Varför har katthemmen inte plats?

Ni som läst det föregående inlägget har ju noterat att jag INTE skrivit ”Lämna in katten till närmaste katthem” för riktigt så enkelt är det inte!

Och varför? Jo, katthemmen är som regel fullbelagda så här års! Inte bara den hemlösa kissen som du matar och vill rädda finns där ute – utan mängder av katter i alla åldrar och skick. Hösten är den svåraste tiden på året, och det är när kylan kommer som vi ser hur mycket behov av katthems- och jourhemsplatser för de katter som visar sig, som behövs!

Tyvärr kan inte katthemmen heller ”hålla tomma platser” för höstruschen – det fylls på så otroligt med katter hela tiden, och det gäller för katthemmen att prioritera katternas status efter många urval: Är de mycket små/magra/sjuka/i farlig miljö/mammalösa/hotade?

Den som är intagningsansvarig på ett katthem måste samla mängder av information, och avgöra vilka katter som kan hämtas in – det krävs karantän i någon form och kanske ofta sjukvård, vilket inte alltid vem som helst kan sköta. Och sanningen är att det kan finnas 50 – 70 eller 100 katter som står i kö för att få komma till katthemmet! Det är tungt att behöva säga ”Nej, vi kan inte ta emot katten just nu!”

Kicki, som sköter intaget på Örebro katthem tipsar: Vad man INTE gör  är att plocka in en katt, ringa ett katthem och säga: ”Jag måste bli av med katten på en gång!” och dessutom hota med avlivning! Ring katthemmet först och hör hur det ligger till med platser innan istället, och fundera på vad kan jag själv göra om inte plats finns. Hur kan jag hjälpa till!?

Det finns alltså fler hemlösa katter runtom om oss än vad katthemmen klarar. Det skulle behövas oerhört många fler katthem, och mer stöd till dem som finns, om alla katter skulle få en chans. Så för att lösa problematiken är din hjälp oumbärlig!

Ta inte som självklart att ditt närmaste katthem kan ta emot katten. Och hota ALDRIG med avlivning! Det hjälper inte det minsta. Vill du rädda en katt, så har du tagit ett ansvar, och avlivning är inte ett argument för att ta det ifrån dig!!!

ok-bla2Om du tar hand om en katt, gör i först vad du kan för att själv trygga dess situation – ta hem den till dig eller ordna annan hemlösning, eller mat/skydd där den finns. Kontakta katthemmet för att tala om var katten finns och ta emot råd. Många katthem bidrar med mat, sand och veterinärvårdskostnader, om man ställer upp som tillfälligt hem/jourhem. Räkna med att det kan ta lång och obestämbar tid att få katten omplacerad, och innebära en hel del arbete. Vill du verkligen hjälpa katten, så är det ju värt det! Var beredd på att göra det mesta jobbet själv – köra till veterinär, avmaska, klippa pälstovor och träna med kattlåda och sociala färdigheter.

Kicki berättar: Många sitter med stora hus och kan inte ens tänka sig använda ett litet rum för att hjälpa. ”Jag har ju egna katter” är deras vanligaste svar. Spelar ingen roll om man har egna katter om man då kan använda ett rum för de hemlösa så kan man hjälpa till!

Kanske kan du avdela ett särskilt rum i ditt hem för hittekatten? En vanlig fördom är att katter skulle lida om dom bara får vara inne efter att ha varit vana att vara ute. Många tror att katten behöver ha möjlighet att gå ut eller vara i hela huset – men jag lovar, jämfört med alternativet att gå frysande och svältande ute, så nöjer sig kisse med en vrå, bara den är inne i trygghet och värme!

Men när hittekatten en vacker dag kommer upp i din famn, med klar blick igen, ren päls och mätt mage – då har du redan fått belöningen som ersätter allt arbete! Kanske är det inte ens säkert att du vill lämna den ifrån dig då… ♥

Så stöd Ditt Lokala Katthem redan nu! Ring och fråga vad de främst behöver! DU behövs!

Författare: Wikki

Hej! Det här är min blogg. Med mina fyra tassar, arton klor och yviga svans samt en nyfiken nos förmedlas här mina åsikter, med stöd från mattes knä. Där ser jag självklart till att skriva sanningen. Och hur det är att ha två människor som behöver en fast tass. Men nu är det dags för min dagliga promenad ute och den tänker jag inte gå miste om, inte ens för er skull. //Wikipedia

6 reaktioner till “Varför har katthemmen inte plats?”

  1. Mjau, jag önskar att det skrivna kunde anslås på många håll! Varje katthem behöver tyvärr försvara sig med den här texten! NosPuss Wikki

 1. Mycket bra skrivet som vanligt, Wikki. Det är sorgligt att så många ”kräver” att vi ideellt arbetande på katthemmen ska kunna lösa problemen för alla katter och dessutom på stubinen. En del kan t o m bli hotfulla om de hör att en annan katt ”gått före i kön” som de tror. Den intagningsansvarige på ett katthem har information som andra inte har och det är upp till den personen att bedöma vilken katt som står näst på tur att tas in. Och – som sagt – du kanske kan ordna en egen vrå i ditt hem för en hemlös katt också?

  1. Mjau, Kicki har berättat sådant också – om otrevliga människor som tror att katthem fungerar som något slags sopnedkast! Som skriker i telefon och blir hotfulla om man inte kan komma och hämta katten på fem röda minuter. Ofta har de vetat i månader att de behövt ordna ett hem åt sin katt, men tar kontakt dagen innan flytt, eller långresa t ex. Eller hotar med att kasta ut den, avliva… Att det är de själva som är kortsynta och hjärtlösa tycks de inte vara medvetna om! Människor kan lägga tiotusentals kronor på en fins soffa, men inte 15 kr på en kloklippare och så ska katten bort för den repar möbeln. Vilket är ett liv?! *suckar* Exemplen skulle kunna bli oändliga!
   Tur att sådana som Kicki och du finns, Kattson!
   NosPuss Wikki

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *