyggisar, 12-veckorsregeln, kastrering mm. Tur att det finns så många bra o engagerade katthjälpare! Kurr för er alla!

 2. Hej!

  Jag har försökt finna hjälp med att komma på vad min katt är för färg.
  Det står nämligen olika på olika ställen om henne så man blir ju lite fundersam

  På hemsidan står det Svartsköldpaddssilver spotted – fs 24 men även
  Svartsköldpaddssilver tabby – fs 22

  I papperna står det svartsköldpaddssilvertabby vit – fs 09-22

  Hennes mamma är ns 24 och pappan är ds 09 22

  Jättesnällt om någon kunde hjälpa mig så jag får det hela på rätsida, här finns det bild på henne: http://dalatussan.bloggplatsen.se/2012/01/28/7199787-vad-ar-det-for-farg-pa-katten/

  1. Hi hi behöver det nu när det ska färgbestämmas på diverse kattungar…. Hi hi! NosPuss Wikki

 3. Som intagningsansvarig så blir jag aldrig rådlös att folk aldrig vet vad katten har för färg. Det vanligaste är att folk säger att katten är grå. Mja, säger jag grå finns inte som färg på katt. Kan du beskriva katten lite noggrannare. Ja, den har en svart rand på ryggen. Ok, har den smala ränder ner från ryggen rakt ner emot magen? Nej, den är mer melerad. Har den grova ränder med liksom en snurra mot magen? Ja, mera så. Ok, då är det nog en bruntabby du menar.
  Sista katten som kom in skulle vara creme och vit och in kommer en blåsköldpadda med vitt.
  Det är precis som det brukar vara!

  1. Mjau, det är i alla fall bra att vädra sådant här! Vi lär oss av er experter med förtjusning! NosPuss Wikki

  1. Mjau, det var OK bilder på mönstren, men sade inte mycket om färgerna i övrigt! *fniss* TassKram Wikki

  1. Mjau, ofta kan inte ens veterinärer som skriver ut ID-handlingar vid märkning heller rätt termer! NosPuss Wikki

 4. Jam vad intressant! Matte har aldrig förstått skillnaden mellan tabby och tigre och även olika veterinärer har kallat Wilma för båda delarna, men enligt bilderna är hon precis som Lilla Mitska en svartsköldpaddsfärgad tigré med vitt. 🙂
  Jamarns intressant läsning!
  *nosbuffar*

  1. Mjau, det finns mycket man kan lära sig om kattfärger! Då är Wilma liksom rödorange i botten av pälsen?! Kurr! TassKram Wikki

 5. Bra tips! Jag var förvirrad då det gällde en tidigare katt. Hon var beskriven endast som sköldpaddsfärgad i sin ”bok”. Men hon såg inte alls ut som de man först tänker på när man tänker sköldpaddsfärg. Hon var nämligen mest vit och mörkbrun med mörkare ränder (även på svansen) och så hade hon någon enstaka svart och röd fläck. Jättesvårt det där!

  1. Mjau, men faktum är att om hon hade en enda röd fläck så var hon helt klart sköldpadda! Som vår Landetkompis Tanja – hon har en enda röd tå och ser i övrigt ut som en vanlig bruntigré. Men delar man på pälsen så är hennes underull rödorange! Det är det som avgör färgtillhörigheten. Och visst du att det finns faktiskt sköldpaddsfärgade hankatter, även om det är ovanligt! Basco t ex är en! NosPuss Wikki

 6. Hmm ojdå, matte som säger att jag är höstfärgad och Frank är pumpafärgad…

  Jag undrar vad det är för kattfärger?!

  Men Frank är tydligen rödtigre, vad jag är vet jag inte utom att jag är katt! 😉

  1. Mjau, det är tur att man vet att man är katt i alla fall! Frågan är ju: Är jag svartvit, vitsvart eller svart med vitt!? TassKram Wikki

 7. Du, vår kära Wikki, är väl ganska säkert en Svart Bicolour; ska vi flåda till det är du ju en HCL n 03. Kanske om man är petig så har du lite för mycket svart på benen, så att du skulle få vara en n09 istället, men vi tycker att det mesta stämmer in på bicolour-beskrivningen nedan :o) Alldeles oavsett kodning så är du ju en rasande söt misseflicka med mönster och färg på exakt rätt ställen för att bli DU! Och syster Nova är ju en alldeles perfekt rödtotte-missa!!!
  Just röda missar är ju extra spinnande att mönsterbestämma, eftersom en till synes randig katt egentligen är enfärgad, Nova till exempel är vi ganska säkra på egentligen är solidröd trots att hon ser ”spigré” ut, så henne kallar vi HCS d.

  Brorsan Pejst är ju röd och mönstrad ”på riktigt”, och därmed en d 23, rödtigré, medan min färg är svår att beskriva för folk och fä; ”jo, ni förstår, jag är egentligen en bruntabby med vitt (n0922), men eftersom jag har en speciell gen så syns inte det, så jag ser mer ut som en lite varmare färgad rödtabby”. Min kulör heter ”amber” och har ett litet tillägg i koden så den blir nt 09 22 istället. Springer jag bort, så beskriver matte mej som brunröd, så kanske nån kan känna igen mej i alla fall!

  *nospussar*

  Bicolour :
  – De färgade områdena av pälsen ska vara klart avskilda från varandra, likartade i färg och harmoniskt fördelat.
  – Minst 50 % av pälsen ska vara täckt av färgfält. Men högst 75 %
  – Det är önskvärt med en vit bläs på huvudet. Det är önskvärt med en vit fläck på ryggen. – Den ska vara vit på ben, bröst, huvud och mage. De får inte vara enstaka vita hårstrån i de färgade fälten.

  1. Vad häftigt – så en schackmisse som jag heter alltså bicolour?!! *stolt svanssving*
   Angående Nova – spelar det in att hon har ett halvt svart morrhår?
   TassKram Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *